Tipuri de himen
Himenul este o membrana fina si subtire ce separa cavitatea vaginala de vulva.
Desi exista femei care se nasc fara himen, majoritatea il prezinta, insa sub forme si dimensiuni diferite. Numele sau provine din greaca veche , hymenaeus, reprezentand zeul casatoriei.
Incepand cu pubertatea cand concentratia de estrogeni creste, himenul se ingroasa si devine roz pal. Este foarte bine vascularizat si in timpul primelor contacte sexuale apar adesea rupturi iar cele mai multe fete se confrunta cu sangerari (volumul acestora depinde de tipul si forma de himen) – moment cunoscut popular sub termenul de „pierdere a virginitatii”.
Tipuri de himen
1. Himenul neperforat. Acest tip de himen este destul de rar intalnit. Himenul neperforat se prezinta sub forma unei membrane subtiri ce acopera in totalitate orificiul vaginal. Poate fi diagnosticat la nastere, dar, uneori, diagnosticul nu se face pana in anii adolescentei cand poate cauza probleme ca urmare a imposibilitatii eliminarii sangelui menstrual. Metoda de tratament in acest caz consta in efectuarea unei mici incizii la nivelul himenului.
2.Himenul microperforat. Este o membrana subtire care acopera aproape complet orificiul vaginal. Sangele menstrual poate fi capabil sa curga in afara vaginului, dar deschiderea este foarte mica. O adolescenta cu un himen microperforat, de obicei, nu va fi capabila sa foloseasca un tampon intern sau, in cazul in care reuseste introducerea lui, nu va mai putea realiza extragerea lui atunci cand acesta se va umple cu sange. Tratamentul consta intr-o interventie chirurgicala minora pentru a elimina tesutul suplimentar himenal si pentru a realiza o deschidere de dimensiuni normale care sa permita un flux normal al sangelui menstrual.
3. Himenul cibriform. Acest tip de himen prezinta niste microorificii, asemanator unei site, ce permit scurgerea sangelui menstrual si a fluidelor vaginale, insa introducerea tampoanelor interne poate constitui o problema.
4. Himenul septat. Ca si himenul neperforat, himenul septat intra in categoria “cazurilor rare” – membrana subtire himenala are o banda de tesut in plus, in mijloc, care provoaca doua deschideri mici vaginale in loc de una. Tratamentul consta intr-o interventie chirurgicala minora pentru a elimina banda suplimentara de tesut si pentru a crea o deschidere vaginala de dimensiuni normale
5. Himenul zimtat. Acest tip de himen prezinta niste franjuri mici ce inconjoara orificiul vaginal.
6. Himenul labial. Acest tip de himen are forma unei deschizaturi mici, verticale sau orizontale, si prin aspectul sau pare a fi un al treilea rand de labii.
7. Himen in forma de semiluna. Acest tip de himen formeaza o deschizatura ce ia forma unei semiluni fie in partea inferioara, fie in partea superioara a orificiului vaginal.
8. Himenul inelar. Denumirea acestui tip de himen vine de la forma deschizaturii, perfect rotunda, inelara, ce inconjoara orificiul vaginal.
9. Himenul denticular. Acest tip de himen prezinta niste formatiuni asemanatoare unor dinti ce inconjoara orificiul vaginal.
10. Parous introitus: se refera la resturile de himen care raman pe marginile deschiderii vaginale dupa nasterea unui copil.
In prezent, himenul sfideaza mitul virginitatii intrucat se poate rupe si fara contact sexual sau poate sa lipseasca cu desavarsire si poate fi reconstruit prin himenoplastie.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie