7 mituri despre alaptare
Laptele matern este alimentul ideal pentru copii, de la nastere si pana la 6 luni, ca element unic in dieta lor, insa alaptatul poate continua si dupa diversificarea dietei, pana in momentul in care atat mama, cat si copilul considera ca este cazul. Este lesne de inteles interesul manifestat in legatura cu toate aspectele alaptatului. De asemenea, este foarte important ca femeile care alapteaza si partenerii lor sa fie corect informati asupra acestor aspecte.
Farmaciile Catena sprijina mamicile, dar si pe femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Cele mai intalnite 7 mituri despre alaptare:
1. Marimea sanilor are legatura cu cantitatea de lapte produsa – FALS
Productia de lapte matern depinde de tesutul glandular care secreta laptele, nu de cantitatea de tesut adipos care constituie cea mai mare parte a sanului si, deci, determina in mare masura marimea acestuia. Asadar, indiferent cat de mic sau mare este pieptul unei femei inainte de sarcina, secretia lactata urmeaza sa depinda doar de raspunsul pe care il manifesta tesutul glandular in fata hormonilor de sarcina. Orice tip de san, referitor la marime, poate sa produca o cantitate adecvata de lapte pentru bebelus. Adesea, se vorbeste si de posibilitatea sau imposibilitatea de a alapta in cazul mamelor care au fost suspuse interventiilor chirurgicale de marire sau micsorare a sanilor. In cazul maririi de san, daca implantul a fost pozitionat sub tesutul mamar sau sub muschiul pectoral, fara sa fie incizat mamelonul, atunci este posibila alaptarea. In cazul interventiilor de reducere a marimii sanului, este posibil sa fie afectata inervatia mamelonului sau se poate inlatura din tesutul glandular al sanului, facand alaptarea dificila.
2. Daca bebelusul primeste lapte matern muls la biberon, va refuza ulterior sanul – FALS
Majoritatea bebelusilor fac tranzitia de la biberon la san si inapoi foarte facil. Un mic truc, pentru a preveni respingerea sanului dupa biberon, este sa ii oferiti biberonul doar la nevoie, dupa ce bebelusul a invat suficient de bine sa suga la san.
3. Este normal ca alaptatul sa doara – FALS
Un oarecare disconfort este posibil sa apara in primele zile in care incepeti sa alaptati, insa el dispare dupa 3-4 zile. In cazul in care durerea este intensa, dureaza mai mult de 5-6 zile sau apare din senin dupa o perioada in care durerea nu a fost prezenta, este bine sa va adresati medicului de familie sau medicului ginecolog.
4. Alaptatul este o forma eficienta de contraceptie – PARTIAL ADEVARAT
Amenoreea data de lactatie, sau lipsa ciclului menstrual pe perioada alaptatului, este o forma eficienta de contraceptie in > 98% dintre cazuri, in cazul in care alaptati frecvent, si ziua, si noaptea, bebelusul se afla in primele 6 luni de viata si ciclul menstrual inca nu a revenit dupa nastere. Altfel, este cazul sa utilizati alta forma de contraceptie pentru a evita o sarcina.
5. Mamele nu au suficient lapte in primele zile dupa nastere – FALS
Cantitatea de lapte matern din primele 3-7 zile este adesea suficienta si in concordanta cu volumul de lichide pe care il tolereaza stomacul nou-nascutului. Astfel, in prima zi, acesta poate sa manance intre 5 si 10 ml de lapte la o masa, catre ziua 3 − intre 10 si 15 ml la o masa, iar la o saptamana de viata − intre 20 si 25 ml.
6. Trebuie sa alaptati din 2 in 2 ore indiferent de situatie – FALS
Este adevarat ca laptele matern se digera mult mai usor si repede fata de formula de lapte si ca nou-nascutii nu trebuie lasati mai mult de 4 ore fara o masa, pentru a preveni o posibila hipoglicemie. Ce este cu adevarat important insa este sa va uitati la copil, nu la ceas. Plansul este un semn tardiv de foame, bebelusii cauta cu gura, devin nelinistiti sau isi sug pumnul tot ca semn de foame.
7. Mulsul sanului cu pompa va da cea mai buna idee despre cantitatea de lapte pe care o produce sanul – FALS
De cele mai multe ori, pompa de san, fie ea manuala sau electrica, nu reuseste sa fie tot atat de eficienta precum suptul bebelusului. Atat timp cat cel mic ia normal in greutate si murdareste un numar normal de scutece, inseamna ca primeste o cantitate corecta de lichide si nutrienti.
Citeste aici ce alimente sunt interzise in timpul alaptarii!