5 tipuri de casnicii
Casatoria este o institutie sociala importanta. Casatoria stabileste unele drepturi si indatoriri partenerilor, asigura legitimitate sociala relatiilor sexuale, conceperii copiilor, formarii familiei. In raport cu normele culturale, sociale, istorice ale fiecarei societati, casatoria a fost definita de sociologi, specialisti in stiinte juridice sau alti specialisti in forme diferite. Unele culturi o vad ca pe „o uniune fizica, juridica si morala intre barbat si femeie in viata unei comunitati pentru crearea unei familii”, altele ca pe „un contract pentru realizarea si intretinerea copiilor”, iar in societatile unde poligamia sau poliandria sunt acceptate, casatoria este vazuta drept „un model social aprobat pentru doua sau mai multe persoane de a stabili o familie”. Insa, indiferent de incadrari sau definitii, casatoria – acest tip special de relatie care integreaza factori biologici, psihologici, culturali si sociali – implica, in mod evident, anumite drepturi si obligatii.
Caracteristici ale casatoriei:
- Casatoria este o institutie sociala universala, regasindu-se in aproape toate societatile si etapele de dezvoltare.
- Casatoria este o legatura permanenta intre sot si sotie, conceputa pentru a indeplini obiective sociale, psihologice, biologice si religioase.
- Casatoria este o relatie specifica intre doua persoane de sex opus, bazata pe drepturi si obligatii reciproce si pe un raport de durata.
- Casatoria necesita aprobare sociala fara de care casatoria nu este valabila.
- Casatoria stabileste familia care ajuta la acordarea de facilitati pentru procreere si educarea copiilor.
- Casatoria este asociata cu ceremonia civila si religioasa care ofera valabilitate acesteia.
- Casatoria reglementeaza relatia sexuala in functie de obiceiurile si legile prescrise.
Privind in jurul nostru la casniciile pe care le au prietenii, parintii, rudele noastre, ne putem da seama ca exista mai multe tipuri de casnicii. Vedem cupluri mai in varsta casatorite de zeci de ani si care experimenteaza o casnicie fericita, care se bucura de relatie, de viata impreuna, rad impreuna, partenerii sunt inca cei mai buni prieteni etc., dar vedem si cupluri tinere care experiementeaza relatii conflictuale, care nu par ca isi gasesc confortul in doi, negasind reguli de functionare oportune care sa asigure cadru echilibrant pentru viata impreuna.
Tipuri de casnicii:
- Casnicii conflictuale – intalnite la cuplurile care experiementeaza tensiuni si conflicte repetate, facand din acestea un stil rutinier de a-si petrece timpul impreuna. Sunt intalnite adesea, in cadrul relatiei dintre parteneri, criticile, vaicarelile, invinovatirile sau evitarile, neasumarea, minimalizarea, negarea etc. Comunicarea este adesea alterata de aceste mecanisme care aduc o frana in rezolvarea problemelor si nicidecum nu conduc la rezolvarea lor. Recunoasterea greselilor, comunicarea deschisa, scuzele ar putea elibera tensiunea, partenerii simtindu-se confortabil unul cu celalalt, si ar putea creste sentimentul de familiaritate, insa exista parteneri care gasesc in „conflict” o stare „normala” de a coexista, ceea ce, bineinteles, nu raporteaza o stare general acceptata de ceilalti, ci, dimpotriva, un stil particular de convietuire.
- Casniciile monotone – chiar daca, la inceputul relatiei, cuplul a fost extrem de pasional, partenerii petrecand timp impreuna, bucurandu-se de distractii, comunicare deschisa, preocupari placute, schimb de obiective, valori, credinte, intimitate emotionala si fizica intensa, dupa o perioada in care cei doi experimenteaza rutina celor casnice, ei pierd din farmecul pasiunii, avand grija de copii, de gospodarie, de gestionarea situatiei materiale, constatand, la un moment dat, ca aceasta rutina, de fapt, isi pune amprenta asupra tuturor aspectelor vietii, cu efecte negative asupra relatiei intime: sotii ori isi vad de proiecte individuale, ori ambii parteneri sunt implicati doar in rezolvarea obiectivelor materiale, intimitatea si pasiunea devenind din ce in ce mai straine de cei doi.
- Casnicii din interes – exista persoane care vad casatoria drept o modalitate de a-si imbunatati imaginea, de a-si imbunatati starea materiala sau aleg aceasta cale sub presiunea unor influente exterioare, a presiunii sociale sau pentru a evita conceptia copiilor in afara casatoriei. Oricare ar fi aceste determinari – proprietatea sau statutul familial −, ele nu au ca fundamente intimitatea emotionala, dragostea, angajamentul, conducand, mai devreme sau mai tarziu, la sentimente de neimplinire, gol emotional, posibil depresii, cautari persistente si repetate a ceva mai mult decat acordurile de la inceputul relatiei, lucruri care, in mod evident, nu pot fi gasite in relatia aleasa.
- Casnicii pasionale – cuplurile care au o legatura emotionala puternica, parteneri devotati care isi doresc sa se vada fericiti si impliniti, au o relatie reciproca bazata pe respect si daruire, fructifica o comunicare deschisa care ii ajuta sa isi rezolve problemele, parteneri care isi ofera sprijinul, aprecierea si angajamentul pentru a se simti unul cu celalalt in conditii de siguranta si securitate fizica si emotionala, construiesc un mediu functional al relatiei, un cadru in care sa se simta confortabil. Desi au o legatura stransa unul cu celalalt, sotii isi mentin obiective individuale, activitati, profesii sau pasiuni, hobby-uri, proiecte in care sunt implicati, avand suportul celuilalt partener pentru dezvoltare.
- Casniciile totale − vietile sotilor care experimenteaza astfel de casnicii sunt mai interconectate decat la alte cupluri, deoarece acestia aleg sa faca totul impreuna; chiar daca sunt activitati casnice, chiar legate de dezvoltarea profesionala sau activitati de agrement, distractii, evenimente sociale sau personale, calatorii, afaceri etc., participarea, si implicarea sunt ale amandurora. Sotii se cred suflete-pereche, ei experimentand o dragoste sublima, ideala, care ii determina sa fie dependenti unul de celalalt, gradul de individualism fiind foarte scazut, centrarea pe celalalt, pe ceea ce simte, ce isi doreste, etc. producand, in caz de separare, depresii greu de suportat, restabilirea identitatii proprii si adaptarea la viata de unul singur sau intr-o alta relatie fiind foarte dificila.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou