5 sfaturi utile pentru a trece peste divort
Divortul sau despartirea de persoana iubita genereaza, aproape intotdeauna, traume emotionale profunde care au nevoie de timp pentru vindecare. Cei care trec prin astfel de situatii si-ar dori ca despartirea sa fie cat mai usoara, fara chinuri sufletesti, frustrari sau suparari. Oamenii sunt diferiti si se raporteaza diferit la divort. Unii arunca toata vina pe fostul partener si nu reusesc sa vada lucrurile si din perspectiva acestuia, acumuland frustrari. Ei, de regula, nu isi recunosc partea lor de vina, ceea ce ii va determina sa repete aceleasi greseli si in alte relatii. La polul opus se afla persoanele care isi asuma intreaga vina, se autoculpabilizeaza in loc sa identifice si sa corecteze greselile facute pentru a porni intr-o alta relatie cu temele facute.
Ideal ar fi ca, in momentele cele mai dificile, cand iti este cel mai greu, sa nu iti pierzi spiritul de lupta, autocontrolul si viziunea clara asupra lucrurilor. Scopul este sa depasesti aceasta cumpana cu demnitate, cu respect fata de alegerea celuilalt si cu analiza corecta a greselilor si cauzelor care au dus la separare.
Durerea provocata de divort poate fi diminuata daca tii cont de cateva sfaturi:
1. Accepta situatia de fapt. Adoptarea unei atitudini corespunzatoare fata de despartire, desi este dificil, pare a fi cea mai buna solutie. De tine depinde daca, dupa problemele aparute, doresti sa escaladezi scara propriei vieti spre o fericire si mai mare sau incepi sa aluneci in jos, secatuita de suferinta. Cumpenele in viata reprezinta o oportunitate de crestere personala, de reevaluare a valorilor si a prioritatilor. Nu uitati: o problema poate fi intotdeauna un motiv de crestere personala. Este alegerea cea mai importanta pe care trebuie sa o faci cat mai rapid cu putinta!
2. Apeleaza la un specialist. Este un sfat universal, dar demn de luat in considerare. Un psihoterapeut te poate ajuta sa depasesti situatia creata de divort, sa iti formezi o atitudine adecvata si sa extragi cateva lectii pentru viitor care iti vor fi de folos. Starea de suferinta ce urmeaza divortului nu trebuie perpetuata si savurata la nesfarsit. Gasirea unor intelesuri in toata aceasta situatie si cautarea unei cai care conduce la fericire ar trebui sa fie un scop in perioada urmatoare.
3. Evita singuratatea. Incearca sa petreci cat mai mult timp printre oameni, prieteni apropiati si, in general, persoane care tin la tine. Adevaratii prieteni nu te vor lasa sa te afunzi in suferinta si sa cazi in depresie. Comunica cu oameni activi si cu atitudine pozitiva fata de viata, incarca-te de la ei cu optimism, voie buna, entuziasm si evita persoanele plangacioase, exagerat de emotive, care vor incepe sa iti planga de mila.
4. Ocupa-ti timpul cu activitati placute. Unul din modurile de a exclude suferintele din viata este sa faci in asa fel incat sa nu ai timp de ele. De regula, oamenii cad in depresii, stari de apatie si lene atunci cand au prea mult timp liber. Noteaza toate obligatiile, hobby-urile si activitatile preferate si indreapta-ti atentia si energia spre realizarea lor. Responsabilitatile pot fi: cresterea si educarea copiilor, serviciul, cariera, sprijinirea persoanelor apropiate, a parintilor etc. Orice suferinta este mai rapid depasita atunci cand ai timpul ocupat si iti faci treaba bine. Nu sta pe loc sa astepti pana cand ceva se va schimba in bine. Nu iti irosi timpul si viata asteptand!
5. Iarta. Si pe tine, si pe el. Ranchiuna, autoinvinuirea si supararile perpetuate ani in sir nu duc la nimic bun, cel mult iti erodeaza sufletul si il inchid in fata potentialelor iubiri. Spune-le tuturor dusmanilor interiori pe nume: egoism, mandrie, minciuna, incapacitatea de a ierta, neatentia, lenea etc. si noteaza ce ai dori sa schimbi pe viitor, cum ai actiona daca soarta iti va acorda inca o sansa la o viata de familie. Analizarea si extragerea concluziilor este probabil cel mai important pas pentru propriul viitor luminos.
Text: Psiholog Dana Comanescu