8 lucruri interzise in sarcina
Cand ramai insarcinata, traiesti cel mai fericit moment al vietii tale, insa este important sa stii ca nu este bine sa faci cateva lucruri de-a lungul celor noua luni de sarcina.
Interzis in sarcina
Sa iei medicamente pe care medicul tau nu ti le-a prescris: nu toate femeile gravide stiu ce medicament este sigur de administrat in sarcina, iar unele dintre ele pot traversa placenta si pot afecta mai mult sau mai putin copilasul. Unele dintre ele pot sa fie eliminate si in laptele matern, asa ca anunta medicul atunci cand ai o problema si trebuie sa iei un medicament. Unele medicamente sunt permise in timpul sarcinii, inclusiv antibiotice.
Sa folosesti repelent pentru tantari: aceste produse contin substante chimice din grupul pesticidelor care pot duce la afectarea sistemului nervos al fatului. Unele dintre ele pot contine kerosen, ce poate produce afectare renala. Repelentul sub forma de betisoare care ard este si el nociv deoarece produce mult fum. De aceea, repelentul trebuie evitat de catre femeile gravide.
Sa tii dieta pentru slabit in timpul sarcinii: dieta poate produce o deficienta majora de vitamine, minerale sau alte elemente esentiale unei dezvoltari normale a fatului. Unele gravide care au o greutate corporala crescuta pot fi sfatuite de medicii lor sa nu ia in greutate foarte mult, dar sfaturile alimentare nu reduc aportul zilnic necesar de elemente esentiale (de evitat dulciurile, mancarurile grase sau prajite…).
Fumatul: copiii nascuti din mame fumatoare au aproape intotdeauna o greutate mica la nastere (dismaturi). Sangele care circula prin placenta de la mama la fat este in cantitate mai mica. Este bine sa te lasi de fumat chiar inainte de a ramane gravida. Pe langa greutatea mica la nastere, exista riscul de moarte fetala intrauterina.
Consumul de bauturi alcoolice: este interzis total! Ar trebui sa te opresti chiar inainte de a ramane gravida. Chiar daca consumi o cantitate mica de alcool, nu este sigur ca fatul nu va fi afectat. Alcoolul trece bariera placentara si ajunge in circulatia fatului. Ficatul acestuia nu functioneaza la parametri normali si nu poate metaboliza alcoolul, acesta producand retard de crestere, afectarea inimii sau chiar retard mental.
Razele Roentgen: orice forma de iradiere este potential daunatoare dezvoltarii fetale. Radiatiile afecteaza dezvoltarea celulara, aparand mutatii ce pot duce la dezvoltarea unor afectiuni canceroase sau tot felul de dizabilitati fizice. Asa ca, daca ai vreo fractura sau trebuie sa iti faci o radiografie dentara, anunta medicul ca esti gravida sau fa un test de sarcina inainte. Sarcina poate fi la inceput si tu sa nu stii ca esti gravida.
Consumul excesiv de cafea: daca esti bautoare de cafea, iti poti pastra acest obicei, dar este de preferat sa nu consumi mai mult de 200 ml de cafea pe zi. Trebuie sa ai in vedere ca are un efect stimulant si duce la cresterea hormonilor de stres, ceea ce determina scaderea fluxului sangvin uterin, reducand aportul de oxigen catre fat. Asadar, consumul crescut de cafea nu este recomandat, nici cel de bauturi care contin cafeina (sucuri, ceai negru).
Alimente nepreparate suficient termic: daca esti gravida, trebuie sa fii atenta sa nu mananci carne insuficient preparata termic, deoarece poate contine bacterii, paraziti, protozoare sau tot felul de viermi intestinali, ce se manifesta la oameni. Ouale pe care le mananci cu galbenusul moale (crud) pot contine Salmonella. Alimentele crude pot contine tot felul de agenti patogeni ce pot provoca infectii si pot afecta sarcina.
Text: Dr. Laura Tigoianu, medic specialist obstetrica-ginecologie