Patologia trompelor uterine
Trompele uterine sunt acele structuri anatomice care fac legatura intre uter si ovar, ele avand rolul de a transporta ovocitul fecundat catre mediul intrauterin, unde trebuie sa se implanteze corespunzator pentru a acomoda o sarcina viabila. Frecvent, patologia trompelor uterine nu are un rasunet clar, cele mai multe femei nefiind constiente ca exista o problema. Majoritatea pacientelor se prezinta la medicul ginecolog pentru infertilitate si pentru efectuarea investigatiilor recomandate.
Din pacate, patologia trompelor uterine reprezinta cea mai frecventa cauza de infertilitate, avand un risc de pana la 50%.
Daca structura trompei uterine este afectata, aceasta poate deveni incapabila de a transporta ovulul in canalul falopian. De asemenea, daca trompa este obstruata, poate fi impiedicata progresia spermatozoizilor catre ovocit. Daca ovocitul si spermatozoizii nu se pot intalni, atunci fecundarea ovocitului nu poate avea loc, ducand astfel la infertilitate. Daca totusi fecundarea ovocitului are loc, aceasta producandu-se in treimea medie a trompei, insa trompa afectata este incapabila sa transporte ovocitul fecundat in uter unde trebuie sa se implanteze, acesta ramane cantonat in trompa. In mod evident, o sarcina nu se poate dezvolta intr-o structura tubara care nu are capacitatea de a se destinde pentru a acomoda embrionul aflat in crestere. Astfel, vorbim de o sarcina extrauterina tubara, o sarcina neviabila, cu potential grav asupra starii de sanatate a pacientei.
Cauzele afectarii tubare
Alterarea structurii trompelor uterine apare cel mai frecvent in urma infectiilor vaginale neglijate si netratate la timpul lor.
Riscul de afectare tubara creste in urma:
– antecedentelor de boli inflamatorii pelvine repetate;
– boli cu transmitere sexuala: chlamydia, gonoree etc;
– parteneri sexuali multipli;
– contacte sexuale neprotejate;
– prezenta unui corp strain : ex: steriletul poate intretine o infectie deja instalata;
– complicatii aparute in urma chiuretajelor uterine repetate;
– infectii sau afectari ale organelor invecinate.
Afectarea trompelor uterine apare predominant la pacientele cu viata sexuala precoce, cu parteneri multipli si este favorizata de igiena precara, intalnindu-se frecvent in cadrul categoriilor sociale defavorizate.
Cum se poate manifesta inflamarea trompelor uterine?
Inflamarea trompelor uterine se poate manifesta in episoade acute, insa daca se repeta, se poate croniciza.
De regula, simptomatologia acuta include: secretii vaginale modificate, fetide; dureri abdominale, intensificate in timpul actului sexual; poate asocia febra, greata si varsaturi.
In cazul existentei unei infectii vaginale neglijate, ascensionarea inflamatiei si infectiei catre structurile superioare se poate face predominant in perioada ovulatorie, in contextul prezentei unui sterilet, in cadrul unor manevre invazive asupra colului uterin si cavitatii uterine (chiuretaje uterine, montare sterilet, histeroscopii, histerosalpingografii). Alterarea structurii si dispunerii trompelor uterine poate aparea si in urma unor interventii chirurgicale. Aceste interventii pot viza organele genitale sau organele aflate in vecinatate. Procesele aderentiale dezvoltate in urma interventiilor chirurgicale pot ingloba si distorsiona anatomia canalelor tubare.
Existenta unei sarcini extrauterine in antecedente compromite aproape in 100% din cazuri functionalitatea trompei. Exista o serie de tehnici chirurgicale de evacuarea a sarcinii extrauterine si de refacere chirurgicala a trompei, insa procentul de reusita este scazut luand in considerare ca trompa era deja compromisa din moment ce a fost incapabila sa transporte corespunzator ovocitul, iar procedeele chirurgicale pot determina si ele alterarea suplimentara a structurii canalului tubar.
O patologie aparte o reprezinta endometrioza pelvina. Implanturile endometriozice pot afecta tesutul ovarian, tesutul tubar, peritoneul, organele invecinate. Datorita aderentelor create de implanturile endometriozice, motilitatea trompei uterine scade, contribuind astfel la infertilitate.
Hidrosalpinxul defineste blocarea trompei uterine si acumularea de lichid in canalul tubar. Aceasta patologie apare in urma infectiilor pelvine neglijate. Pacientele pot sa nu resimta niciun simptom si descoperirea sa fie intamplatoare, cu ocazia consultului efectuat in vederea evaluarii starii de infertilitate. Totusi, uneori, continutul hidrosalpinxului se poate contamina bacterian si atunci, transformandu-se in piosalpinx, sa dea simptomatologie zgomotoasa. Astfel, pacienta se prezinta cu dureri abdominale importante, aparare abdominala, febra, frison, greata, varsaturi si stare generala alterata.
Tratament
De obicei, o trompa compromisa astfel nu mai poate fi recuperata. Exista tehnici chirurgicale de repermeabilizare si de drenare a hidrosalpinxului, insa, de cele mai multe ori, sunt ineficiente. Mai mult de atat, s-a descoperit ca prezenta unui hidrosalpinx reduce mult rata de reusita a FIV, astfel incat se impune sanctiunea chirurgicala a trompei compromise. De retinut este ca orice infectie vaginala sau boala inflamatorie pelvina trebuie investigata si tratata corespunzator. Tratamentul este prescris de medicul ginecolog in urma investigatiilor efectuate si consta in antibiotice si antifungice, in functie de caz. Tratate la timpul lor, aceste infectii nu vor compromite iremediabil structurile genitale superioare. De asemenea, pacientele cu comportament la risc trebuie sa fie in mod deosebit vigilente la orice modificare aparuta.
Text: Dr Andreea Stavri
medic specialist obstetrica-ginecologie