8 lectii budiste despre iubire
Buddha, cuvant care in traducere inseamna Cel iluminat si trezire, este titlul dat lui Gautama Siddhartha, lider religios din India si fondator al Budismului. Invataturile sale nu intra in contradictie cu nicio religie a lumii si ajuta in dezvoltarea spirituala si personala a oricarei persoane. Este cel care a initiat termenul de Nirvana, starea de absolut. Iata care sunt cele 8 lectii budiste despre iubire, punctand iubirea in toate formele ei si fata de toti cei din jur.
-
Rabdarea
Nimic nu se construieste dintr-o data, doar batand din palme, ci totul cere rabdare si munca. La fel cum o casa se construieste caramida cu caramida, un ulcior se umple picatura cu picatura si o relatie se consolideaza incetul cu incetul. Nu trebuie neglijate lucrurile mici, caci acestea duc la maretia adevarata. Buddha spune ca este normal sa incepi cu putin si sa depui efort pentru a ajunge acolo unde ti-ai dorit.
-
Armonia
Cei mai multi oameni tind sa caute armonia si echilibrul in ceea ce-i inconjoara, in cele mai multe cazuri fiind vorba de lucruri materiale. Una dintre cele mai importante lectii budiste spune ca armonia este in interiorul nostru si nu are rost sa o cautam in exterior. Armonia este pace, liniste si intelegere.
-
Iertarea
Persoanele care nu pot sa ierte nu fac altceva decat sa se autodistruga incet si sigur, chiar daca nu constientizeaza asta. Inclusiv in religia noastra, iertarea este o calitate divina si ar trebui ca fiecare sa invete sa o aplice. Buddha spunea ca a nu ierta, a retine furia in interior, este ca si cum ai lua un carbune incins in mana si l-ai arunca catre cineva, insa pana va ajunge sa-l atinga pe acela, tu vei fi cel ars si in suferinta.
-
Materializarea
Cu toate ca in ultimul timp multe teorii de dezvoltare personala puncteaza acest aspect si vorbesc despre legea atractiei si cu toate ca sunt in continuare persoane care refuza sa creada in puterea gandurilor, iata ca Buddha, cu aproape 3000 de ani in urma, a pus bazele constiintei si a dezvaluit puterea mintii. Astfel, daca gandesti rau si actionezi ca atare, rau vei atrage, daca gandesti bine si actionezi ca atare, binele te va insoti. Aceasta invatatura poate fi calea catre o relatie armonioasa si echilibrata.
-
Actiunea
Nu trebuie sa avem asteptari de la cei din jurul nostru, nu trebuie sa credem ca ni se cuvine ceva, ci trebuie sa actionam in sensul pe care ni-l dorim. Asa cum noi avem o vorba din batrani, „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in sac”, asa Buddha spunea: „Eu nu cred in soarta care da navala asupra oamenilor atunci cand ei nu fac nimic, in schimb, cred in acea soarta care da peste ei, atunci cand ei actioneaza.”. Cu alte cuvinte, toti putem atinge succesul, dar este important sa ne si dorim asta si sa si actionam in acest sens.
-
Intelegerea
Rolul de judecator nu este pentru noi, oamenii, ci apartine doar lui Dumnezeu, -ne invata credinta noastra. Ei bine, budistii impart acest principiu si spun ca inainte de toate trebuie sa asculti si sa intelegi pe cel din fata ta, iar intr-o relatie acesta este aspectul poate cel mai important si se alatura unui alt atuu: comunicarea. Este mai important sa fii fericit decat sa ai dreptate. Invata sa-i intelegi pe cei din jurul tau si vei observa ca vei fi ascultat si inteles la randul tau.
-
Invingerea
Nu este vorba de invingerea intr-o batalie, ci de propria ta invingere, care poate insemna castigarea razboiului. Poate suna ciudat sa te invingi pe tine, insa imediat vei intelege sensul. Este vorba de a-ti invinge propriile ganduri si porniri atunci cand acestea nu reflecta bunatatea, compasiunea si intelegerea, cand nu reflecta sentimente bune si inaltatoare. Celor care sustinea ca gandurile nu tin de ei, ci vin pur sis implu, Buddha le raspundea: ” Nu poti interzice pasarilor sa zboare deasupra capului tau, dar cu siguranta le poti opri atunci cand vor sa-si zideasca cuibul in capul tau”.
-
Recunostinta
Persoanele care stiu ce este recunostinta si si-o manifesta de fiecare data cand au ocazia sunt cu un pas mai sus pe treapta evolutiei. Este important sa multumim si sa simtim recunostinta fata de cei care ne-au ajutat, dar si fata de Divinitate. Fiecare zi este un prilej de multumire. Trebuie sa fim recunoscatori pentru fiecare lectie primita si ocazia de a o invata, pentru sanatatea noastra, pentru experientele noastre, pentru cunostintele noastre, pana la urma pentru ca traim, caci sunt altii care nu s-au mai putut bucura de ziua de astazi.
Citeste si 11 sfaturi pentru a fi mai fericita si mai indragostita
Foto: Hepta
Text: Madalina Manole