7 pasi pentru a depasi repede dezamagirile
Cuvantul de onoare, juramantul sau promisiunea sunt intentii pozitive care declanseaza o serie de asteptari celeilalte persoane. Certurile, conflictele, blocajele de comunicare, tradarea, renuntarea sau abandonul, vin sa infirme asteptarile determinate de promisiunile anterioare si care au creat un univers de referinta, un univers al binelui si frumosului, un univers al idealului. Fie ca este vorba de o simpla intarziere la intalnirea dintre doi indragostiti, fie ca este vorba de o omisiune de urare cu ocazia zilei de nastere sau mai mult decat atat incalcarea juramantului marital prin adulter, aceste comportamente au drept consecinte dezamagirile celuilalt. De multe ori, in lipsa unei bune cunoasteri sau in profunzime a unor detalii sau trasaturi despre personalitatea celeilalte persoane, sau prin scopuri nerealiste pe care ni le conturam in legatura cu celalalt (care probabil nu poate sa satisfaca nivelul cerintelor noastre) ne putem crea singuri aceste sentimente de dezamagire. Ne dorim sa fim asteptati seara cu sampanie si o cina romantica de catre cel drag, insa acesta intors de la munca doreste doar sa se uite la TV si sa amorteasca pe canapea. Vrem o vacanta intr-un loc exotic, insa partenerul doreste sa isi termine proiectul de cercetare. Exemplele pot curge nenumarat.
Invatarea dozarii asteptarilor si coborarea standardelor si a dorintelor poate fi cheia pentru a evita alte dezamagiri. Insa cum ne impacam, intre vise si realitate? E atat de frumos sa visezi…Asteptarile pot fi o sursa a dezamagirilor si nu intotdeauna oamenii ne dezamagesc ci faptul ca nu s-au racordat la asteptarile noastre. Ca orice emotie care produce disconfort sau chiar durere psihica, dezamagirea este un semnal ca e necesar sa schimbam ceva.
Iata cativa pasi pentru a depasi dezamagirea:
- Recunoasteti cum va simtiti referitor la situatie. Recunoasteti dezamagirea si nu o ascundeti pentru a putea sa inaintati. Clarificarea exacta a faptului ca va simtiti dezamagit de situatie va va ajuta sa intelegeti mai bine gandurile si asteptarile voastre. Cum v-ati ganditi initial la situatie si cum ati raspuns in cele din urma? Va simtiti vinovat sau ii gasiti pe altii vinovati de situatie?
- Uitati-va mai indeaproape la asteptarile pe care le-ati avut inainte ca aceste evenimente sa aiba loc. Pe masura ce le veti identifica ati putea sa va dati seama daca asteptarile nu erau destul de flexibile sau destul de realiste.
- Acordati-va timp pentru a invata din aceasta experienta. Va puteti adresa intrebari de genul: Ce pot invata din aceasta experienta? Ce pot afla despre mine? Ce pot afla despre perspectiva mea asupra situatiei? Ce pot invata despre modul in care am stabilit asteptarile? Ce pot invata din toate astea care ma vor ajuta sa ma ocup de lucruri in mod diferit in viitor?
- Deschideti ochii spre noi posibilitati sau perspective. Poate lucrurile nu sunt cum pareau la inceput. Poate ca dezamagirea este doar o iluzie.
- Construiti-va increderea in sine pentru a trece peste situatie, mizand pe abilitatile pe care le aveti, cunostinte, instrumente, sprijinul oferit de altii, punctele voastre forttc. Faceti un inventar al resurselor pentru a va ajuta la transformarea dezamagirii in ceva pozitiv.
- Ganditi creativ: Care este problema pe care trebuie să o rezolv? Cum as putea să gandesc creativ despre acest lucru pentru a rezolva cu succes aceasta problema?
- Modificati asteptarile si obiectivele. Modificarea asteptarilor va va ajuta sa vedeti lucrurile mai clar si realist.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog