Patologia dermatologica in sarcina
Sarcina reprezinta o stare fiziologica ce induce o serie de transformari la nivelul intregului organism, inclusiv la nivelul tegumentelor si fanerelor sub forma manifestarilor fiziologice sau patologice.
Modificarile fiziologice de sarcina sunt:
1.Hiperpigmentarea cutana este explicata de stimularea MSH, linea alba abdominala se pigmenteaza – zona ombilicala (linia nigra) si cicatricele de pe tegumente devin hiperpigmentate in special in trimestrul 3, apar eriteme in diverse zone ale corpului: fata (pe obraji: masca de sarcina-cloasma) si in palme.
2. Vergeturile apar sub forma de santuri violacee la sarcina primipara si de culoare sidefie in cazul sarcinilor multipare, sunt localizate in zona abdomenului, sani, coapse si se datoreaza secretiei mari de hormoni corticoizi de catre glanda suprarenala, cat si datorita texturii tegumentelor (ruperea fibrelor de elastina).
Modificarile patologice:
1.Pruritul de sarcina este cea mai frecventa dermatoza din gestatie, cu o incidenta de 20% din totalul sarcinii si debuteaza in general in ultimul trimestru de sarcina (fatul exercita presiune pe vezicula biliara simulandu-se astfel o ocluzie partiala a canalului comun veziculei biliare ce conduce la simptomatologia specifica colecistitei). Tratamentul este in general local, prin aplicatii de solutii slab alcoolice mentolate si corticoizi locali si pozitionarea mamei in timpul repausului la pat si al somnului in pozitia de decubit lateral drept. In cazuri severe, se asociaza tratamentul local antihistaminic pe cale orala.
2.Herpesul gestativ este caracterizat de recidiva herpesului sub o forma specifica de eruptie buloasa cu continut hemoragic sau purulent, urat mirositor, localizata la nivelul pliurilor inghinale, coate (impetigo herpetiform), de natura polimorfa si extrem de pruriginoasa. Frecventa este de aproximativ 10/1000 de sarcini. Debutul bolii are loc dupa 16-18 saptamani de amenoree. Boala se remite spontan dupa nastere, dar se manifesta si pe parcursul urmatoarelor sarcini. Raspunde favorabil doar la administrarea corticoizilor in mod repetat.
5. Eruptiile purpurice, capilaritele, angioamele stelate sunt frecvent asociate sarcinii –fatul creeaza presiune pe vena porta, pe ficat realizandu-se astfel hipertensiune si staza portala (varice esofagiene, hemoroizi) – se recomanda pozitia de decubit lateral drept.
6. Friabilitatea fanerelor – unghii, par. Tratament: acid pantothenic sau vitamina A, lanolina, vimaina E, ulei de jojoba, ulei de argan.
7. Pruritul vulvar apare ca o manifestare a unei vaginite de natura bacteriologica/parazitara (scabia) sau de natura fungica (Candida albicans – se manifesta in diabetul zaharat gestational specific mamelor ce au produs de conceptie > de 4 kg ce dezvolta o rezistenta la insulina la nivel periferic).
8. Bolile autoimune cu manifestare cutanata pot fi ameliorare sau agravate pe perioada sarcinii datorita modificarilor hormonale si imunologice ce au loc in perioada sarcinii, ceea ce obliga medicul la o monitorizare atenta a gravidei deoarece exista risc mare de avort, nastere prematura, moartea produsului de conceptie sau hipotrofie fetala. Psoriazisul este singura forma patologica ce sufera o ameliorare a simptomatologiei din cauza imunodepresiei specifice sarcinii.
Text: Dr. Andreea Hetea, obstetrica-ginecologie