6 semne ca esti infidela emotional
“Nu am calcat stramb” …” Nu te-am inselat”…”Nu am o Aventura”…. sunt scuzele care apar in cazul in care partenerul devine banuitor asupra infidelitatii tale. Si tu ai dreptate … si poate chiar asa este, dar el simte ca tu esti schimbata si relatia pe care ati avut-o incepe sa devina cu totul alta. Este vorba de infidelitatea emotionala, care chiar daca nu se concretizeaza prin intimitate fizica cu altcineva, partenerul o percepe riscanta. O apropiere afectiva fata de altcineva, o prietenie nevinovata cu alte cuvinte, poate fi daunatoare pentru relatie, deoarece uneori partenerii implicati nu au pragul maturitatii emotionale destul de dezvoltat pentru a intelege sau a accepta acest tip de comportament. Se ivesc multiple suspiciuni si oricat de multa sinceritate exista in explicatiile tale, observi ca nu poti ajunge la un nivel de incredere, de acceptanta sau echilibru cu partenerul, iar ruptura se adanceste. Chiar daca nu este vorba de o relatie sexuala cu altcineva, partenerul “in garda” percepe acele semne subtile ale implicarii tale emotionale fata de altcineva.
6 semne care pot fi amenintatoare pentru relatia in care sunteti implicati:
- Timpul excesiv sau nepotrivit petrecut cu altcineva. Este usor observabila disproportionalitatea de timp acordat unor persoane noi, iar acest lucru poate provoca banuieli. De ce aceasta atentie fata de altcineva? De ce te confesezi unei alte persoane? Ce anume ai de impartasit acelei persoane? Sunt secrete la mijloc? De ce nu iti poti impartasi sentimentele sau nevoile fata de mine si preferi un alt barbat? De ce aceasta alegere?
- Secretele. O relatie bazata pe incredere include implicit destainuiri reciproce. Atunci cand acestea sunt diminuate sau nu mai exista, se creaza suspiciunea ca fata de o alta persoana ai devenit mult mai apropiata iar fata de partenerul tau ai un comportament ascuns.
- Retragerea sau lipsa de afectiune. Daca in ultimul timp esti mult mai preocupata de munca, sau dimpotriva visatoare, cu capul in nori, esti retrasa, nu mai gasesti placerea si eviti sa te mai angajezi in activitati comune de petrecere a timpului liber impreuna cu partenerul, iti lipseste interesul sau implicarea atunci cand initiati un contact fizic, este un semn pentru partener al racelii tale afective si secundar al banuielii asupra infidelitatii tale emotionale.
- Preocupare fata de apelurile telefonice si convorbiri de lunga durata. Tresari atunci cand suna telefonul si parasesti camera pentru a purta o conversatie, scrii sms-uri in masina in timp ce el conduce, iti verifici e-mailul sau mesageria din ce in ce mai des, tii telefonul fara alerta de sonor si il porti cu tine tot timpul – ridica suspiciuni asupra unei comunicari preferentiale cu o alta persoana.
- Cauti nod in papura – Papura in mod normal nu are noduri, tulpina ei este lina si neteda. Expresia indica faptul ca profiti de orice mici aspecte negative ale celuilalt pentru a cauta motive de cearta. Acest fapt contravine unei perioade anterioare cand partenerul percepea empatia si comunicarea deschisa cu tine. El nu va intelege de ce trebuie sa depuna un efort marit pentru lucruri banale sau de a te convinge ca nu a gresit.
- Faci comparatii cu X sau Y desconsiderandu-ti partenerul – Uite ce face X sau uite cum face Y – arata faptul ca esti nemultumita de actiunile partenerului tau si vezi in altii un potential satisfacator pentru propriile nevoi. Compararea partenerului tau cu altcineva poate crea conflicte in relatie si suspiciuni cu privire la faptul ca relatia pe care o aveti nu iti ofera perspective de implinire si cauti fericirea in alta parte.
Atunci cand o legatura emotionala cu altcineva diminueaza sau afecteaza calitatea raporturilor cu partenerul sau intimitatea, chiar daca nu este o relatie fizica, sexuala, ea poate avea repercusiuni negative asupra relatiei de o asemenea intensitate si poate fi la fel de daunatoare ca o relatie sexuala cu altcineva. Atat intimitatea fizica cat si intimitatea emotionala sunt considerate ca apartinand de drept relatiei. Avand prieteni de sex opus este perfect acceptabil si o relatie de prietenie sanatoasa nu ar trebui sa ridice suspiciuni. Partenerii implicati vor trece impreuna mai multe bariere si isi vor ajusta comportamentele astfel incat sa isi armonizeze relatia si sa-si echilibreze pe de o parte nivelul implicarii emotionale in exterior cat si din cealalta parte nivelul acceptarii cu privire la nevoia implicarii celuilalt.
Citeste si Aventura sexuala vs infidelitate emotionala: care doare mai tare?
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog