Supravegherea prenatala
In mod ideal, prima consultatie prenatala trebuie programata imediat ce diagnosticul de sarcina este formulat. Scopurile acestei prime consultatii sunt stabilirea exacta a varstei de gestatie, evaluarea starii de sanatate a mamei si evaluarea factorilor de risc ce ar putea avea importanta in evolutia ulterioara a sarcinii. Data probabila a nasterii se estimeaza cu ajutorul discurilor obstetricale in functie de data ultimei menstruatii.
Varsta sarcinii se exprima in saptamani implinite de sarcina, o sarcina normala avand o durata de aproximativ 40 saptamani. Cunoasterea exacta a varstei sarcinii este importanta pentru diagnosticarea corecta a fetilor cu restrictie de crestere intrauterina sau a sarcinilor depasite cronologic.
Prima consultatie prenatala
Printr-o anamneza riguroasa se stabileste contextul social si psihologic al pacientei, se obtin date referitoare la consumul de alcool, tutun si se obtin informatii referitoare la antecedentele heredo-colaterale (afectiuni ale rudelor de sange de gradul I ce s-ar putea transmite la gravida) si personale patologice. Tot acum se realizeaza un examen clinic general si o examinare genitala cu recoltarea probelor pentru citologie Babes Papanicolau si probe din secretia vaginala. Medicamentele folosite de catre gravide pe parcursul sarcinii, care au nevoie de medicatie cronica, trebuie ajustate astfel incat sa se obtina un minimum de risc pentru fat.
La prima vizita se recomanda o serie de investigatii uzuale si se testeaza serologia pentru sifilis, HIV si hepatitele B si C. Evaluarea pentru diabet gestational se realizeaza la gravidele fara factori de risc intre saptamanile 24-28.
Dupa prima vizita prenatala, traditional se considera ca la sarcinile necomplicate, la femeia sanatoasa frecventa consultatiilor prenatale este o data la 4 saptamani pana in saptamana 28, o data la 2 saptamani intre saptamanile 28-36 si apoi saptamanal pana la termen.
Sarcinile cu risc necesita o monitorizare mai frecventa, astfel ca ritmul consultatiilor prenatale trebuie particularizat in functie de nevoile fiecarei gravide in parte.
Cu ocazia fiecarei consultatii prenatale se monitorizeaza tensiunea arteriala si greutatea gravidei, se masoara inaltimea fundului uterin pentru evaluarea cresterii fetale, se monitorizeaza bataile cordului fetal si se evalueaza perceptia miscarilor active fetale. Pentru gravidele normoponderale se considera optim un castig ponderal de 11,5-16 kg.
In trimestrul I
In trimestrul I, intre saptamanile 11-14 de sarcina, se recomanda screeningul pentru depistarea anomaliilor cromozomiale la fat. Metoda de screening presupune combinarea markerilor biologici (PAPP-A si beta-hCG) cu translucenta nucala masurata ecografic. Scopul acestor metode de screening este depistarea sarcinilor cu risc crescut carora li se recomanda o metoda de diagnostic invaziva ulterioara. Biopsia de vilozitati coriale se recomanda intre 11 si 13 saptamani de sarcina iar amniocenteza intre 16-20 saptamani.
Depistarea anomaliilor structurale se face optim intre saptamanile 18-22 de sarcina printr-o examinare ecografica specializata.
La sfarsitul trimestrului II
La sfarsitul trimestrului II se recomanda investigatii de laborator pentru depistarea anemiei de sarcina. Pentru gravidele Rh negativ se recomanda determinarea anticorpilor anti D si se poate oferi imunoglobulina anti D in lipsa izoimunizarii.
Intre saptamanile 30-32 de sarcina se recomanda o ecografie pentru evaluarea dezvoltarii fetale. Intre saptamanile 35-37 de gestatie este recomandat screeningul pentru streptococul beta-hemolitic in vederea initierii profilaxiei antibiotice intrapartum la cele la care culturile au iesit pozitive.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie