9 lectii de viata de la oameni de 100 de ani
Iata ce cred oamenii care au ajuns la o suta de ani ca este cu adevarat important. Ei ar trebui sa stie asta mai bine decat oricine altcineva.
Daca te uiti la clipuri cu persoane care au atins aceasta varsta, o sa observi ca multi dintre ei par impacati. Poate sa para socant pentru cei mai tineri, mai ales pentru aceia care se tem de faptul ca vor imbatrani. Poate ca ne temem ca nu cumva sa pierdem oportunitati in viata, poate ca ne facem griji ca la un moment dat ne vom trezi ca suntem prea batrani ca sa mai facem anumite lucruri…
Exista foarte multe interviuri cu oameni de o suta de ani sau chiar mai in varsta de-atat, care adora sa impartaseasca din experienta lor de viata si care abia asteapta sa ne dea un sfat pertinent. Dr Mercola (de la Mercola Video Library) a realizat mai multe astfel de interviuri, asemeni altora care au tratat subiectul. Unii dintre noi (mai multi ca niciodata) au rude sau cunostinte care au trecut de venerabila varsta. Din informatiile si gandurile acestor oameni am extras noua lectii importante despre fericire:
1. Fericirea vine din ceea ce facem
La 100 de ani, sau chiar mai mult, oamenii nu par sa stea linistiti si sa-si numere banii zambind. Este vorba mult mai mult despre experientele care li s-au intamplat si despre bucuriile pe care le-au trait in timpul vietii. Unul dintre barbatii intervievati a spus ca a facut tot ce isi dorea in aceasta suta de ani. Acum isi doreste sa fie de ajutor si sa isi poata duce in continuare traiul.
“Am atatea amintiri frumoase”, a spus o doamna trecuta de 100 de ani. “Mi s-a intamplat tot ce mi-am dorit”, a continuat ea. Este un indemn cat se poate de clar sa ne aruncam in mijlocul vietii si sa o traim cat de intens putem, pentru ca nu este vorba despre altceva decat de clipele minunate pe care le petrecem impreuna cu oamenii pe care ii iubim. Chiar si stiinta sustine acelasi lucru: oricine este mai fericit si are mai mult de castigat de pe urma unei vacante decat dupa achizitionarea a ceva material.
2. Fericirea este o consecinta a optimismului si a unei atitudini pozitive
Cei care au trecut de suta de ani par sa-si aminteasca viata ca prin lentila roz a unor ochelari de soare, facand-o sa para o aventura, chiar si cand se refera la vremuri grele – cum ar fi, de exemplu, razboiul.
“Intotdeauna am avut noroc”, spune o doamna, in ciuda faptului ca a prins ambele razboaie mondiale. A mai adaugat: “totul ma face fericita, imi place sa stau de vorba cu oamenii, sa merg la cumparaturi…”
Unul dintre sfaturile cel mai des intalnite la oamenii de o suta de ani este: “Hotaraste-te sa fii multumit.” Altii formuleaza altfel, spunand: “Nu alerga dupa fericire, invata sa fii satisfacut.” Atunci cand realizezi ca viata poate fi frumoasa, perceptia ti se schimba si devii mai bun. Aparent, aceasta atitudine te ajuta chiar si sa traiesti mai mult.
3. Fericirea vine atunci cand traiesti in prezent
Varsta reprezinta un simplu numar. Traiesti clipa si mergi inainte. Este o concluzie inteleapta a cuiva cu un trecut foarte indelungat dar care se bucura de momentul prezent. Trecutul s-a dus, nu poate fi schimbat, dar daca nu suntem atenti putem da cu piciorul fara sa vrem si clipelor frumoase si pline de energie pozitiva pe care le traim in momentul de fata. Agatandu-ne de regrete si ascunzandu-ne dupa durere vom trece pe langa viata minunata pe care am fi putut-o avea.
4. Dragostea si intelegerea sunt esentiale pentru a avea viata lunga
Cei mai multi dintre cei ajunsi la o suta de ani aduc vorba constant despre casnicia buna pe care au avut-o, despre amintirile fericite pe care le au impreuna cu partenereul sau partenera de-o viata. Se prea poate sa fie inca o zona pe care o privesc prin acea lentila roz, dar este clar ca sprijinul emotional al celui/celei care le-a fost alaturi de-a lungul vietii a contat enorm.
