7 afectiuni comune ale pielii in timpul sarcinii
Pe parcursul sarcinii corpul matern trece printr-o serie de schimbari iar pielea este supusa si ea acestor modificari.
Hiperpigmentarea pielii
Multe dintre gravide se confrunta in timpul sarcinii cu aparitia de zone de piele de culoare mai inchisa- hiperpigmentarea tegumentului. Hiperpigmentarea este cauzata de o crestere a cantitatii de melanina din piele. Un exemplu il constituie melasma sau masca gravidei care este caracterizata prin aparitia unor zone de piele hiperpigmentate la nivelul fetei si fruntii. In conditiile aparitiei acesteia este indicata evitarea expunerii la soare si folosirea unei creme de protectie solara cu factor ridicat. In mod uzual hiperpigmentarea si petele dispar dupa nastere insa, sunt situatii cand acestea pot persista chiar si mai multi ani.
Urticaria de sarcina
Se manifesta prin aparitia unor papule rosii intens pruriginoase, in special la nivelul abdomenului, membrelor, sanilor si feselor. Mecanismul de aparitie nu este pe deplin cunoscut, insa de obicei leziunile dispar dupa nastere. Pentru atenuarea pruritului se pot administra corticoizi local.
Vergeturile
Vergeturile afecteaza o mare parte dintre pacientele gravide aparand cu precadere la nivelul abdomenului, coapselor si sanilor. Principalul motiv pentru care apar este constituit de ruperea fibrelor elastice din piele in momentul in care pielea se intinde excesiv in urma cresterii diametrului abdominal si a sanilor. Cand apar in timpul sarcinii vergeturile au o culoare violacee pentru ca mai apoi sa capete o tenta alba-sidefie. Desi in timp se mai pot estompa ele nu vor disparea niciodata, deoarece se formeaza prin ruperea fibrelor elastice din piele. Desi exista o multitudine de creme ce promit disparitia vergeturilor cel mai importanta este hidratarea corespunzatoare a pielii.
Nevi pigmentari
In sarcina pot aparea nevi pigmentari in special la nivelul gatului si toracelui si in general nu creeaza probleme daca nu exista suspiciunea ca sunt maligni. Totusi cand apar la nivelul zonelor de frecare – gat, sub sani etc. – in cazul unor traumatisme locale pot sangera destul de mult.
Acneea in sarcina
Acneea poate aparea sau se poate agrava in sarcina, din cauza cresterii secretiei de sebum modulata hormonal. Respectarea normelor uzuale de igiena poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii – demachiere zilnica, evitarea incarcarii tenului cu produse de machiaj, folosirea unor produse destinate atenuarii acneei. Insa trebuie retinut ca nu toate produsele antiacneice sunt permise in sarcina. Consultul dermatologic este important in aceste cazuri.
Teleangiectazii
Aparitia unor vase de sange fine la nivelul fetei, gatului si mainilor este frecvent intalnita in sarcina. Acestea apar din cauza modificarilor hormonale aparute in timpul sarcinii si cresterii volumului de sange circulant si dispar de obicei in perioada postpartum.
Venele varicoase
Se prezinta sub forma unor vase violacee groase cu traseu serpuit, si apar ca urmare a cresterii calibrului venos in timpul sarcinii in urma cresterii presiunii intradabdominale si a intoarcerii venoase deficitare. Intereseaza membrele inferioare, vulva, vaginul si rectul (hemoroizi). In unele cazuri venele varicoase pot disparea sau isi pot reduce calibrul in perioada postpartum.
Pemfigoidul gestational
Reprezinta o boala autoimuna care se manifesta prin aparitia de eruptii papulare intens pruriginoase in special la nivelul abdomenului, dar poate interesa si alte zone ale corpului. Debutul bolii este caracteristic trimestrelor II-III de sarcina. Pemfigoidul gestational nu creste morbiditatea sau mortalitatea materna insa este asociat cu un risc crescut de nastere prematura si feti cu greutate mica la nastere. In mod uzual pacientii au un istoric de boli autoimune asociate (ex: tiroidita autoimuna).
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie