7 motive din cauza carora nu ai menstruatie
Lipsa menstruatiei la o femeie sau la o adolescenta poarta denumirea de amenoree, iar aceasta poate sa fie de doua tipuri: primara si secundara. Amenoreea primara se defineste ca fiind absenta menstruatiei la o persoana cu fenotip feminin cu varsta de minimum 16 ani, in timp ce amenoreea secundara reprezinta absenta menstruatiei timp de minim 3 luni la o femeie care in antecedente a prezentat menstra.
1. Sarcina
Sarcina este cea mai comuna cauza de amenoree secundara. Diagnosticul de sarcina se poate pune in urma unei anamneze amanuntite, corelate cu rezultatul pozitiv al testelor rapide care masoara gonadotropul corionic uman in ser sau urina.
2. Menopauza
Instalarea menopauzei se poate face prin disparitia brusca a menstrelor, dar in majoritatea cazurilor exista o perioada de cateva luni sau chiar ani inainte de menopauza in care episoadele de sangerare uterina sunt complet neregulate din cauza scurtarii fazei luteale.
3. Anorexie nervoasa sau bulimie
Amenoreea primara poate sa apara de asemenea la femeile tinere cu anorexie nervoasa sau bulimie si la cele care au pierdut mult in greutate sau sufera de malnutritie in urma unor diete prea drastice. In aceste cazuri exista un defect functional hipotalamic care duce la un grad de imaturitate al functiei de eliberare a GnRH din hipotalamus.
4. Interventii chirurgicale sau infectii uterine
O infectie uterina sau interventii chirurgicale pe uter in antecedentele recente sugereaza prezenta unor leziuni la nivelul endometrului care-l fac insensibil la estrogeni si progesteron (aici putem sa vorbim despre sinechia uterina).
5. Sindromul ovarului polichistic
Cea mai comuna cauza ovariana de amenoree secundara este sindromul ovarelor polichistice. Asa cum a fost descris initial el include oligo sau amenoree, infertilitate, hirsutism, obezitate, la care se asociaza ovarele marite de volum ce contin chiste foliculare multiple. Aceste femei pot prezenta o usoara crestere a androgenilor suprarenali si ovarieni
si un raport crescut LH/FSH.
6. Malformatii genetice
Cea mai frecventa cauza ovariana de amenoree primara este sindromul Turner, o disgenezie gonadala 45X. Acest sindrom apare cu o frecventa de 1 la 3000-5000 de copii de sex feminin, fiind caracterizat de statura mica, limfedemul mainilor si picioarelor, nevi pigmentari multipli, malformatii renale, gat scurt, coartatie de aorta.
Exista anomalii in care uterul este absent, iar in cazul acesta menstruatia nu are cum sa apara deoarece nu are unde sa se formeze. In cazul in care uterul este intact si vaginul este obstruat atunci femeia prezinta lunar o formatiune abdominala inferioara dureroasa determinata de colectarea sangelui menstrual in spatele obstructiei. Tratamentul consta in corectarea chirurgicala a himenului imperforat sau a vaginului atrezic care reprezinta obstructia.
7. Chimioterapia
Chimioterapicele, in special agentii alkilanti folositi in tratamentul neoplaziilor si iradierea pelviana pot duce la distrugerea foliculilor ovarieni si amenoree secundara consecutiva.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie