Afectiuni ale sanilor
Boala benigna a sanului este un termen care cuprinde un ansamblu de modificari la nivelul glandei mamare, care presupune diferentierea de cancerul mamar. Boala fibrochistica a sanului este un termen sinonim cu modificarile fibrochistice sau cu mastita chistica, fiind mai mult o caracteristica a sanului si care apare, de obicei, la nivelul ambilor sani si reprezinta un raspuns exagerat al glandei mamare la nivelurile ciclice ale hormonilor ovarieni. Aceste modificari ale sanului sunt mai accentuate in momentul ovulatiei si premenstrual si dispar dupa instalarea menopauzei. Gradul de manifestare clinica este variabil, de la forme asimptomatice (arii de tumefactie indolore) la forme acompaniate de durere sau sensibilitate.
Principalele simptome sunt:
- sensibilitate la nivelul unuia sau ambilor sani la presiune sau atingere;
- mastodinie ciclica, simptomul cel mai des intalnit;
- angorjarea intermitenta sau persistenta a sanilor;
- aparitia intermitenta a unor tumefactii sau chiste care se formeaza si dispar in interval de saptamani;
- consistenta densa, nodulara a tesutului glandular mamar;
- aparitia unor chiste persistente;
- scurgeri mamelonare sau inflamatie.
Ecografia si mamografia
Frecvent, pacienta sesiseaza prin autopalpare prezenta unei mase suspecte la nivelul sanului, majoritatea leziunilor fiind descoperite la nivelul cadranului superoextern. Mamografia nu deceleaza semne mamografice diagnostice pentru modificarile fibrochistice; examenul mamografic este dificil de interpretat datorita densitatii crescute a tesutului glandular, ca urmare a modificarilor fibrochistice, care poate masca un cancer mamar. Ecografia este utila in diferentierea unei formatiuni chistice de o formatiune solida.
Punctia aspirativa poate fi efectuata sub ghidaj ecografic, dar, de obicei, acesta nu este necesar.
Deoarece rezultatele examenului clinic nu pot diferentia formatiunea fibrochistica de un carcinom, leziunile suspecte impun efectuarea biopsiei care poate fi realizata cu ajutorul unui ac (ce extrage celule pentru diagnostic citologic), poate fi biopsie incizionala (indepartarea chirurgicala a unei parti din formatiune) sau excizionala (indepartarea intregii formatiuni). Nu exista un tratament specific pentru boala fibrochistica a sanului.
Masuri de ordin general
- folosirea unor sutiene ce fac contentia ferma a sanilor;
- evitarea cofeinei, ciocolatei;
- folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru combaterea durerii si a inflamatiei;
- folosirea contraceptivelor orale;
- mentinerea unei diete sarace in grasimi, dar bogate in fructe, legume si cereale;
- reducerea aportului salin;
- vitaminoterapie cu vitamina E, B6 etc;
- diureticele favorizeaza eliminarea excesului de fluide din organism.
Tratamentul este individualizat si impune
- autoexaminarea lunara a sanilor;
- consult anual la medicul ginecolog;
- examen mamografic la nevoie;
- consult de specialitate ori de cate ori survine o modificare a leziunilor cunoscute, aparitia unor noi tumefieri, a unor simptome inexplicabile.
Tratamentul chirurgical este indicat in cazul unor chiste mari, simptomatice si implica o chirurgie conservatoare cu excizia locala a formatiunii.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie