Ce este chiuretajul uterin?
Chiuretajul uterin reprezinta tratamentul chirurgical al avortului incomplete sau al avortului la cerere sub 14 saptamani de amenoree. Tehnicile de avacuare a continutului uterin presupun utilizarea de canule aspirative sau cureta metalica, putin folosita in prezent din cauza riscului de perforatia sau aparitiei sinechiilor uterine. Examenul clinic preoperator este obligator si consta in tact vaginal care sa identifice pozitia uterului si a colului uterin. De asemenea examinare ecografica care sa arate varsta sarcinii este esentiala.
Chiuretajul uterin se practica fie sub anestezie locala fie sub anestezie generala, anestezia fiind adaptata necesitatilor pacientei. Nu este recomandat efectuarea unui curetaj uterin sub 7 saptamani de gestatie. In cazul unei sarcini oprite din evolutie de 5-6 saptamani curetajul uterin nu este de asemenea necesar, fiind suficienta urmarirea clinica si ecografica, evacuarea sarcinii facandu-se spontan. Dupa curetaj este benefica administrarea unui antibiotic de tipul azitromicinei sau doxiciclinei pentru a preveni boala inflamatorie pelvina. Pentru durerile pelvine se pot administra antiinflamatorii nesteroidiene sau paracetamol.
Avortul este o metoda oarba si are o rata a complicatiilor imediate de 1-8% printre care hemoragia, perforatia uterina, laceratiile colului, perforatia organelor de vecinatate sau chiar “moarte materna”. Complicatiile la distanta includ endometritele, reactiile anexiale si sinechia uterina.
Cum se realizeaza chiuretajul uterin?
Dupa introducerea valvei posterioare, se aplica pensa pozzi si se face o tractiune usoara in axul uterin pentru a orizontaliza corpul si colul uterin. Se introduce apoi histerometrul pentru a stabili calea de acces in cavitatea uterina . Ulterioa se dilata progresiv colul cu dilatatoare gradate Hegar. Se introduce apoi canula aspirativa pentru eliminarea resturilor trofoblastice. Vacuitatea uterina se verifica cu o cureta metalica, controland atat cavitatea cat si coarnele uterine.
Obtinerea sarcinii dupa chiuretaj
Dupa chiuretajul uterin se recomanda repaus fizic si mai ales sexual 3 saptamani si folosirea metodelor contraceptive pentru 4-6 luni. Nu trebuie uitate analizele preconceptionale precum si acid folic cu cel putin o luna inainte de conceptie care are rol protectiv fata de defectele tubului neural. In situatia a cel putin 3 pierderi consecutive de sarcina pentru acelasi cuplu, se justifica investigatii suplimentare pentru descoperirea cauzei. Se recomanda urmatoarele analize pentru cupluri cu avorturi habituale: cariotipul parintilor, ecografie transvaginala, FSH si LH in ziua a doua a ciclului menstrual, dozarea anticoprilor antifosfolipidice, proteinele S si C, antitrombina III, analize pentru boli infectioase si efectuarea cariotipului produsului de conceptie.
Chiuretajul si infertilitatea
Se diagnosticheaza la distanta de chiuretaj, fie in cazul aparitiei de dismenoree sau hipomenoree, fie la o pacienta asimptomatica la care s-a efectuat o histeroscopie sau o histerosalpingografie pentru infertilitate. Existenta unei sinechii complete a cavitatii uterine defineste sindromul Asherman. Tratamentul sinechiei uterine este histeroscopic.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie