Viata sexuala dupa nastere
Reluarea vietii sexuale dupa nastere este deseori amanata pentru mai multe saptamani/luni si poate fi dificila si dureroasa in unele cazuri. Leziunile perineale survenite in timpul nasterii pot genera uneori disfunctii sexuale. La acestea se poate adauga scaderea libidoului, in special la femeile care alapteaza. Acest lucru apare in parte si datorita hormonilor secretati in timpul alaptarii. De asemenea, imaginea asupra propriului corp poate fi alterata in urma nasterii, aceasta ducand la o scadere suplimentara a respectului de sine si, in consecinta, si a dorintei sexuale.
Reluarea activitatii sexuale dupa nastere
Modalitatea de nastere constituie un factor important care poate influenta momentul reinceperii vietii sexuale.
– Pacientele care au nascut prin operatie cezariana isi pot relua, cel putin teoretic, mai repede viata sexuala, perineul acestora neavand de suferit in timpul nasterii.
– De asemenea, pacientele care nu au suferit leziuni perineale in momentul nasterii pe cale naturala isi pot relua mai usor viata sexuala.
– In cazul unor leziuni vaginale si perineale extinse, in speta in nasterile complicate si nasteri instrumentare, s-a constatat o crestere semnificativa a disfunctiilor sexuale, a intarzierii momentului de reluare a vietii sexuale si relatarea de contacte sexuale dureroase. Toate aceste probleme insa s-au diminuat considerabil la 12-18 luni de la nastere. Aceste paciente au nevoie de timp pentru refacerea locala a tesuturilor si, din cauza tesutului cicatriceal format in urma vindecarii plagilor, pot ramane cu un sindrom dureros cronic.
– Cei mai multi doctori recomanda o perioada de abstinenta sexuala postnastere de circa 6 saptamani, denumita si perioada de lauzie, acordand timp organismului sa se refaca, colului sa se inchida si leziunilor perineale sa se vindece.
– Totusi, momentul reluarii vietii sexuale este o decizie de cuplu, care trebuie sa tina cont in primul rand de decizia femeii. Cele mai multe cupluri isi reiau viata sexuala la 3-4 luni dupa nastere.
– Multe femei care au nascut pe cale naturala isi pun problema laxitatii introitului vaginal dupa nastere.
– Tesuturile nu vor mai avea acelasi tonus ca inainte de producerea nasterii, insa cei mai multi dintre parteneri nu sunt deranjati de acest lucru. Daca totusi devine deranjant, exista o serie de exercitii de reeducare a musculaturii perineale cu rol in restabilirea tonusului local.
– De asemenea, unele femei pot sa reclame o scadere a sensibilitatii locale si chiar in unele cazuri imposibilitatea atingerii orgasmului.
Viata sexuala dupa nastere. Iata ce trebuie sa stii:
Femeile care alapteaza constant vor constata o modificare a libidoului, in sensul scaderii lui, uscaciune vaginala accentuata si durere la contactul sexual. Acestea se datoreaza noului echilibru hormonal instalat in organism si scaderii nivelului de estrogen.
Impactul psihologic este si el foarte important. Pacientele care au experimentat nasteri laborioase, traumatizante, complicate cu nasteri instrumentare sau leziuni importante pot dezvolta o reticenta fata de partener chiar si vizavi de simpla atingere sau tinere in brate.
Riscurile reluarii prea rapide a vietii sexuale dupa nastere constau in ruperea/sfasierea tesuturilor suturate si infectia plagilor, dar si in ascensionarea intrauterina a infectiei, cu repercusiuni serioase asupra oganismului.
Dupa reluarea vietii sexuale postnastere nu trebuie uitata contraceptia. Cele mai multe femei care alapteaza constant nu vor avea menstruatie. Asta nu inseamna totusi ca nu pot avea ovulatie.
Teoretic, ovulatia poate avea loc din saptamana a patra postpartum si este necesara folosirea unei metode contraceptive. Metoda contraceptiva poate fi metoda barierei (prezervativ), montarea de dispozitiv intrauterin sau progestative.
Intimitatea emotionala si intimitatea sexuala
Oricare ar fi cauza amanarii momentului reinceperii vietii sexuale postpartum, ea trebuie discutata in cuplu. Ambii parteneri trebuie sa dea dovada de rabdare si intelegere fata de nevoile celuilalt si, in timp, se va restabili echilibrul necesar. Unele probleme pot fi rezolvate prin varii modalitati. Pentru uscaciune vaginala, pot fi folosite lubrifiante artificiale. Exercitiile de reeducare a musculaturii pelvine par sa dea rezultate bune cu imbunatatirea functiei sexuale.
Rabdarea si sustinerea din partea partenerului sunt esentiale in aceste cazuri. Uneori, poate fi nevoie si de terapie de cuplu pentru a putea depasi momentele traumatizante care au dus la agravarea acestor probleme.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie