Cum gasesti partea buna a unei despartiri
Atunci cand exista situatii tensionante in cuplu, neintelegeri, partenerii consimt la separare sau despartire pentru a acorda timp pentru identificarea problemelor si a ceea ce doresc sa lucreze un timp in mod separat. Ulterior se pot observa beneficii in ceea ce priveste relatia si o relansare a acesteia cu alte coordonate.
Posibile aspecte bune ale unei despartiri
- In perioada cat dureaza despartirea cuplurile se pot concentra pe ceea ce vor sa realizeze in mod separat, sau pe aspectele care pot fi imbunatatite. Astfel isi pot propune obiective individuale in ceea ce priveste relatia si care initial nu au fost stabilite. Fara obiective clare si fara a constientiza responsabilitatea comuna, partenerii se pot intoarce la relatia lor cu aceleasi asteptari si urmand aceleasi comportamente care initial le-au blocat perspectivele de dezvoltare impreuna. De aceea aceasta perioada de separare este o modalitate buna de a salva cupluri aflate in criza din anumite motive, iar partenerii ar putea sa se gandeasca impreuna la a lucra si a completa impreuna un acord de separare. Acest acord fie verbal, fie scris, ofera un punct de plecare pentru cupluri care doresc sa identifice problemele existente si sa le rezolve.
- Conflictele negestionate corespunzator si lipsa preocuparii pentru imbunatatirea comunicarii pot duce la despartire. Pentru aceste cupluri, obiectivul initial al separarii este de a gestiona conflictul. Partenerii trebuie sa invete in aceasta perioada de separare cum sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare, de stapanire a furiei si resentimentelor, si de a conveni asupra sarcinilor necesare supravietuirii cuplului cum ar fi: treburile casnice, joburile, impartirea cheltuielilor, a sarcinilor de educare a copiilor, a activitatilor sociale, etc.
- Despartirile pot fi de mai multe tipuri. In functie de tipul de separare care se potriveste cuplului respectiv, de conventia facuta, sau de alti factori, putem avea: separari prin proces, divortul, separi psihologice(terapeutice) care implica mai multe optiuni pentru cupluri. In cazul cand unul din parteneri paraseste domiciliul si asupra cuplului planeaza o situatie mare de incertitudine, divortul este o solutie. Insa exista situatii cand partenerii continua sa locuiasca sub acelasi acoperis si totusi aleg sa se „separe”, insa pot contribui ca si pana atunci la impartirea responsabilitatilor ce tin de cresterea copiilor sau de investirea comuna a finantelor pentru gospodarie.
- Atunci cand partenerii uita sau neglijeaza sa se angajeze sau sa participe in mod activ la treburile gospodaresti, sa comunice intre ei in mod deschis si sincer, sa rezolve in mod rezonabil conflictele ce se ivesc pe parcurs, sa investeasca si sa reinvesteasca in relatie, este nevoie de mai mult spatiu (fizic si psihologic) personal. In mod separat se pot invata modalitati noi de rezolvare atat a conflictelor cat si moduri noi de rezolvare a diferitelor probleme sau de a gasi solutii.
Pe scurt, ceea ce trebuie respectat intr-o despartire, cu scop pentru o posibila relansare a relatiei:
- stabilirea obiectivelor de separare pentru fiecare persoana, precum si stabilirea obiectivelor comune ale relatiei cu abordarea problemelor specifice din relatie.
- stabilirea unor obiective clare si masurabile.
- identificarea modelelor de comunicare disfunctionale si conventia sau angajamentul pentru schimbarea lor.
- apelul la consilieri sau psihoterapeuti de cuplu pentru gestionarea confictelor sau imbunatatirea abilitatilor de comunicare;
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala