Secretele autosugestiei
Autosugestia este o terapie fara medicamente si fara niciun alt mijloc exterior, in care pacientul se foloseste doar de puterea propriei sale minti declansand ceea ce se cheama “efectul Placebo”. In cadrul acestei terapii, pur si simplu mintea comanda organismului si psihicului sa traiasca anumite fenomene pozitive, cum ar fi vindecarea, mentinerea sanatatii, imbunatatirea starii launtrice etc., iar celelalte structuri ale fiintei executa aceasta comanda. Presupune sa ne gasim o propozitie sau o fraza care sa ni se potriveasca si sa o rostim interior sau, daca simtim nevoia, cu voce tare, zilnic. In timp, rezultatele nu vor intarzia sa apara. Sfera de aplicatii a terapiei prin autosugestie este, practic, nelimitata, putand influenta favorabil orice aspect important al vietii noastre. Cu ajutorul autosugestiei ne putem vindeca de o serie de boli mai mult sau mai putin grave. De asemenea, cu ajutorul autosugestiei ne putem vindeca psihicul de depresie, de angoasele de tot felul, de anxietate sau de atacuri de panica. De asemenea, prin autosugestie putem sa ne imbunatatim relatiile interpersonale.
In Occident, autosugestia este folosita pe scara larga pentru imbunatatirea capacitatilor intelectuale si a celor sportive, existand adevarate scoli de autosugestie acolo unde se doreste obtinerea de performanta. De altfel, este cunoscut ca in lumea moderna depasirea anumitor limite fizice sau intelectuale este imposibila fara ajutorul autosugestiei si al imensei forte a subconstientului.
Secretele autosugestiei
1. Sugestia trebuie sa fie simpla!
Sugestia pe care ne alegem sa o rostim zi de zi trebuie sa fie scurta si la obiect, subconstientul fiind mult mai receptiv la lucrurile simple. Mult mai eficient este sa ne concentram asupra rezultatului final, spunandu-ne simplu: „Ma simt din ce in ce mai bine!”.
2. Eliminarea negatiilor din sugestie
Subconstientul, adica acea parte a mintii noastre de care nu suntem constienti, dar care este foarte receptiva la sugestii si actioneaza in virtutea lor, avand o forta colosala, nu stie de negatii. Asa ca este indicat, daca vrem – de exemplu – sa ne schimbam in bine caracterul, sa evitam cu strictete autosugestii care incep cu NU, de genul „Nu ma mai infurii, orice s-ar intampla!”, in cazul dat fiind mult mai eficienta formula „Sunt calm, din ce in ce mai calm!”.
3. Evita sa detaliezi prea mult!
Subconstientul descopera singur caile prin care sa ne duca acolo unde ne dorim si de aceea nu este nevoie sa-i explicam foarte amanuntit ce trebuie sa faca sau sa folosim etape intermediare. Este mai eficient sa tintim direct spre finalul actiunii sau a ceea ce ne dorim cu adevarat: „Voi promova anul acesta”.
4. Implica multa emotie pozitiva atunci cand te autosugestionezi!
Cuvintele pe care le folosim este de dorit a ne trezi sentimente bune si puternice, sincere. Altfel spus, trebuie ca vorbele sa vina din adancul sufletului nostru, daca vrem ca ele sa aiba cu adevarat forta. In cazul in care dorim sa ne imbunatatim relatia de cuplu, putem formula direct si din suflet urmatoarea afirmatie: „Iubesc si primesc iubire!”.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei