Feminitate si feminism
Feminismul este un curent de opinii si miscari ale reprezentantelor sexului frumos pentru drepturile femeilor si pentru egalitatea intre sexe, care isi are debutul in urma cu cateva sute de ani cand femeile erau percepute ca o categorie subordonata sau inferioara barbatilor din mai toate punctele de vedere si erau desconsiderate. Atunci, prin lucrari, scrieri, sau diferite actiuni acestea au inceput sa protesteze pentru imaginea defavorizata care le era atribuita atingand chiar aspectele politice care erau predestinate exclusiv barbatilor, devenind o miscare sociala cu scop pentru dobandirea egalitatii in drepturi a femeilor cu barbatii. Mai toate actiunile si miscarile femeilor din acea vreme includeau cerinta pentru consideratie si egalitate in plan social, includerea in slujbe si activitati care sa le confere independenta financiara, libertate si putere, dreptul la vot etc. Femeilor le era limitat accesul la educatie, nu puteau sa lucreze fara consimtamantul sotului, nu puteau sa semneze contracte, nu aveau drept de decizie etc., perceptia asupra femeii fiind a unei persoane ce trebuie sa aiba grija de gospodarie si de copii si cam atat.
Diferente conceptuale intre feminism si feminitate
In zilele noastre, unele miscari feministe au tendinte extremiste in ceea ce priveste alegerea stilului vestimentar, alegerea unor actiuni sau moduri de comportare sociala etc, dorind sa iasa in relief si sa demonstreze parca o pozitie de putere dupa ani si ani in care femeia a fost perceputa pe o pozitie secundara barbatului. Tendintele extremiste feministe includ stiluri vestimentare masculinizate, alura masculinizata, mers, tunsoare, chiar atitudini de tip masculin, usor agresive, pana si alegerea unei partenere de viata – femeie, dorind parca a evidentia transformarea a ceea ce a fost mai inainte victima, in imaginea si rolul de persoana puternica.
Atitudinea feminista ce se bazeaza pe o permanenta contestatie a comportamentului de putere, autoritate, influenta masculina prin alegerea unui mod extremist de afirmare, preia si promoveaza de fapt elemente simbolice ale obiectului contestat, ceea ce nu concura la formarea unei imagini pozitive a femeii in general, ci mai degraba tinde sa iasa din niste tipare sociale acceptate majoritar. Aceasta atitudine extremista (masculinizare in mai toate segmentele comportamentale, atitudinale, actionale etc) ce doreste sa evidentieze ceea ce este negativ la barbati, pune de fapt femeia intr-o lumina nefavorabila.
Conceptul de feminitate vine in opozitie, in acest sens, cu cel de feminism extrem si incadreaza femeile ce pun dincolo de toate in prim plan incercarile de a se simti bine in propriul corp, de a avea grija de ele, de a se face placute de sexul puternic, de a fi admirate si iubite. Ceea ce este feminin se diferentiaza clar de ceea ce este masculin, asa cum fundamentarile evolutiei biologice si culturale au reliefat acest aspect. Feminitatea ca si concept include ceea ce se contureaza ca avantaje ale femeilor cu rol in cresterea atractivitatii lor sexuale la barbati si implicit afirmarea frumusetii lor naturale. Feminitatea nu include conditionari, ci face parte din natura fiintei noastre, ea inseamna gratie, stil vestimentar adecvat, colorat, rochii si accesorii, subtilitate, non-agresivitate, demnitate, eleganta, si multe altele, care a castigat respect in societatea actuala. Principiul care este mai presus de toate – a fi om, indiferent daca esti femeie sau barbat, este cel ce guverneaza castigarea respectului si demnitatii.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala