6 motive pentru care partenerii de cuplu seamana intre ei
Exista o vorba care spune ca, in general, extremele se atrag. Fie ca este vorba despre asemanarea fizica sau cea psihica, majoritatea cuplurilor din jurul nostru sunt unite fix prin diferentele dintre cei doi parteneri.
Ce se afla in spatele cuplurilor in care partenerii se aseamana?
- Asemanarile culturale. Faptul ca ambii parteneri au avut parte de aceleasi studii, provin din acelasi tip de familie, au aceeasi religie si impartasesc aceleasi principii de viata ofera de la inceput o multitudine de subiecte de discutie si creeaza sentimentul de apartenenta, sentiment ce se formeaza dupa un timp considerabil petrecut impreuna. In alta ordine de idei, o astfel de asemanare ofera impresia ca cei doi parteneri stiu totul unul despre celalat, iar asta da un sentiment de siguranta pe termen lung.
- Asemanarile genetice. Un studiu elaborat la Universitatea din Colorado, in 2014, sustine ca in special caucazienii isi aleg partenerii, la nivel inconstient, in functie de genele cu care pot forma urmasi sanatosi. Acest aspect poate explica de ce unele cupluri aparent ideale, finalizeaza relatia fara explicatii logice.
- Experiente comune. Psihologul Robert Zajonc, a aplicat un experiment interesant in 1987, in care a rugat o serie de voluntari sa potriveasca imaginea unui barbat cu imaginea unei femei, in functie de asemanarile fizice. Rezultatele au fost uimitoare: majoritatea „cuplurilor” formate in imagini erau cupluri si in viata reala, dar e vorba de parteneri ce sunt in relatii intime de peste 20 de ani. Profesorul explica ca experientele intense comune cum ar fi aparitia copiilor, decese, evenimente marcante, lasa acelasi tip de semne pe chipul partenerilor unui cuplu, de aici si asemanarile fizice. O alta ipoteza a aceluiasi studiu atesta faptul ca odata cu trecerea timpului, caracteristicile disctincte dispar, dar raman cele comune, legate de asemanarea genetica.
- Imitatia, comportament adaptativ. Profund intiparit in codul nostru genetic este un comportament ce ne-a ajutat ca specie sa supravietuim: imitatia. Asa cum imitam comportamentul familiei noastre, al grupului de prieteni, asa il copiem si pe cel al partenerului. Cu siguranta aveti cunostinte ce s-au schimbat radical dupa ce au inceput o relatie cu un om diferit. Astfel de schimbari sunt normale intr-o anumita masura pentru ca inconstient copiem comportamentul oamenilor pe care ii iubim sau ii admiram. In cazul cuplurilor, pentru ca imitam pe termen lung, astfel de schimbari ajung parte din noi si, astfel, incet, incepem sa ne asemanam cu partenerul nostru.
- Atractia pentru oamenii care seamana cu parintele de sex opus. O teorie controversata spune ca sunt femei care isi aleg parteneri ce seamana cu tatii lor (si barbati care isi aleg parteneri ce seamana cu mamele lor), chiar daca de cele mai multe ori nu este vorba neaparat de asemanarile fizice, ci de cele comportamentale, e o teorie ce poate explica de ce unii parteneri seamana mult intre ei.
- Imbatranesc la fel. Faptul ca au o relatie fericita produce acelasi tip de riduri de expresie, cele mai multe datorate zambetului si starii generale de bine. Acelasi principiu se aplica si in cazul relatiilor nefunctionale care din varii motive inca tin cei doi parteneri impreuna.
Un lucru este sigur: chiar daca incepem sa semanam fizic sau comportamental cu partenerul nostru de cuplu, asta nu ne rapeste din individualitate sau din felul personalizat de a gandi si actiona, ci doar sunt mici transformari la nivel inconstient ce ne creeaza o imagine asemanatoare, dar nu identica.
Citeste si 5 categorii de cupluri
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic