5 simptome care te trimit la ginecolog
Din pacate, conform statisticilor, suntem printre tarile fruntase la raportarea de cazuri de cancere ginecologice, in speta cancer de col uterin. Desi suntem o tara in plina dezvoltare si beneficiem de solutii medicale de ultima ora, ne confruntam cu o lipsa acuta de educatie medicala a populatiei, un grad ridicat de neglijenta si, paradoxal, o atitudine eronata a pacientului care nu se prezinta la medic de frica de a nu afla ca are ceva grav. Orice femeie trebuie sa faca anual macar un consult de rutina la medicul ginecolog, chiar daca nu o deranjeaza nimic. Consultul ginecologic de rutina presupune examenul clinic local, analiza secretiei vaginale, testul Babes-Papanicolau care depisteaza din timp eventualele leziuni de col uterin, prevenind aparitia cancerului cervical, si o ecografie ginecologica.
Daca insa apar simptome suparatoare, programarea pentru un consult de specialitate nu trebuie sa intarzie. Vom discuta cateva dintre simptomele care ar trebui sa traga un semnal de alarma.
Simptome care te trimit la ginecolog:
Sangerari vaginale
Orice sangerare vaginala aparuta in afara menstruatiei, dupa contact sexual sau in menopauza trebuie sa dea de banuit iar consultul ginecologic nu trebuie amanat.
De asemenea, o sangerare aparuta in timpul unei sarcini trebuie investigata suplimentar. Nicio sangerare in timpul sarcinii nu este normala. Poate sa fie vorba despre o amenintare de avort sau avort incomplet, sarcina extrauterina sau anomalii de placentatie la sarcinile mai mari.
La pacientele sub 40 de ani, riscul de cancer ginecologic este mai mic, insa aceasta posibilitate nu trebuie exclusa niciodata. Consultul ginecologic va stabili sursa sangerarii, excluzand sursa vezicala sau rectala, si va exclude existenta unei leziuni suspecte care ar sugera prezenta unui cancer genital.
Alte cauze de sangerare vaginala pot fi: metroragii disfunctionale, leiomioame uterine, polipi endometriali, leziuni de continuitate rezultate in urma unor traumatisme, infectii vaginale etc.
Toate aceste cauze trebuie investigate si tratate corespunzator.
Lipsa menstruatiei
Lipsa menstruatiei (amenoreea) nu reprezinta un simptom care ar trebui neglijat. La o femeie aflata la varsta fertila, cu amenoree, trebuie exclusa in primul rand o sarcina. Daca menstruatia intarzie, trebuie facut un test de sarcina si nu trebuie intarziat consultul la medicul ginecolog.
In conditiile excluderii unei sarcini sunt necesare investigatii suplimentare pentru a stabili cauza lipsei menstruatiei. Poate fi vorba de o dereglare menstruala, de o boala endocrinologica, de o formatiune chistica ovariana, de o patologie uterina etc.
Investigatiile trebuie sa vizeze examenul clinic ginecologic si examenul ecografic, analize paraclinice, analize hormonale, orientate in functie de particularitatea cazului.
Secretii vaginale modificate/dureri abdominale
Daca secretia vaginala se modifica, devine urat mirositoare, isi schimba culoarea, asociaza usturimi, mancarimi si disconfort local, este foarte probabil sa fie vorba despre o infectie vaginala.
Acest simptom nu trebuie neglijat in ideea ca poate trece de la sine, pentru ca, de cele mai multe ori, nu se intampla asa si infectia se cronicizeaza. In cazurile neglijate, simptomatologia este exacerbata si poate asocia dureri la contactul sexual si dureri abdominale intense.
Acest simptom este cauza celor mai frecvente prezentari la medicul ginecolog.
Alterarea florei bacteriene vaginale normale cu pierderea lactobacililor si cresterea bacteriilor anaerobe determina vaginita acuta. Germenii implicati sunt foarte variati: Gardnerella, Tricomoniaza, Candida, Chlamydia, Myoplasma, Ureaplasma etc.
Daca infectia este neglijata in continuare, poate ascensiona catre structurile genitale superioare generand complicatii care se pot solda cu compromiterea ireversibila a acestora si infertilitate.
Usturimi/disconfort la urinare
Infectiile urinare reprezinta o alta patologie foarte des intalnita, in special la femeia tanara activa sexual. De obicei, simptomele se instaleaza brusc si includ: usturimi si durere la urinare, senzatia imperioasa de urinare, durere suprapubiana sau durere lombara joasa, senzatia ca vezica urinara nu s-a golit complet. Bacteria E. coli este prezenta in aproximativ 80% dintre cazuri.
Neglijate, aceste infectii pot ascensiona in tractul urinar superior si pot asocia febra, greata, varsaturi si stare generala alterata. Netratate, ele pot compromite in timp buna functionare a rinichiului.
Infertilitatea
Asocierea dintre varsta femeii si reducerea fertilitatii este bine stabilita. Cu cat pacienta avanseaza in varsta, cu atat sansele de a ramane insarcinata spontan scad. Femeile moderne se confrunta din ce in ce mai des cu aceasta problema, acestea dorind mai intai sa se realizeze pe plan profesional si financiar si mai apoi in plan familial, decaland astfel media de varsta spre 30-35 de ani, uneori chiar 40 de ani. Daca mai adaugam si stresul zilnic, alimentatia deficitara, stilul de viata modificat, atunci nu ne miram ca natalitatea este intr-o continua scadere. Daca un cuplu incearca sa obtina o sarcina si nu reuseste in termen de 10-12 luni, atunci trebuie incepute o serie de teste si analize pentru investigarea ambilor parteneri, si pentru depistarea cauzei infertilitatii. Desi ritmul vietii cotidiene este din ce in ce mai galopant, in momentul aparitiei unui simptom suparator, persistent, consultul la medicul specialist nu trebuie amanat.
Text: Dr Andreea Stavri
Medic specialist obstetrica-ginecologie