Depresia post-vacanta – dezechilibru intre viata profesionala si cea personala
Dupa ce am facut schimb de cadouri, am petrecut timp pretios alaturi de cei dragi, am ascultat colinde si ne-am bucurat de farmecul sarbatorilor de iarna, ne intoarcem la viata de zi cu zi, reluam activitatile profesionale, activitatile gospodaresti, trimitem copiii la scoala etc. Incheierii perioadei sarbatorilor de iarna i se asociaza un sentiment de goliciune persistent, atunci cand vedem brazii aruncati la ghena de gunoi si cutiile goale de cadouri, ornamentele de sarbatoare alese cu grija si frumos colorate, panglicile si ambalajele de tot felul aruncate de asemenea, care ne catapulteaza, fara voia noastra, inapoi la realitate. Aceasta schimbare produce iminent o senzatie de tristete, uneori insotita de iritabilitate si de sentimente de pierdere sau de nostalgie dupa ce a fost frumos si ne-a incantat, mentinandu-ne un tonus optimist si pozitiv. Intr-adevar, ianuarie-februarie este probabil cea mai dificila perioada a anului, pentru a ne racorda la realitate dintr-o perspectiva emotionala.
Factorii ce determina aceasta stare depresiva sunt:
– Starea de epuizare, oboseala;
– Anxietatea de separare: ne luam ramas bun de la familie si prieteni stiind ca o buna perioada de timp nu ii vom mai avea alaturi, nu ne vom mai bucura impreuna sau nu vom simti acea senzatie placuta data de caldura sobei si a unei cesti de ceai ascultand magicele colinde; acest fapt este insotit adesea de tristete si nostalgie, mai ales in cazul in care placerea a fost de partea tuturor;
– Revenirea la serviciu care coincide cu sfarsitul concediului;
– Revenirea la scoala sau facultate, in cazul copiilor, adolecentilor sau tinerilor studenti care coincide cu sfarsitul vacantei;
– O perioada cu zile mai scurte si vreme mai rece.
Chiar daca ne simtim epuizati dupa sarbatori sau resimtim o stare de somnolenta, nu avem energie pentru a socializa, ne simtim ghiftuiti din cauza consumului de mancaruri grele etc., este necesar sa ne mentinem dorinta de a reveni in forta si de a ne gasi energia vietii, fara a ne impiedica de aceste inconveniente. Viata trebuie sa continue in mod spectaculos, chiar daca afara este frig si se innopteaza devreme.
Recomandari pentru a face fata depresiei post-vacanta:
– Gasiti magia fiecarei zile.
– Savurati amintirile si vorbiti despre ele pe tot parcursul anului.
– Creati un album cu amintiri placute pe care il puteti viziona in zilele in care este frig afara si se intuneca devreme.
– Regasiti-va programul de odihna si de alimentatie sanatoasa.
– Consultati-va medicul de familie pentru eventuale prescriptii de suplimente nutritive, vitamine sau medicamente necesare dupa perioade in care ati facut exces de grasimi, carbohidrati, condimente etc. sau exces de alcool si in care ati neglijat odihna.
– Faceti miscare! Chiar daca este frig si este mai dificil sa alergati prin parc, puteti merge la o sala de sport. Exercitiile fizice pot stimula sentimentele pozitive si readuce starea de confort psihic.
– Cautati-va prietenii si companiile placute. Socializati! Chiar daca duceti dorul reuniunilor de familie care va lipsesc in aceasta perioada, le puteti inlocui cu reluarea prieteniilor si socializarilor pentru a inlatura sentimentul de izolare sociala care conduce la accentuarea tristetii si a stresului.
– Bucurati-va de relaxare! Mergeti la un salon de masaj, faceti excursii scurte pentru a evada la sfarsit de saptamana din cotidian, participati la evenimente sportive si ocupati-va de ingrijirea corporala. Cu alte cuvinte, mentineti-va activ!
– Rasfatati-va cu bai aromatice si putina ciocolata. Aromaterapia contribuie in mod benefic la ameliorarea simptomelor de depresie si de insomnie. Bergamota, iasomia, lavanda sau alte uleiuri esentiale, adaugate in apa de baie, va ajuta sa va relaxati. Incheiati seara cu o ciocolata calda.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala