„Contraceptivele hormonale actioneaza doar atat timp cat sunt prezente in organism”
In partea a doua a interviului oferit de Dr. Borbala Koo, Director Executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala si specialist al campaniei Planifica Neprevazutul, aflam despre contraindicatiile pilulelor contraceptive, modul lor de actiune, tipuri de contraceptive hormonale si administrarea lor dupa o sarcina.
Dupa intreruperea administrarii anticonceptionalelor, intervine imediat sarcina?
Contraceptivele hormonale actioneaza doar atat timp cat sunt prezente in organism. Dupa intreruperea lor, fertilitatea revine rapid, de foarte multe ori chiar in urmatorul ciclu menstrual. Exceptie sunt injectabilele, dupa care fertilitatea poate reveni cu intarziere.
Exista si contraindicatii de folosire? In ce cazuri nu sunt recomandate pilulele contraceptive?
Ca pentru orice medicament, exista si contraindicatii. Pentru femeile sanatoase, contraceptivele hormonale sunt contraindicate daca ele sunt deja insarcinate, de asemenea si femeilor fumatoare care au depasit varsta de 35 de ani. Exista boli si conditii care necesita precautii in sensul unei urmariri mai atente sau reprezinta chiar contraindicatii. Discutia cu medicul va asigura selectia necesara.
Cat de eficient este inelul contraceptiv?
Inelul vaginal este o metoda moderna foarte eficienta, cu o rata de esec de aproximativ 8%. El se introduce in vagin de femeie, fiind eficient timp de 3 saptamani, dupa care trebuie indepartat. Dupa o pauză de 7 zile, se introduce un nou inel contraceptiv.
Care este durata de actiune a injectiilor contraceptive?
In functie de produs, injectiile contraceptive actioneaza pe o perioada de 2 sau 3 luni, dupa care este nevoie de administrarea unei noi injectii.
Care este modul de actiune a dispozitivului intrauterin cu eliberare hormonala?
Dispozitivul intrauterin cu eliberare de hormoni actioneaza prin ingrosarea mucusului de la nivelul colului uterin, impiedicand trecerea spermatozoizilor catre trompele uterine unde are loc fertilizarea, si prin modificarea mucoasei uterine si impiedicarea implantarii oului fertilizat. Are o eficienta de 5 ani, dupa care poate fi inlocuit cu unul nou, fara a necesita o perioada de pauza.
Care sunt candidatele ideale pentru utilizarea steriletului?
Candidata ideala pentru folosirea unui sterilet este femeia care nu se expune riscului aparitiei unei infectii cu transmitere sexuala, deci fie este intr-o relatie mutual monogama cu un partener neinfectat, fie se protejeaza intotdeauna corect prin folosirea unui prezervativ. In plus, inainte de insertia unui sterilet trebuie sa fie exclusa cu certitudine existenta unei sarcini si a unei infectii cu transmitere sexuala. Steriletele nu sunt metode potrivite pentru femeile care sufera de afectiuni inflamatorii pelvine.
Cum actioneaza plasturele hormonal?
Plasturele hormonal este asemanator unei pilule combinate, cu diferenta ca hormonii sunt absorbiti prin piele si metabolizarea nu se mai face prin trecerea prin ficat. Actioneaza atat prin prevenirea ovulatiei cat si prin ingrosarea mucoasei de la nivelul colului uterin, ingreunand trecerea spermatozoizilor catre trompele uterine.
Care sunt metodele contraceptive de urgenta?
Contraceptia de urgenta include 3 metode:
- pilula de a doua zi, eficienta pana la 72 de ore de la contactul sexual, care este disponibila in farmacii, fara prescriptie de la medic;
- pilula de a doua zi pe baza de ulipristal acetat – este eficienta timp de 120 de ore de la contactul sexual neprotejat si se elibereaza cu prescriptie medicala;
- steriletul cu cupru – trebuie inserat de un medic ginecolog.
Pe ce se bazeaza contraceptia prin preparate injectabile?
Injectiile contraceptive functioneaza asemenea implantului hormonal: substanta este introdusa intramuscular, urmand ca in 8 pana la 12 saptamani sa asigure efectul contraceptiv prin eliberarea treptata a progesteronului in sangele femeii.
Cand se incepe administrarea contraceptivelor dupa o sarcina?
Folosirea contraceptivelor dupa o sarcina se recomanda din momentul reluarii contactelor sexuale. La aspectele care trebuie luate in considerare la alegerea unei metode contraceptive se adauga si masura in care femeia isi alapteaza sugarul. Este important sa tinem cont de trei aspecte foarte importante:
1. Pana in momentul prezentei lohiilor (scurgeri sero-sanguinolente prin vagin), se recomanda abstinenta sau folosirea corecta a prezervativelor;
2. Toate mamele trebuie sa inteleaga importanta alaptatului pentru dezvoltarea si sanatatea copilului lor – se recomanda alaptatul exclusiv in primele sase luni si continuarea alaptatului si dupa diversificarea alimentatiei, pana la varsta de 1-2 ani a copilului;
3. Intervalul optim intre doua nasteri consecutive este de 3-5 ani. Reluarea contraceptiei trebuie discutata cu medicul curant.
In primele sase luni dupa nastere, daca femeia isi alimenteaza copilul exclusiv natural si inca nu i-a revenit menstruatia, aceasta este protejata de aparitia unei sarcini prin functionarea metodei numite amenoree de lactatie. Este o metoda de contraceptie naturala, foarte eficienta doar daca sunt indeplinite, in acelasi timp, cele trei caracteristici mentionate: primele sase luni dupa nastere, alimentatie exclusiv naturala si absenta menstruatiei. Metoda nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Daca au trecut mai mult de sase luni de la nastere sau alimentatia sugarului nu este exclusiv naturala sau a revenit menstruatia, se impune inceperea folosirii unei metode contraceptive cu eficienta ridicata. Femeile care doresc sa foloseasca pilule, atat timp cat alapteaza, trebuie sa evite pilulele cu estrogeni, dar pot folosi dupa sase saptamani de la nastere pilule doar cu progestageni, iar apoi, dupa intreruperea alaptatului, pot trece la pilule combinate. Cele care doresc utilizarea unei alte metode hormonale pot folosi dupa sase saptamani de la nastere, daca alapteaza, orice metoda hormonala care contine doar progestative. Progestativele nu influenteaza calitatea si cantitatea laptelui matern. Niciuna din aceste metode nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Alexandra Lupu