7 lucruri pe care nu le stiai despre lichidul seminal
Credeai ca iti cunosti atat de bine corpul, incat nu exista secrete sau nelamuriri pentru tine? Ei bine, vei fi surprins sa afli cat de putine lucruri stii, de fapt. Iata cateva dintre cele mai interesante lucruri pe care este posibil sa nu le fi aflat despre sperma si lichidul seminal.
1.Concentratia spermatica este maxima in momentul ejacularii. Totusi, spermatozoizii sunt prezenti si in lichidul seminal care este secretat in timpul actului sexual, inainte de ejacularea efectiva. Desi acestia sunt prezenti in concentratie mult mai mica decat in ejaculat, au totusi potential de a fecunda ovocitul. Drept urmare, practicarea coitus interruptus nu reprezinta o metoda eficienta de a preveni o sarcina nedorita.
2.Durata de supravietuire a spermatozoizilor este destul de indelungata – de la 2 la 5 zile si uneori chiar 7 zile. Durata de supravietuire depinde si de calitatea mucusului cervical, acesta avand rolul de a proteja si de a prelungi durata de viata a spermatozoizilor in perioada fertila a femeii. Desi contactul sexual poate avea loc cu cateva zile inainte de momentul ovulatiei, nu este exclus ca sarcina sa se instaleze.
3.Contrar opiniei generale, contactele sexuale frecvente sau masturbarea frecventa nu va afecta concentratia spermatica. Volumul ejaculat va fi mai scazut, insa concentratia spermatica ar trebui sa fie una adecvata.
4.Temperatura ambientala poate influenta calitatea si concentratia spermatica. Concentratia spermatica variaza in functie de anotimp, fiind mai scazuta vara si mai crescuta iarna. De asemenea, expunerea la temperaturi crescute – incluzand sauna, jacuzzi sau pur si simplu caldura emanata de un laptop tinut in brate – poate afecta serios concentratia spermatica.
5.Alergia la sperma – reactia severa la componenta chimica a spermei − este extrem de rara. Aceasta poate produce eritem si edem vulvar destul de important. Totusi, trebuie eliminata mai intai posibilitatea existentei unei infectii vaginale sau reactia alergica la diversi compusi chimici cu potential de sensibilizare. In cazul confirmarii diagnosticului de alergie la sperma, folosirea prezervativului poate diminua considerabil simptomatologia.
6.Embrionul primeste material genetic in egala masura de la mama si de la tata. Pentru determinarea sexului, el poate primi de la mama unul dintre cei 2 cromozomi X si de la tata un cromozom X (caz in care sexul va fi feminin) sau un cromozom Y (caz in care sexul va fi masculin). Spermatozoizii contin material genetic si cromozomul X sau cromozomul Y, determinand astfel sexul embrionului. Este un mit ca un spermatozoid care contine cromozomul Y sau X este produs intr-o concentratie mai mare sau mai mica comparativ cu celalalt sau poate „inota” mai repede sau mai lent pentru a fecunda ovocitul.
7.Calitatea spermatozoizilor este influentata de starea de sanatate a barbatului. Spre deosebire de femei, care au un numar limitat de ovocite disponibile, barbatii pot produce spermatozoizi o perioada foarte lunga din viata lor. Totusi, calitatea lor scade odata cu inaintarea in varsta. Concentratia se poate mentine in parametri normali multi ani dupa depasirea varstei de 40 de ani, insa spermatozoizii prezinta dupa aceasta varsta un procent ridicat de defecte din cauza alterarii materialului genetic. Calitatea spermatozoizilor este, de asemenea, influentata de existenta unor boli cronice, fumatul excesiv, consumul de droguri sau alcool, dieta neadecvata si factori toxici de mediu.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie