Totul despre sarcina multipla
O sarcina cu doi sau mai multi feti este numita sarcina multipla. Fetii pot fi monozigoti sau dizigoti. Gemenii sau tripletii monozigoti provin din acelasi ou rezultat din fecundarea unui ovul de un spermatozoid. Din motive necunoscute, ovulul fecundat se imparte in doi sau mai multi embrioni in timpul primei faze de dezvoltare. Gemenii monozigoti impart sau nu o placenta unica si pot creste fie in interiorul a doi saci amniotici distincti in uter, fie pot imparti acelasi sac. In cazul sarcinilor dizigote apare fertilizarea a doua ovocite de catre doi spermatozoizi diferiti, astfel ca majoritatea au placentatie dicorionica diamniotica.
In prezent, din cauza reproducerii umane asistate, incidenta sarcinilor multiple a crescut.
In anul 2005, 1% din copiii nascuti in SUA au fost conceputi prin tehnici de reproducere asistata. Desi aceste tehnici au imbunatatit sansele multor cupluri infertile de a avea copii, in acelasi timp au determinat o crestere a incidentei sarcinilor multiple. Exista teorii care arata ca nivelul ridicat al FSH-ul este unul dintre factorii etiologici importanti. S-a observat ca incidenta maxima a sarcinilor multiple spontane este la 37 ani, atunci cand nivelurile de FSH sunt maxime si, de asemenea, in prima luna dupa intreruperea anticonceptionalelor cand se constata o crestere brusca a incidentei sarcinilor gemelare, fapt cauzat de cresterea FSH-ului in primul ciclu dupa intreruperea anticonceptionalelor.
Ecografic, sarcina gemelara poate fi diagnosticata prin identificarea a doi saci gestationali si, ulterior, a doi embrioni
Complicatiile materne antepartum sunt mai frecvente: hipertensiunea gestationala si complicatiile ei, dezlipirea de placenta normal inserata, placenta praevia, nasterea prematura, infectiile de tract urinar, diabetul gestational, hemoragia postpartum, trombembolismul.
Complicatiile fetale: Sarcinile multiple sunt mai predispuse la nastere prematura comparativ cu sarcinile cu feti unici, incidenta crescand odata cu cresterea numarului fetilor. Aproximativ 60% din gemeni se nasc prematur.
Complicatii specifice sarcinilor multiple
Complicatii specifice sarcinilor multiple: adesea rare, dar severe, cea mai cunoscuta fiind sindromul transfuzor-trasnfuzat caracterizat printr-o distributie inegala a fluxului de sange intre cei doi feti, in cadrul aceleiasi placente. Alte complicatii sunt reprezentate de insuficienta de crestere intrauterina selectiva, moartea fetala in utero a unui singur fat sau a ambilor feti, malformatiile congenitale. In cazul unui istoric de pierdere a unei sarcini unice in trimestrul doi, pentru a imbunatati prognosticul sarcinii prin reducerea complicatiilor secundare sarcinilor multiple, se apeleaza la indicatia de embrioreductie care se practica intre saptamanile 10 si 13 de sarcina. In vederea riscului nasterii premature, se recomanda gravidei cu sarcina multipla limitarea activitatii fizice, program redus de lucru, numar crescut de vizite prenatale. In cazul aparitiei unor complicatii precum anomalii ale lichidului amniotic, restrictie de crestere intrauterina, malformatii fetale sau in cazul existentei unei sarcini monoamniotice, se efectueaza, pe langa testele de rutina efectuate tuturor gravidelor, teste de non-stress repetate, profil biofizic si velocimetrie Doppler.
Referitor la modalitatea de nastere, o multitudine de factori sunt luati in considerare, existand insa un singur consens, si anume extragerea fetilor prin operatie cezariana in cazul unei sarcini monoamniotice.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie