9 simptome alarmante in timpul sarcinii
Organismul matern este obligat sa treaca printr-o serie de modificari pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Desi gravida poate experimenta o serie de simptome care pot parea ciudate si pot crea un sentiment de incertitudine, cele mai multe dintre acestea sunt normale.
Semne si simptome ce pot semnaleaza existenta unei probleme in sarcina
Totusi, orice gravida trebuie informata asupra semnelor si simptomelor care pot semnala existenta unei eventuale probleme in sarcina si impun consultul obstetrical cat mai rapid. Gravitatea si intensitatea cu care sunt resimtite aceste simptome pot varia in functie de istoricul medical personal, varsta gestationala, varsta etc.
Sangerarea vaginala – reprezinta un semnal de alarma in orice trimestru de sarcina. Desi multe dintre paciente considera ca este normal sa sangereze in primul trimestru de sarcina, trebuie mentionat faptul ca orice sangerare aparuta in sarcina poate semnala o problema mai grava. Desi, in majoritatea cazurilor, sangerarea se autolimiteaza spontan sau uneori este nevoie de medicatie specifica pentru a o stopa, fara insa sa afecteze prognosticul sarcinii, in unele cazuri, sangerarea poate sa anunte un avort spontan, oprirea sarcinii din evolutie sau existenta unei sarcini extrauterine.
La varste mai mari de sarcina, sangerarea poate semnala existenta unei placente jos inserate sau placenta praevia sau, in cazurile mai grave, poate anunta o decolare prematura de placenta. Aparitia sangerarii vaginale la orice varsta de sarcina impune consultul de specialitate.
Durere abdominala de intensitate crescuta − disconfortul abdominal reprezinta un simptom des intalnit in primul trimestru de sarcina. Acest lucru se datoreaza cresterii uterului in volum si modificarii pozitiei anatomice in raport cu restul organelor intraperitoneale. De asemenea, apare un sindrom inflamator local care determina un disconfort vezical cu necesitatea golirii frecvente a vezicii urinare. Insa, de obicei, aceste simptome au intensitate scazuta, fiind mai degraba suparatoare.
Durerea intensa aparuta la varste mici de sarcina poate anunta un avort spontan sau o sarcina extrauterina, caz in care durerea este localizata intr-una dintre fosele iliace. Ruptura sarcinii extrauterine este anuntata, de asemenea, prin durere intensa abdominala, cu debut brusc. De asemenea, durerea abdominala poate reprezenta debutul unei nasteri premature sau a unei decolari de placenta.
Durerea abdominala aparuta la orice varsta de sarcina poate fi caracteristica, de asemenea, colicii biliare, infectiilor urinare joase, colicii renale, apendicitei sau altor patologii caracteristice sistemului digestiv.
Pierderea de lichid vaginal – desi, de multe ori, poate fi vorba despre o leucoree fiziologica de sarcina, pierderea necontrolata si repetata de lichid incolor apare in ruptura sau fisura de membrane. Ruptura prematura de membrane inainte de termen poate pune probleme, in functie de varsta gestationala la care se intampla acest lucru si gradul de maturare pulmonara fetala.
In cazul in care se constata pierderea de lichid amniotic, trebuie sa se efectueze consultul de specialitate pentru o evaluare completa.
Valori tensionale crescute − ce pot asocia vertij sau dureri de cap, necesita tratament prompt si sustinut pentru a putea preveni complicatiile de sarcina, cu impact atat matern, cat si fetal.
Ascensiunea termica (> 38 ˚C) − este caracteristica infectiilor si necesita tratament antitermic, precum si identificarea sediului infectiei si tratarea corespunzatoare.
Varsaturile incoercibile (ce pot asocia sau nu febra si diaree) − pot reprezenta debutul unei patologii gastrointestinale. Varsaturile repetate cu sau fara diaree pot crea dezechilibre hidroelectolitice majore, punand viata mamei in pericol si afectand, in consecinta, si evolutia sarcinii.
Prurit generalizat – ce poate asocia icter si urina hipercroma, poate semnala instalarea unei colestaze de sarcina, patologie cu repercursiuni asupra prognosticului fetal.
Absenta miscarilor fetale – modificarile in ritmul normal de activitate fetala necesita o monitorizare atenta. Contrar opiniei generale, fatul nu trebuie sa miste incontinuu, el avand momente de repaus sau de miscari active de amplitudine mai mica care nu sunt neaparat percepute de mama. Fiecare gravida este obisnuita cu modul si frecventa de miscare a fatului ei. Modificarile ce apar fata de ritmul obisnuit de miscare pot semnala o problema.
Secretie vaginala fetida – pe parcursul sarcinii, leucoreea fiziologica devine mai abundenta. Totusi, modificarile de culoare, miros, consistenta, alaturi de usturimi locale, prurit ori durere, pot semnala aparitia unei infectii vaginale ce trebuie tratata.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie