6 semne care iti indica ca e pregatit de o relatie
In general, ne dam seama de „celalalt” atunci cand experimentam mai multe situatii, cand avem de-a face cu diferite contexte de viata in care percepem diferitele moduri in care se exprima, isi alege cuvintele sau gesturile potrivite, maniera in care se raporteaza la situatie etc. Partenerul ne dezvaluie o alta personalitate, un alt univers de informatii, vine in relatie cu gesturi, actiuni, comportamente, declaratii pe care incercam sa le intelegem. Totodata, o relatie este materialul din care fiecare partener invata ceva, iar din rolul celuilalt si felul cum celalalt il exercita in relatie, invatam sa ne raportam la dorintele, nevoile, interesele lui. Prima etapa a relatiei este pe cat de placuta, pe atat de intriganta. Dragostea este electrizanta, incitanta, ofera perspective noi, insa naste si multe semne de intrebare.
Putem sti daca celalalt este pregatit de o relatie? Daca noi oferim timp, interes, efort, energie, afectiune… oare ce vom primi in schimb?
Majoritatea relatiilor interpersonale isi gasesc acest echilibru prin evaluarea a ce se „da” si ce se „primeste”, astfel partenerii gasind motivatia sau placerea de a se apropia sau, din contra, nevoia de a se indeparta de celalalt. S-ar putea spune ca relatiile sunt bazate pe similitudini de idei, valori, credinte in care partenerii se regasesc, insa atat asemanarile, cat si deosebirile sunt deopotriva atractive. Partenerii care se completeaza reciproc, partenerii care au acelasi ideal sau aceleasi interese pot face sa functioneze relatia. Insa ambii parteneri, fara sa isi propuna acest lucru, vor evalua constant situatia, intrebarea care va plana mereu asupra unei relatii care se mentine, care este in dezvoltare sau care este in declin fiind:
Oare cum va merge si incotro se indreapta lucrurile?
Nu exista raspunsuri certe, nici variante standardizate in care sa ne incredem si pe care sa le urmam, insa solutia pentru o relatie stabila, profunda si de durata este data, in primul rand, de respectarea de catre ambii parteneri a normelor si principiilor sociale, respectarea familiei, respectarea valorilor morale, care mentin si sporesc increderea si iubirea dintre parteneri.
Inceputul unei relatii se poate reflecta in anumite semne, si anume: reciprocitatea sentimentelor, entuziasmul, aprecierea, atractia, angajamentul sau promisiunea. Insa cat de pregatit este celalalt pentru a parcurge traseul, uneori placut, alteori anevoios, intr-o relatie? Pentru ca, dupa cum stim, nu exista numai lapte si miere sau clipe roz, momentele de cumpana, problemele sau nevoile intr-o relatie dau un examen greu si real partenerilor implicati.
6 semne care indica ca este pregatit de o relatie
1. Chiar daca, in interior, tresare de bucurie, declara iubirea, cautand totodata reciprocitatea, isi face simtita cenzurarea entuziasmului, constientizand limitele, isi mentine controlul si face lucrurile in mod chibzuit pentru a avea indicatii clare despre directia in care se indreapta lucrurile, respectand dorintele celuilalt si actionand in consens cu acesta, dand un start real, nu unul ireal sau doar visat, idealizat sau proiectat.
2. Pune pret pe cunoasterea reciproca si acorda timp pentru acest lucru. Nu se grabeste si planifica intalniri repetate tocmai pentru a lamuri lucrurile.
3. Este echilibrat, se face ascultat, transmite atat emotii, cat si lucruri practice, rationale, organizate si planificate, cu simtul raspunderii. Mesajele cu continut afectiv nu reusesc adesea sa fie intelese de celalalt deoarece sunt mascate de sentimentele pe care le transmit, si atunci se poate intampla ca izbucnirile, impulsurile, entuziasmul, mesaje pasionale sau de furie sa trezeasca in celalalt efecte la fel de puternice, dar care sunt, de fapt, intelegeri trunchiate, limitate sau irationale. Comunicarea numai intr-un mod afectiv este o comunicare bazala, structurata pe nevoi primare si cu sanse mici de creare a conditiilor propice in care o relatie sa se dezvolte si sa creasca.
4. Lasa relatia sa creasca, respecta spatiul personal al celuilalt. Chiar daca tentatia este foarte mare de a fi tot timpul cu persoana iubita, dorinta impingand lucrurile si grabindu-le, mesajele sau apelurile repetate pot sufoca o relatie. Respectarea spatiului personal al celuilalt, cat si increderea in partener sunt importante atat pentru mentinerea, cat si pentru dezvoltarea relatiei.
5. Pune pret pe dezvoltarea personala, dezvoltarea profesionala, isi pastreaza hobby-urile, este implicat in activitati care ii mentin interesul, creativitatea, energia. Contrar aparentei si tendintei de a face pe cineva sa creada ca iubirea inseamna „las totul pentru tine”, persoana care face ceva pentru ea si iubeste o alta persoana daruieste implicit ceea ce este in stare sa cladeasca prin fortele proprii. Aruncand totul deoparte sau neglijand alte aspecte ale vietii numai pentru a te arunca orbit de dragoste in bratele celuilalt, indica dependenta de celalalt, evitarea sociala si, cu timpul, plasarea unei presiuni prea mari pentru celalalt care a devenit totul…
6. Arata aprecierea fata de celalalt. Chiar de la inceput, atunci cand schimbul conversational este destul de limitat sau intalnirile sunt poate scurte „la o plimbare” sau „la o cafea”, la finalul acestora, cuvintele „multumesc pentru timpul acordat”, „mi-a facut placere sa discutam” arata manierele celuilalt. Complimentarile sau mesajele din start afective, de genul „ochii tai m-au cucerit” sau „nu-mi pot concepe viata fara tine”, pot avea efecte de scurta durata, declansand reactii puternice pe moment care, dupa o cunoastere reciproca mai amanuntita, nu isi mai pastreaza intensitatea.
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog