5 situaţii în care se recomandă o pauză în relaţie
Abordarea problemelor conjugale ale unui cuplu reprezintă o sarcină pe cât de delicată pe atât de dificilă. O viață în doi are nevoie în permanenţă de creație, de creștere a ambilor parteneri. Acest lucru presupune, desigur, ca aceștia să-și accepte nevoile, dorințele, așteptările și împreună să-și dezvolte mijloacele de a asigura aceste necesități personale. Cu siguranță, am putea spune că nici sentimentele de iubire, nici o iubire ”până la cer” nu poate ține două persoane unite într-un cuplu.
În fața tuturor intemperiilor vremurilor noastre, pasiunea și delicatețea unei mari iubiri, nu pot permite creșterea în timp a unui cuplu. E nevoie de mult mai mult… Astăzi în secolul XXI, două din patru cuplu se despart, în suferință, poate cu violență, se înstrăinează, sau acuză lipsă de înțelegere. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că nu au știut să-și trăiască iubirea în baza unei relații de reciprocitate, de împărtășire, de comunicare, de îmbinare. Sunteți voi doi, plus relația voastră. Împreună creați o viață, o familie. Râdeti, vă enervați și plângeti. O relație de succes este plină de emoții, emoții normale care trebuie să fie îmbrățișate, nu ascunse. Sprijinul este o parte importantă a unei relaţii de succes.
Un lucru foarte important de reținut într-o relație este că partenerul tău „nu ești tu”
S-ar putea să simți că partenerul tău ar trebui să facă ceva diferit sau poate că nu a spus ceea ce e bine, sau acel lucru pe care ai fi vrut să-l spui și consideri că aceasta nu ar fi trebuit să se întâmple! Dorești să ai succes în relația ta? Iubeşte-ţi partenerul pentru cine este și uită-te la motivul pentru care te-ai îndrăgostit de el, în primul rând, și acceptă acest lucru!
Toate relațiile au urcușuri și coborâșuri, cele mai multe ar putea fi evitate, iar peste altele poți să treci în mod natural. Este foarte normal să te lupți cu partenerul tău pentru că sunteți personalități diferite și dacă nu ar fi așa poate că nu te-ai simți tocmai bine. Lupta cu partenerul tău ( vorbim aici de lupta între gânduri și idei, a nu se înţelege altceva), arată că ambii sunteți puternici, gândiți diferit, pentru că mai apoi să comunicați. Dacă nu te-ai luptat, acest lucru poate însemna că persoanei de lângă tine nu-i pasă niciodată de ceea ce știi sau de ceea ce ești sau că tu ești o persoană atât de exagerată în gândire, încât celălalt renunţă la lupta. Aceasta ar putea fi o situație care necesită pauză.
Când este cazul de pauză în relaţie?
Stai o clipă și privește întreaga imagine. Relația cu partenerul tău este o investiție, o investiție a inimii și a sufletului. Nu poți încheia o relație cu cineva de care îți pasă cu adevărat și în care ai investit atât de mult. Ia o pauză și vezi dacă relația ta merită să mergi mai departe. Nu uită să privești la „întreagă imagine”, uită-te la toate lucrurile mici pe care le-ați împărtășit. Ați râs, ați plâns, ați avut vremuri bune și vremuri rele și multe lucruri pe care le-ați construit până acum împreună.
Fiecare partener are tendința de a îndulci unghiurile ascuțite ale personalității sale, în funcție de ceea ce crede că își doreşte celălalt. Sau să disimuleze acele manifestări care par să-i displacă celuilalt. În felul acesta cei doi ajung să se asemene în atitudine, limbaj, comportament renunțând la propria satisfacție personală, ajungând de cele mai multe ori să se blocheze în anumite poziţii! Iluzia acestei asemănări, conforme unei zicale din popor ”Cine se aseamănă, se adună!” duce la o devalorizare a comunicării verbale. ”Noi ne înțelegem din priviri. Eu știu ce își dorește el/ea,”etc. existând riscul ca aceste nevoi nesatisfăcute să se manifeste mai târziu că reproșuri, frustrări. Apare nevoia de o pauză…
A fi responsabil pentru ceea ce ești tu, nu pentru ceea ce este celălalt, pentru ceea ce simți tu, nu pentru emoțiile partenerului tău, poate fi considerată o încercare pentru cuplu. Când ai realizat că ai nevoie de mai mult decât să fii mereu de acord cu nevoile celuilalt, asta nu înseamnă că poate îl iubești mai puțin, ci că ai nevoie să fii tu cu tine pentru a putea să fii cu el. O relație se desfășoară întotdeauna între două persoane și este necesar să ne asumă responsabilități fiecare pentru partea nostra de relație, fără a culpabiliza, a acuza, a șantaja emoțional. Schimbarea unuia dintre parteneri poate crea o noua nevoie de pauză în relație.
”Una din mizele esențiale pentru supraviețuirea unui cuplu constă în alianța respectuoasă și mereu actualizată a două libertăți în mișcare!” J. Salome