De semenea, cei care au o suta de ani sau mai mult, spun ca oamenii din ziua de azi renunta prea usor. Si pe vremea lor era necesar sa munceasca din greu, dar spre sfarsitul vietii pare sa nu mai conteze atat de mult.
“Faptul ca am avut o casnicie fericita si ca am fost fericita in general a fost ca un fel de leac pentru toate bolile.” Nu exista studii care sa aiba ca tema efectul unui mariaj sau al unei relatii lungi asupra duratei de viata, dar nu trebuie sa fii om de stiinta ca sa remarci faptul ca majoritatea celor de o suta de ani povestesc cu zambetul pe buze despre casniciile lor care au durat decenii intregi. Chiar si cei care au ramas vaduvi inca de acum mai multa vreme isi amintesc cu placere clipele calde din timpul casniciei si acestea inca le bucura inima.
5. Consuma mancare naturala pentru a te simti bine si pentru a trai mult
Multe persoane care au atins suta de ani spun ca se simt in putere ca si cum ar avea 69 sau 79 de ani. Sunt acei oameni care raman activi atat din punct de vedere mental cat si fizic, si care au multe de impartasit celorlalti. Un alt aspect foarte important pe care ti-l dezvaluie acesti oameni este ca au mancat, pe cat s-a putut, alimente proaspete si ,pe cat posibil, crescute in propria gradina. “Ai grija sa te hranesti echilibrat si nu mai mult decat ai nevoie”, este un alt sfat important de la cei care au trait o suta de ani.
6. Invata sa te adaptezi
“Viata merge mai departe”, obisnuiesc multi oameni sa spuna. Cei care au trait bine la batranete inteleg mai corect ca viata poate fi grea dar ca, dincolo de asta, merge inainte, si asa trebuie sa faca si ei. Daca traiesti 7, 8, 9 sau 10 decenii, ajungi sa treci prin transformari impresionante. Oamenii care se adapteaza si care se schimba odata cu vremurile se pare ca sunt in castig. Face parte din a avea o atitudine pozitiva; ei sunt entuziasmati de noile oportunitati in loc sa se teama de schimbare.
7. Ajuta-i pe altii
Iata o modalitate excelenta de a construi relatii si conexiuni si de a te simti minunat in acelasi timp. Este un adevar, o concluzie la care au ajuns multi dintre cei care au implinit o suta de ani sau mai mult. A fi bun si a-i ajuta pe ceilalti iti ofera in acelasi timp si un scop, indepartand depresia si anxietatea. Nu numai atat, este chiar si un fel de a ramane activ si productiv dupa ce iesi la pensie. Este o alegere care ajuta pe toti cei implicati, iar fiind mai in varsta si la pensie poate sa insemne ca ai mai mult timp pentru voluntariat.
8. Nu te opri niciodata din invatat
Cei care au ajuns la batranete te vor sfatui de regula sa ai grija de educatia ta pentru a ajunge cat mai departe in aceasta viata, iar stiinta a confirmat faptul ca oamenii care au diploma intr-un domeniu traiesc cu aproximativ zece ani mai mult decat cei care nu au obtinut o asemenea distinctie.
Persoanele in varsta iti vor spune sa continui sa inveti pe parcursul intregii tale vieti, si la scoala si in afara ei. Te vor indemna sa fii curios – asta face totul mai interesant si mai amuzant, te ajuta sa fii conectat cu viata si cu schimbarile care apar in plan tehnologic, te ajuta sa fii in ton cu vremurile. Toate acestea te sprijina in procesul de adaptare.
9. Ai grija de gandurile tale si practica meditatia
Oamenii cu varsta mai mare de o suta de ani tind sa ia lucrurile asa cum sunt in loc sa isi faca griji si planuri, sa regrete sau sa se lase prinsi in vartejul presiunii si al gandurilor negre. Pretuiesc timpul pe care il petrec cu familiile si prietenii lor, culoarea si mirosul unei flori primavara, felul in care se simte iarba sub picioare.
Atunci cand te bucuri de viata la timpul prezent, cand lucrezi cu mintea si cu corpul tau, totul este putin mai bine; oamenii care traiesc astfel sunt, fara indoiala, mai fericiti si stau mai mult timp alaturi de cei dragi si de ceea ce iubesc.
Citeste si Secretele de viata ale celor mai longevive femei din lume
Text: Ionut Solescu