Fata sau baiat? Semne si indicii care indica sexul copilului
Aceasta intrebare, si anume care este sexul produsului de conceptie, reprezinta deseori pentru viitorii parinti un aspect mai putin important, fiind subclasat deseori de starea si conditia sanatatii fatului.
Din punct de vedere morfologic, atat gonadele feminine, cat si cele masculine se dezvolta din crestele genitale in perioada intrauterina si apoi coboara in pelvis, fiind sustinute de mezenterul lor pe parcursul evolutiei fatului.
Fatul de sex masculin
La fatul de sex masculin, gonadele coboara in canalul inghinal in saptamana 28 de amenoree, dupa care migreaza in scrot. Trebuie stiut ca, la sfarsitul perioadei de sarcina, aproximativ 5% dintre nou-nascuti au testiculele necoborate in scrot. In contextul efectuarii unei ecografii, observam anatomia ecografica a sexului masculin pe sectiune ecografica in axul femurului cu aparitia burselor scrotale, de forma ovoida, cu peretii care le delimiteaza ce au ecogenitate crescuta si prezenta testiculelor, care sunt de forma ovoida si intens ecogenice. Inca din saptamana 17 de sarcina, organele sexuale externe pot fi identificate ecografic, dar nu sunt foarte bine vizibile.
Fatul de sex feminin
La fatul de sex feminin, canalele paramezonefrotice se diferentiaza in trompele uterine, uter si treimea superioara a vaginului, iar gonadele feminine, ovarele raman cantonate in abdomen. Incepand cu saptamana 14 de la debutul sarcinii, organele genitale externe sunt bine diferentiate si pot fi identificate cu claritate cu ajutorul ecografului.
Ecografia de morfologie fetala
Daca medicul efectueaza o ecografie la sfarsitul saptamanii a 14-a de sarcina, acesta poate observa si identifica cu claritate anatomia ecografica a sexului feminin: pe sectiunile ecografice in axul perineal, imaginea observata a sexului feminin este de forma triunghiulara, baza triunghiului fiind in sus cu doua zone intens ecogenice, ovalare, imagine descrisa ca “boabe de cafea” specifice ovarelor. In axul femural, se poate observa ecografic fanta vulvara cu imaginile labiilor mari de forma semicirculara, lasand libera fanta vulvara.
Organele genitale interne feminine fetale nu sunt vizibile pe examinarile ecografice in conditii normale.
De foarte multe ori, pentru a putea stabili cu precizie sexul produsului de conceptie, este necesara efectuarea unor ecografii in mod repetat deoarece pozitia fatului in cavitatea uterina nu permite vizualizarea organelor genitale, ecografia reprezentand o metoda de a stabili cu exactitate sexul fatului, cu un procent foarte ridicat de precizie, rareori aparand erori ce tin de interpretarea sexului la fat, de multe ori cauza principala a erorilor fiind pozitia fatului. Rareori pot fi semne de confuzie in a stabili sexul produsului de conceptie din cauza prezentei unei aberatii genetice, si anume hermafrodismul.
Text: Dr. Andreea Hetea, obstetrica-ginecologie