5 trasaturi clare ale iubirii mature
Toti adultii au experimentat la un moment dat, un tip de iubire de cuplu, fie ca vorbim despre iubire adolescentina, trecatoare sau matura. Cu totii stim cum arata relatia „perfecta”, dar cati dintre noi cunoastem semnele unei relatii mature? Mai jos avem 5 trasaturi principale ce definesc o relatie de calitate, dintre doi oameni maturi emotional.
Trasaturile unei relatii mature
Comunicare deschisa. Intr-o relatie matura totul se spune in fata, deschis, fara scene dramatice si replici ce lasa loc de interpretari. O astfel de abordare este benefica in orice fel de relatie (nu doar amoroasa), dar din pacate, foarte putine persoane detin diplomatia necesara pentru a spune ce gandesc sau simt fara sa raneasca interlocutorul. Intr-o relatie de calitate, partenerii stiu ca nimic nu se spune cu rautate, ci intr-un scop productiv, de imbunatatire a relatiei. Ideal ar fi ca o astfel de comunicare sa fie valabila in orice interactiune umana, cu greu ne simtim confortabil fata de alti oameni astfel incat sa putem discuta deschis.
Totul vine de la sine. Practic, nu trebuie sa faci un efort considerabil pentru ca relatia sa functioneze. Totul vine natural, usor, precum clipitul sau respiratul, iar pentru ca sa te simti bine langa omul din relatie nu trebuie sa schimbi nimic la tine. A nu se intrepreta ca intr-o relatie matura trebuie sa fii delasator pentru ca nu e vorba deloc despre asa ceva, in schimb, un om de calitate te poate face sa iti doresti sa devii cea mai buna varianta a ta, sa cresti si sa evoluezi constant, iar un partener te incurajeaza, te sustine si te ajuta, fara sa puna presiune pe tine pentru a te schimba.
Gelozia nu exista. Nu simti nevoia sa umbli prin telefonul partenerului, sa pui multe intrebari, sa privesti toate actiunile cu scepticism pentru ca ai incredere deplina in ceea ce face omul de langa tine, iar sentimentul este reciproc. In astfel de relatie lipsa geloziei vine precum o eliberare ce va permite amandurora sa va bucurati autentic unul de celalalt, fara griji si scenarii inutile. Pana la urma, nevoia de a verifica prin toate mijloacele posibile, denota lipsa de incredere in sine, mai mult decat in partener.
Opiniile diferite nu reprezinta motiv de cearta. Fie ca este vorba de religie, viziuni politice, stil alimentar, intr-o relatie matura, diferentele de opinie condimenteaza discutiile, largesc orizonturile, starnesc curiozitatea, nu provoaca conflicte si neintelegere, indiferent de cat de inversunati sunt interlocutorii in mod normal. Oamenii maturi, in relatii mature, discuta despre orice, oricand si oricat, fara ca relatia sa fie afectata in vreun fel!
Respect fata de partener. Acest ultim punct se refera in special la relatiile ce au deja cativa ani buni. Cand pasiunea se transforma in iubire, aceasta vine impreuna cu o doza unica de respect specific relatiilor mature. Respectul profund pe care il porti partenerului pentru fiecare realizare a sa, pentru omul care este, pentru felul in care te face sa te simti, pentru timpul pe care l-ati petrecut si il veti petrece. Aceasta trasatura garanteaza faptul ca relatia este una matura, de calitate si de durata.
Pe langa aceste 5 trasaturi, trebuie sa intelegem ca fiecare relatie este unica, la fel cum fiecare individ este unic, asa ca poate nu va regasiti in cele enumerate mai sus, dar asta nu inseamna ca nu va aflati intr-o relatie matura. In esenta, intr-o relatie sanatoasa, trebuie sa te simti apreciat, sa nu existe violenta de niciun fel, iar omul de langa tine sa fie un om in preajma caruia sa te simti confortabil.
Citeste si Motive pentru care barbatii se maturizeaza mai greu
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic