6 sfaturi pentru parintele singur
Numarul familiilor monoparentale a crescut considerabil in zilele noastre din cauza destigmatizarii divortului si a usurintei cu care se poate incheia o casnicie. De asemenea, exista si situatii mai triste, de vaduvie, de abandon, toate cu un puternic impact emotional asupra parintelui si mai ales asupra copilului.
Usor nu poate sa fie sa te imparti intre copil, job, viata personala, dar cu timpul fiecare parinte care isi creste singur copilul isi gaseste calea de echilibru si linistea sufleteasca. Iata 6 sfaturi pentru un parinte singur:
1. Ai grija de tine!
Pare ultimul aspect de care sa te preocupi, dar un parinte ce are grija de el insusi se poate ocupa de copil fara sa acumuleze frustrari. O haina noua, vizionat un film bun, baut o ceasca de cafea in compania unui prieten, toate aceste mici gesturi de iubire fata de tine, te ajuta sa te intorci mai relaxat, mai odihnit spiritual catre cel mic si astfel sa petreci timp de cea mai buna calitate.
2. Profita de momentele de respiro!
Minutele petrecute intre job si scoala/gradinita copilului reprezinta un timp ideal in care te poti relaxa ascultand muzica favorita sau vorbind la telefon cu un prieten drag! Nu totul trebuie facut in graba si pripit, ci puteti sa va bucurati de micile perioade „goale” pe care sa le umpleti cu activitati ce va fac placere.
A adormit copilul? Puteti sa faceti o baie lunga si relaxanta. Vasele murdare o sa fie si maine in chiuveta, dar momentul de relaxare poate n-o sa mai apara prea curand.
3. Accepta ajutorul celor din jur!
Desi suntem tentati sa spunem ca ne descurcam si ca facem fata la toate provocarile singuri, chiar si cel mai mic ajutor ar trebui sa ne bucure si sa il acceptam fara alte comentarii. Chiar daca este extrem de greu pentru un perfectionist sa accepte faptul ca si alta persoana poate face lucrurile la fel de bine, uneori este recomandat sa renuntam la standardele exagerate si sa apreciem orice interventie a oamenilor din jur.
4. Fa planuri pentru situatiile dificile.
Situatiile dificile pot aparea oricand, iar putina pregatire ne poate ajuta sa depasim cu usurinta astfel de momente.
Un plan de urgenta ar trebui stabilit impreuna cu copilul si o persoana de incredere iar astfel se pot evita agitatia si grijile nefondate. In primul rand, cel mic trebuie invatat numele si numarul de telefon cat de curand, cui sa ceara ajutorul (politist, paznic, jandarm, pompier) un cuvant pe post de parola (pentru situatiile in care un strain ar incerca sa il ia). A fi prevazator ofera atat parintelui cat si copilului o stare de confort pentru ca cel putin stie fiecare ce are de facut.
5. Seteaza asteptari realiste.
Vrem sa fim un parinte echilibrat, un profesionist de exceptie, un om de calitate, un partener bun, un prieten dedicat, toate in acelasi timp, toate la cel mai inalt nivel, toate facute cu zambetul pe buze. Nu trebuie sa uitam ca pana la urma suntem oameni ca toti ceilalti, avem si noi momente de vulnerabilitate, de griji, de lipsa de entuziasm, iar asteptarile noastre trebuie sa fie cat mai aproape de realitate. Seteaza asteptari realiste de la tine si bucura-te de fiecare realizare, oricat de mica!
6. Implica intreaga familie in cresterea copilului.
Riscul unei familii monoparentale este in primul rand, izolarea sociala. Participa la fiecare eveniment de familie, organizeaza intalniri la voi acasa, invita bunicii/matusele la o ceasca de cafea. Este extrem de important ca cel mic sa se simta iubit si de familia extinsa, iar pentru tine ca parinte singur, reprezinta un mare sprijin moral sa ai aproape si familia cu care sa impartasesti si bune si rele.
Citeste si Divortul parintilor. Cum il afecteaza pe copil
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic