7 tipuri de casnicii moderne
„Toate familiile fericite sunt fericite la fel. Fiecare familie nefericita e nefericita in felul ei”
Daca ii dam dreptate lui David Olson, doctor in filosofie si coordonatorul catedrei „Familie si Stiinte Sociale” a Universitatii Minnesota, exista 7 tipuri principale de casnicii. In trei dintre acestea, unde lucrurile decurg armonios, cuplurile raman impreuna datorita unor factori pozitivi, cum ar fi: compatibilitatea, comunicarea, abilitatea de solutionare a conflictelor si a sexualitatii. In celelalte 4 cazuri, casnicia se mentine pe baza unor factori exteriori, cum ar fi: petrecerea in comun a timpului liber, religia, banii, copiii sau prietenii/cunostintele comune. Profesorul Olson e de parere ca, in prezent, majoritatea oamenilor au casnicii nefericite.
Cele 7 tipuri de casnicii – tu din care categorie faci parte?
1. Casnicia lipsita de viata. Acest tip de relatie reprezinta aproximativ 40% din cuplurile moderne, majoritatea acestora ajungand, in final, la divort. De regula, aceste cupluri s-au format la varste foarte fragede, iar sotii se critica reciproc fara incetare. Majoritatea realizeaza venituri modeste in comparatie cu alte familii, fapt ce conduce la conflicte permanente din cauza lipsei banilor. Multi dintre ei provin din familii incomplete sau familii cu probleme sau au fost crescuti in afara familiei: orfelinate, asistenti maternali, bunici sau rude. Sotii sunt nefericiti impreuna, insa continua sa locuiasca sub acelasi acoperis, de cele mai multe ori pentru ca nu au unde sa mearga.
2. Casnicia mercantila sau din interes. 11% dintre cupluri traiesc in astfel de casnicii. Acuzatiile si reprosurile reciproce, dar si nemultumirea ambilor parteneri sunt la ordinea zilei si sunt insotitorii nelipsiti ai acestui tip de trai in comun. Cariera si jobul sunt mai presus decat casa si familia si singurul lucru care ii mai tine impreuna sunt banii. In astfel de cupluri, dorinta de a pune capat relatiei este franata de nevoia de a imparti bunurile agonisite, astfel ca sotilor le e teama ca in urma divortului vor ramane mai saraci.
3. Casnicia conflictuala poate fi observata la 14% dintre cuplurile casatorite. Partenerii sunt deranjati de o multime de factori: comunicarea, imposibilitatea de a gasi numitor comun pe orice problema, chiar si minora, precum si problemele sexuale din cuplu. In loc sa fie preocupati de identificarea solutiilor problemelor din cuplu, partenerii sunt preocupati de propria lor persoana. Comunica doar cu prietenii si cunostintele lor si se regasesc in hobby-uri proprii, politica, religie etc. Aceasta stare de lucruri poate continua cu anii, sotii ascunzandu-si preocuparile unul fata de altul si nemaigasind resurse pentru a pune punct relatiei.
4. Casnicia traditionala. 10% dintre cuplurile casatorite se declara multumite de relatia pe care o au cu partenerul, atat in ce priveste comunicarea, cat si in domeniul relatiilor intime. In acest tip de casnicie, spre deosebire de celelate 3 tipuri descrise mai sus, sotii nu sunt foarte critici la adresa partenerului. Rigurozitatea si trainicia acestei casnicii consta in comunicarea cu si intre toti membrii familiei. Acest tip de relatii sunt, de regula, autoritar-patriarhale, relativ stabile si de multe ori religioase.
5. Casnicia echilibrata. Astfel de cupluri, aproximativ 8%, stiu sa solutioneze problemele impreuna. De regula, cea mai importanta problema a lor o constituie cea financiara. Partenerii reusesc sa se puna de acord referitor la educarea copiilor, unde isi vor petrece vacanta, insa, cu toate astea, conform studiilor, aproximativ o patrime dintre cei chestionati se gandesc, uneori in mod serios, la divort.
6. Casnicia armonioasa. Alte 8% dintre cuplurile casatorite sunt in totalitate multumite, exprimandu-si in mod deschis sentimentele si gandurile. De regula, partenerii nu sunt persoane egocentrice si nu privesc copiii ca pe o povara, iar indatoririle parintesti, ca pe un stres suplimentar.
7. Casnicia plina de viata/implinita. 9% dintre soti au o relatie minunata si armonioasa atat intre ei, cat si intre ei si copii. Deciziile sunt luate de comun acord si fac fata cu succes dificultatilor. Mai mult decat atat, nu si le creeaza singuri. Veniturile acestor persoane sunt, de regula, peste medie in comparatie cu celelate tipuri de familii si, in cele mai multe cazuri, reusesc sa stea impreuna pana la adanci batraneti.
Citeste si Asa NU in casnicie
Text: Dana Comanescu, psiholog