Modificarile corpului matern in sarcina
Sarcina reprezinta o perioada de schimbari majore emotionale si fizice, prin care viitoarea mamica trece de-a lungul celor 9 luni. In aceasta perioada, organismul ei trebuie sa se adapteze la noul status si sa asigure conditiile optime pentru ducerea sarcinii la termen. Schimbarile organismului matern sunt multiple si vizeaza toate sistemele si organele corpului uman.
Schimbarile organismului matern in sarcina
Sistemul respirator
Frecventa respiratorie creste pentru a compensa consumul de oxigen crescut matern, care este necesar pentru cererile fetale si placentare. Apare o alcaloza respiratorie si o capacitate functionala respiratorie scazuta. Pe tot parcursul sarcinii, dar in special in ultimul trimestru, cand uterul mult crescut ascensioneaza diafragmul si limiteaza capacitatea de expansionare a plamanului, gravidele pot avea senzatia ca raman fara aer.
Sistemul cardiovascular
In timpul sarcinii, intreg sistemul cardiovascular trece prin schimbari majore pentru a putea asigura si circulatia fetala. Ritmul cardiac creste, volumul circulant de sange din organism este de asemenea crescut, rezistenta periferica circulatorie scade pentru a inlesni circulatia sangelui iar valorile tensionale scad si ele (hipotensiunea de trimestru II).
Sistemul gastrointestinal
Pe masura ce uterul creste in volum, el comprima restul organelor intraperitoneale. De asemenea, prin ascensionarea diafragmului apare si o reducere a capacitatii de expansionare a plamanului si o comprimare a stomacului. Tranzitul intestinal este diminuat datorita prezentei progesteronului prin scaderea motilitatii intestinale, existand astfel o predispozitie catre constipatie. Capacitatea gastrica este diminuata prin compresie, pacienta neputand sa ingere cantitati mari de alimente, iar aciditatea gastrica creste favorizand refluxul gastric si senzatia de arsura gastrica si esofagiana.
Sistemul urinar
In timpul sarcinii, rinichii depun un efort suplimentar pentru a elimina din corp produsii de excretie atat pentru mama, cat si pentru fat. De asemenea, motilitatea ureterala este scazuta, iar compresia exercitata de uterul gravid asupra vezicii urinare poate duce la probleme de continenta urinara temporarara precum pierderi de urina la efort sau mictionari frecvente. Toate aceste simptome vor trece odata cu incheierea sarcinii, insa nu trebuie omisa/exclusa niciodata testarea regulata a urinii prin sumar de urina si urocultura, in vederea excluderii unei infectii urinare.
Modificari mamare
Inca din trimestrul I, glanda mamara se pregateste pentru perioada de alaptare. Sanii cresc in volum si devin sensibili la palpare. Unele paciente pot prezenta secretii mamare lactescente inca din trimestrul II, acestea neavand semnificatie patologica. De asemenea, sensibilitatea mamelonara este crescuta.
Modificari tegumentare
Schimbarile hormonale aparute in organismul gravid pot duce la o pigmentare tegumentara la nivelul mameloanelor, liniei albe, ombilic si fata. La nivelul fetei, hiperpigmentarea poarta numele de cloasma sau masca gravidica. Totodata, unele gravide prezinta pusee de acnee rebela.
De asemenea, in timpul trimestrului II pot incepe sa apara vergeturi la nivelul abdomenului, coapselor, feselor si sanilor. Acestea apar datorita procesului de intindere a pielii si a ruperii fibrelor elastice. Circulatia accentuata din timpul sarcinii influentata de nivelele crescute de estrogen poate duce la eritem palmar (accentuarea circulatiei palmare) si dilatatii venoase vizibile.
Sistemul musculoscheletal
Sistemul musculoscheletal are si el de suferit pe parcursul sarcinii deoarece trebuie sa poarte o greutate suplimentara instalata intr-un interval relativ scurt. Coloana lombara are cel mai mult de suferit pentru ca ea isi accentueaza curbura odata cu cresterea sarcinii. De asemenea, ligamentele devin mai laxe pregatindu-se pentru momentul nasterii si dand dureri suparatoare. Mai mult de atat, in ultimul trimestru si pe perioada alaptarii calciul este dislocat din oase pentru a intra in componenta laptelui, oasele fiind predispuse astfel la osteoporoza.
Alte modificari pe parcursul sarcinii
Crestere ponderala – adaosul ponderal nu ar trebui sa depaseasca 10-12 kg pe parcursul unei sarcini. Cresterea ponderala poate genera o greutate si lentoare in miscari, gravidei fiindu-i dificil sa duca la capat anumite activitati.
Parul si unghiile – isi schimba textura si aspectul. Mirosul se accentueaza.
Retentie de lichide – edemele gambiere pot deveni suparatoare, mai ales in ultimul trimestru ele fiind favorizate de excesul ponderal, statul in picioare multa vreme si de tulburarile de intoarcere venoasa deficitara. De asemenea, degetele si fata se pot edematia din cauza retentiei de apa in special in cazul unui aport sarat excesiv.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie