7 diferente semnificative intre baieti si barbati
Societatea are un fel destul de subiectiv de a evalua masculinitatea si de a stabili cine este baiat sau barbat. Subiectivismul vine din perceptia si traditiile fiecarei culturi, din nivelul de civilizatie, din capacitatea de a intelege a fiecaruia. E bine ca baietii sa stie ca nu devin barbati doar pentru ca asa isi doreste familia sau pentru ca e nevoie de forta de munca pe piata. De asemenea, mi se pare important de specificat ca un costum, o pereche de pantofi, o masina si o atitudine care imita ideea de putere nu fac barbat din nimeni. Asa cum nici serviciul pe care il are cineva sau numarul de beri baute nu se pun ca semne ale masculinitatii. Nici macar studiile nu fac diferenta, desi sunt importante din multe puncte de vedere. Dar aici vorbim de barbati si de baieti, de firescul in care se incadreaza fiecare termen si ceea ce defineste el.
Sa incepem discutia de la varsta
Poate ca s-ar cuveni sa incepem discutia de la varsta… Evident, pana dupa adolescenta este greu sa poti privi un baiat ca pe un barbat. Este posibil ca, prin prisma experientelor traite sau a alegerilor facute, unii sa para mai pregatiti decat altii in fata unor situatii. Insa nu poti considera barbat un baiat de 14 ani, mai ales ca, din punct de vedere fizic, nu este complet dezvoltat. Asta nu inseamna ca un baiat nu poate fi mai „gentleman” sau mai inteligent decat un barbat ajuns la maturitate, doar ca nu te poti astepta la aceleasi lucruri de la doua persoane aflate in momente diferite ale evolutiei lor. E adevarat, unii pot fi mai „caliti” de mici, dar asta nu presupune ca au si o gandire pe masura cuiva care a avut timp sa observe, sa dea gres, sa se ridice, cineva care stie ce inseamna sa construiesti si sa pierzi.
Barbatii sunt mai atenti cu timpul lor
In principiu, baietii sunt mai preocupati de cautari decat de dus la bun sfarsit diverse actiuni. Iar asta este perfect in regula.
Un barbat este mult mai dispus decat un baiat sa poarte chiar si conversatii care nu ii fac neaparat placere. Barbatii sunt mai atenti cu timpul lor; de-a lungul vietii acestia invata cum sa si-l imparta, care este programul care ii avantajeaza. Atunci cand un baiat devine barbat dobandeste si capacitatea de a-si doza energia in asa fel incat sa aiba timp si pentru distractie, si pentru relaxare, si pentru obligatiile care ii revin (familiale sau la serviciu).
Barbatii adevarati stiu sa se implice, sa ofere si sa se dedice
Un alt semn de maturizare a baietilor este acela ca incep sa-si asume responsabilitatea pentru alegerile lor in loc sa continue sa dea vina pe altii pentru ca nu ies toate asa cum viseaza ei.
Un adevarat barbat isi rezerva timp pentru a-si analiza principiile si felul in care actioneaza. Spre deosebire de un baiat, barbatul isi organizeaza inteligent prioritatile si este atent la sistemul sau de valori.
Din punct de vedere al relatiilor cu femeile, barbatii adevarati stiu sa se implice, sa ofere si sa se dedice. Baietilor le este aproape imposibil sa se comporte conform dorintelor reale ale femeilor, ceea ce iar este perfect normal, ei nefiind inca in acel moment al vietii. Din punct de vedere vestimentar sau al atitudinii, baietii tind sa fie la moda in timp ce barbatii isi dezvolta un stil. Bineinteles, in vremurile pe care le traim, definitia baiatului sau a barbatului poate sa difere de la zi la zi, de la om la om. Un lucru este insa cert: bunul simt, sinceritatea sau empatia, chiar daca nu pot fi pretinse unui baiat, in procesul lui de a deveni barbat sunt esentiale.
Citeste si Sindromul Peter Pan: barbatul cu mentalitate de baietel
Text: Ionut Solescu