5 simptome pe care nu trebuie sa le ignori la bebelusi
Ca oricare alt inceput in viata, a fi parinte, mai ales pentru prima oara este atat frumos cat si dificil. Orice parinte doreste bunastarea copilului sau, si este atent la tot ce tine de cel mic, cu atat mai mult in cazul bebelusilor care au foarte putine metode de a comunica la inceput. Nu orice plans este de durere, nu orice stranut este o raceala, in schimb este important sa cunoastem simptomele importante, care necesita atentie imediata din partea parintilor si uneori si a medicilor.
Simptome ale copilului pe care nu trebuie sa le ignori:
- Dificultatea in respiratie, adica respiratie anormal de rapida, zgomotoasa, pentru care se observa clar ca cel mic depune efort (batai ale aripioarelor nazale, balans al abdomenului in raport cu pieptul, retractia muschilor dintre coaste in timpul respiratiei) este motiv clar de a lua legatura cu medicul de familie sau medicul pediatru. Cauzele variaza intre posibila aspirare a unui corp strain, o infectie respiratorie, o reactie alergica, debutul unui episod de spasm al cailor respiratorii.
- Cianoza periorala, adica albastrirea buzelor, a limbii si a mucoasei gurii, aparuta brusc, denota o insuficienta oxigenare a corpului. In aceasta situatie trebuie sa apelati imediat la servicii medicale de urgenta.
- Febra la nou-nascut, adica temperatura corpului de peste 38 grade Celsius, masurata corect cu termometrul, intrarectal, nu apreciata prin atingere, cu repetarea masurarii temperaturii la 15-20 de minute dupa dezbracarea celui mic pana la scutec, intr-o camera cu temperatura ambientala intre 24-26 grade Celsius. Pentru ca febra la aceasta varsta este un semn nespecific ea poate fi manifestarea mai multor tipuri de infectie si se trateaza cu foarte multa seriozitate. Protocolul in serviciile de pediatrie este de a interna pentru investigatii si tratament orice nou-nascut si toti sugarii cu varsta sub trei luni, care prezinta febra.
- Varsatura bilioasa, adica de culoare galben verzuie, usor spumoasa, care nu mai contine alimente sau resturi alimentare, poate fi simptom al unei obstructii la nivelul tractului digestiv. Si in acest caz este important sa va adresati medicului de familie sau medicului pediatru in aceeasi zi. Daca starea copilului este si ea evident modificata este necesar sa va adresati serviciile medicale de urgenta.
- Deshidratarea este definita ca lipsa unui cantitati corecte de lichide din organism, prin aport insuficient, pierderi excesive sau prin amandoua. Bebelusii si copiii mici tolereaza deshidratarea mai rau decat copiii mai mari, fiind mai sever afectati. Deshidratarea poate fi de grad mic, mediu sau mare, in functie de procentul de lichide pierdute din necesarul zilnic. Aprecierea se face in functie de tabloul clinic al copilului alaturi de simptomele acestuia. Trebuie sa va atraga atentia scaderea numarului de scutece cu urina pe care le schimbati, refuzul copilului de a se alimenta, schimbari ale starii generale, uscarea buzelor, infundarea ochilor in orbite, letargia. Este nevoie sa consultati medicul in cel mai scurt timp posibil, pentru identificarea cauzelor si inceperea imediata a tratamentului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru