Intre flirt si infidelitate
Flirtul este pentru multi o distractie, insa el poate aduce, de cele mai multe ori, probleme si conflicte in relatia cu partenerul de viata. De obicei, practica flirtului cu o persoana straina aduce un plus de condimentare vietii, creeaza un sentiment de gelozie al partenerului, insa cel care recurge la un astfel de comportament crede ca va determina o mai mare iubire. Acest rationament insa este gresit si un astfel de comportament, chiar daca este adoptat pentru a starni gelozia, poate fi perceput in mod negativ de celalalt si poate aduce mari probleme in echilibrul relatiei. Acest comportament va stirbi din incredere, lucru destul de greu de recastigat daca nu se va lucra la modificari asupra comportamentului in cel mai scurt timp si nu vor fi percepute ca fiind constante aceste comportamente. Prin stirbirea increderii partenerului, de fapt se afecteaza nevoia de siguranta a acestuia in cadrul relatiei. Este recomandat a se comunica partenerului ca aceste gesturi ostentative deranjeaza si va fi necesar de precizat limitele unor astfel de comportamente. Partenerul poate considera inofensiv gestul sau si va incerca minimizarea efectelor pe care le produce aceasta atitudine prin expresii de genul: Dar ce-am facut? E un gest nevinovat…, fara a constientiza ca flirtul sau cu alta persoana contribuie la sentimente de neincredere si insecuritate ale partenerului si ca distractia ce insoteste un flirt poate deveni fatala pentru relatia cu partenerul de viata.
Flirt versus infidelitate
Flirtul si infidelitatea sunt doi termeni greu de definit prin compararea lor deoarece exista opinii diferite cu privire la acesti doi termeni. In contextul unei relatii de cuplu, termenul a insela se refera la activitati de natura sexuala, activitati sau actiuni ale unuia dintre parteneri care incalca increderea sau asteptarile celuilalt. A insela poate cuprinde si aspecte legate de latura emotionala sau aspecte legate de respect si moralitate atunci cand se recurge la comportamente in legatura cu sexualitatea, ca de exemplu vizita la un club de striptease, vizionarea unui film porno sau videochat cu o persoana necunoscuta.
A insela nu face referire doar la aspectele legate de sexul consumat fizic, ci si la aspectele psihologice ce deriva din anumite comportamente legate de viata intima, care nu implica partenerul de viata. Pe o anumita latura semantica putem alatura termenul de flirt celui de infidelitate. Flirtul insa implica un comportament de joaca sau distractiv fata de o alta persoana si are un grad de pericol scazut daca partenerii reusesc sa optimizeze comunicarea in acest sens si sa gestioneze situatia. Astfel, este important ca de la un flirt ce poate parea nevinovat sa nu se ajunga in zona comportamentelor de risc, si anume la cresterea interesului pentru relatii de natura sexuala sau romantice cu alte persoane.
Legatura dintre flirt si infidelitate
Parerile pot fi impartite in ceea ce priveste legatura dintre flirt si infidelitate. Unii pot considera flirtul pur inofensiv, un mod de joaca, un mod de a atrage atentia partenerului de viata si de a-l face gelos, altii, dimpotriva, cred ca flirtul este suficient de grav si se apropie de infidelitate deoarece prin flirt se manifesta interesul romantic sau sexual fata de o alta persoana. Relatia dintre flirt si inselat poate fi determinata de faptul ca flirtul este o forma de infidelitate, insa termenul de „infidelitate” este mult mai grav si implica mult mai multe aspecte. Flirtul ca forma de infidelitate este atunci cand unul dintre parteneri isi manifesta dezacordul in mod expres sau interzice un astfel de comportament si nu se tine seama de dorintele acestuia. Continuarea unui astfel de comportament este, de fapt, o incalcare a regulilor, iar partenerul il va percepe ca lipsa de respect fata de propria persoana. Chiar daca unele reguli in cadrul cuplului nu au fost verbalizate, un astfel de comportament nu este de asteptat, deoarece partenerii se bazeaza si pe reguli nescrise sau implicite care guverneaza un mod de viata in doi. De aceea, in majoritatea cazurilor flirtul nu este perceput doar ca o distractie nevinovata, in spatele acestui comportament existand suspiciuni asupra intentiei de a merge mai departe sau intentiei de a insela ori prin implicare intr-o posibila relatie amoroasa, ori prin inselarea credintelor si valorilor cu care cei doi au intrat in relatie sau si-au facut un angajament.
In alte situatii, flirtul poate fi mult mai putin voluntar si se poate produce datorita unor semnale subtile care indica un interes din partea altei persoane care pare atractiva. Aceste semnale nu pot fi complet sub controlul nostru, dar ar putea fi controlate si administrate deoarece, fiind implicat intr-o relatie, devii mai constient asupra acestor sentimente sau ganduri ce pot deveni riscante. Chiar daca se cunoaste faptul ca flirtul poate fi folosit pentru distractie, si fara interes pentru sex sau implicare emotionala, partenerul se poate simti ranit si tradat. In cadrul unei relatii de cuplu, partenerii au nevoie sa simta ca relatia pe care o au satisface atat nevoile fizice cat si cele emotionale si intelectuale.
Flirtul poate fi ocazional sau poate implica doar un pic de distractie, dar poate duce, de asemenea, la infidelitate in cazul in care se face constant – in special cu aceeasi persoana pe o perioada mai indelungata de timp. Caracterul repetitiv sau constant al flirtului il aduce din ce in ce mai aproape de zona infidelitatii.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala