Cauzele apetitului sexual scazut
Problemele sexuale sunt comune femeilor si barbatilor si pot aparea la orice varsta. Disfunctia sexuala poate fi o problema pe tot parcursul vietii sau poate fi dobandita mai tarziu. Femeile sunt adesea multumite cu viata lor sexuala in conditiile unei stari fizice si psihice sanatoase si daca au o relatie buna cu partenerul lor.
Care sunt factorii de risc?
Exista o serie de factori de risc care pot contribui la problemele sexuale la femei.
Bunastarea personala – O femeie care nu se simte bine in pielea ei, fizic sau emotional, poate prezenta o scadere a interesului sexual.
Probleme in relatia de cuplu – O relatie sanatoasa cu un partener sexual stabil este cel mai important factor in satisfactia sexuala. Stresul sau starea conflictuala intre parteneri, abuzul fizic sau emotional influenteaza adesea satisfactia sexuala a femeilor.
Probleme sexuale la barbati – Problemele sexuale ale barbatilor (disfunctie erectila, libido scazut, ejaculare anormala) pot aparea in orice moment, dar devin mai frecvente odata cu inaintarea in varsta.
Cum influenteaza nasterea si menopauza sexualitatea?
Nasterea – Dupa nastere, recuperarea fizica, alaptatul, oboseala reduc de multe ori dorinta sexuala. Nivelurile scazute de estrogen dupa nastere si prejudiciul adus zonei genitale impun repaus fizic si sexual timp de cateva saptamani.
Menopauza – Inainte de menopauza, nivelul de estrogen incepe sa fluctueze, iar dupa menopauza acesta scade dramatic. Acest lucru poate duce la modificari ale libidoului. Bufeurile, transpiratiile nocturne, somnul neodihnitor si oboseala contribuie, de asemenea, la problemele sexuale. Pot aparea si modificari ale sferei genitale cu o mai slaba lubrifiere a vaginului si uscaciune la acest nivel si cu o scadere a elasticitatii peretelui vaginal.
Despre histerectomie – mituri legate de sexualitate
Histerectomie – De regula, histerectomia (indepartarea chirurgicala a uterului) nu produce disfunctii sexuale. Cele mai multe studii arata, de fapt, o imbunatatire a functiei sexuale dupa histerectomie, probabil datorita unei ameliorari ale simptomelor care interfereaza cu sexul, cum ar fi sangerari abundente sau dureri. Eliminarea colului uterin in momentul histerectomiei nu are niciun efect negativ asupra sexualitatii. Indepartarea ovarelor (anexectomie bilaterala), realizata pentru a reduce riscul de cancer ovarian, scade nivelul de estrogen care poate avea impact asupra functiei sexuale.
Probleme medicale – Aproape orice problema medicala grava sau cronica poate avea un impact asupra dorintei sexuale la femei. Femeile cu cancer pot experimenta disconfort si oboseala fie din cauza bolii, fie din cauza tratamentului, cu impact asupra functiei sexuale. Modificarile asupra imaginii corpului, mai ales dupa o interventie chirurgicala la nivelul sanilor sau a altor zone intime, pot contribui la problemele sexuale in cazul femeilor cu neoplazii.
Medicamente – Acestea pot include: beta-blocante (utilizate pentru a trata tensiunea arteriala mare), multe antidepresive etc. Nu este clar daca medicamente hormonale, cum ar fi anticonceptionalele, si terapia hormonala de menopauza afecteaza sexualitatea.
Alti factori de risc:
- Dureri vaginale sau pelvine – cauzate cel mai frecvent de endometrioza si infectii.
- Prolapsul organelor pelvine – poate duce la pierderea de urina (incontinenta) sau senzatii de presiune vaginala care pot interfera cu dorinta sexuala.
Text: Dr.Simona Olteanu, medic rezident obstetrica-ginecologie