5 solutii pentru stimularea lactatiei
Laptele matern este cunoscut pentru calitatile exceptionale atat pentru bebelus, cat si pentru mama, ducand la intarirea sistemului imunitar al micutului.
1. Alimentatia la san a nou-nascutului – alaptarea „la cerere”
Reflexul de supt este factorul principal ce duce la eliberarea de PRL, ACTH, GH si ocitocina care, la randul ei, este responsabila de stimularea contractiilor celulelor mioepiteliale si ejectia laptelui (celulele mioepiteliale sunt de 10-20 de ori mai sensibile la ocitocina decat miometrul). Declansarea secretiei lactate dupa nastere apare la 2-6 zile, astfel ca, dupa nasterea spontana, aceasta apare mai repede, in comparatie cu nasterea prin operatie cezariana. Cu cat copilul este pus la san mai des, cu atat va stimula mai bine secretia lactata. Alaptarea la san reprezinta modul ideal de a asigura bebelusului o dezvoltare armonioasa. Durata de supt variaza in functie de copil, dar ar fi indicat sa nu se alapteze mai mult de 20 de minute la un san, din cauza faptului ca exista riscul de aparitie a leziunilor la nivelul mamelonului. In primele zile, suptul poate dura mai mult si se recomanda ca alaptarea copilului sa se realizeze alternativ la ambii sani.
2. Automatismul mamar
Reprezinta fenomenul de baroreglare – golirea sanilor stimuleaza direct activitatea secretoare a epiteliului. In primele zile sau saptamani, bebelusul nu are puterea sa suga foarte mult si deseori adoarme la san dupa cateva minute de alaptat. Se recomanda ca sanii sa se goleasca, fie cu ajutorul unei pompe activate electric sau manual, fie prin mulgerea manuala. Golirea sanului reprezinta un mod de a nu pierde lactatia, astfel ca, dupa fiecare masa a copilului, sanii trebuie sa fie goliti, in caz contrar crescand riscul de angorjare a acestora, complicatie ce poate duce pana la mastita puerperala.
3. Reglarea nervoasa
Stimulul psihic, sub efect vizual si auditiv, duce la cresterea secretiei de ocitocina. Agitatia, stresul psihic si fizic duc la scaderea secretiei lactate. In unele cazuri – ce-i drept, rare -, acesti factori pot conduce la oprirea definitiva a productiei lactate. Un rol important il are si autosugestia: mama trebuie sa gandeasca pozitiv ca va avea lapte suficient pentru copilul sau.
4. Alimentatia
Lehuza nu trebuie sa tina diete si este important sa aiba o alimentatie sanatoasa si variata, bogata in fructe si legume. Acestea au nevoie de 500 de calorii in plus pe zi, adica intre 1800 si 2500 de calorii pe zi. Trebuie sa evite consumul de cafea, bauturi cu cofeina, pentru ca acestea au efect laxativ si diuretic, adica in loc sa hidrateze, ele deshidrateaza. Mama care alapteaza trebuie sa consume cel putin 2-3 litri de lichide pe zi.
5. Ceaiuri naturale
O metoda de stimulare a lactatiei o reprezinta consumul de ceaiuri naturale, preparate din plante care favorizeaza productia de lapte, precum chimen, fenicul, anason. Substantele active trec in lapte ducand la calmarea tulburarilor digestive ale micutului, fiind indicat ca proaspata mamica sa bea inca din prima zi dupa nastere, in medie, 3-4 cani de ceai pe zi.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie