Sugestii pentru mamele care isi cresc singure fetele
In societatea de astazi, in care amploarea divortului este deja notorie, am inceput sa banalizam importanta tatalui in cadrul vietii de familie. Vedem supermame care se impart cu barbatie si curaj intre cariere si cresterea copiilor, incercand sa tina loc si de mama, si de tata pentru cei mici. Suferinta si revolta care se nasc in preajma unui divort sau a unei separari lasa partenerii vulnerabili in fata noii realitati pe care trebuie sa o gestioneze. De multe ori, impactul pe care il are absenta tatalui din viata copiilor este neglijat. Pentru fetite, lipsa tatalui nu pare a fi o incercare atat de grea in perioada copilariei. Dar in adolescenta, cand incep primele relatii de cuplu, apar si primele consecinte negative.
Fetele isi formeaza identitatea prin imitatie. Ele invata de la mama si de la alte femei semnificative din viata lor gesturi si atitudini feminine menite sa le transforme din fetite in adolescente frumoase si atragatoare. Apoi, ca sa se simta feminine si valoroase, fetele trebuie sa fie validate de o persoana de sex opus. Ele au nevoie sa fie admirate de tata, primul barbat care apare in viata lor.
Consecintele absentei tatalui din viata tinerelor fete
- Absenta tatalui poate conduce la esec in formarea unei identitati ferme si durabile. Fata, avand nevoie sa fie confirmata in rolul ei de femeie, poate cauta aprecieri de la alti barbati. Poate manifesta, astfel, comportamente seducatoare, accelerand dezvoltarea sexualitatii. Mai multe studii arata faptul ca fetele care cresc fara tata isi incep viata sexuala mai devreme, au o stima de sine mai scazuta si o abilitate mai mica de a stabili relatii de lunga durata cu persoanele de sex opus.
- Ostilitatea pe care o simte mama fata de barbatul de care s-a despartit il pune pe acesta intr-o lumina defavorabila in fata fetei. Daca mama il prezinta pe tatal fetei intr-o maniera negativa, aceasta isi va forma o parere negativa despre toti barbatii, lucru care ii va afecta relatiile de cuplu de mai tarziu.
Ce ar trebui sa faca o mama care isi creste singura fata?
- Chiar daca pare dificil, cel mai important lucru este sa scoti in evidenta calitatile si partile bune ale tatalui. Tatal va ramane intotdeauna un reper pentru fata in relatiile pe care ea le va avea cu alti barbati. Ea se va raporta la imaginea pe care si-a construit-o despre el, cu ajutorul mamei. O imagine buna despre el o va ajuta sa ii priveasca si pe ceilalti intr-o lumina pozitiva.
- Incurajeaza fata sa pastreze o legatura constanta cu tatal ei, indiferent de relatia pe care o aveti voi. Daca acest lucru este posibil. Daca nu, incearca sa gasesti o figura masculina care sa tina locul tatalui, care sa se poarte frumos cu ea si sa o aprecieze. Acest lucru ii va creste increderea in sine si se va simti mai protejata.
- O mama singura are momente de tristete si de neputinta si are nevoie de un umar pe care sa planga. Dar sa nu fie umarul fetei cel pe care pui povara tuturor problemelor pe care le ai. Poti avea o relatie apropiata cu ea si fara sa ii faci confidente. In acest caz, este mult mai utila o prietena.
Desi responsabilitatile unei mame singure sunt foarte mari, multe dintre ele reusesc sa isi creasca intr-un mod admirabil fetele. Si nu putem sa nu remarcam in jurul nostru femei implinite, cu vieti de familie armonioase care au crescut fara tata.
Text: Psiholog Dana Comanescu