Cele mai frecvente boli dermato-venerice si simptomele lor
Bolile dermato-venerice sau bolile cu transmitere sexuala sunt infectii frecvente, cu o incidenta estimata la 250 milioane de cazuri pe an in lume. Aceste infectii pot afecta atat pronosticul vital, cum este, de exemplu, cazul infectiei cu HIV, cat si pronosticul functional, prin afectarea fertilitatii.
Printre cel mai frecvent intalnite infectii cu transmitere sexuala la ora actuala sunt infectia cu gonococ si Chlamydia.
Infectia cu gonococ
In cazul acestei infectii, perioada de incubatie este scurta, de pana la o saptamana.
Manifestarile clinice la femei:
– cervicita cu leucoree purulenta si prurit vaginal;
– boala inflamatorie pelvina cu durere pelvina, sangerari vaginale anormale si dispareunie; deseori, aceste simptome apar cu debutul menstruatiei;
– uretrita, in randul femeilor care au fost supuse histerectomiei, uretra fiind principalalul sediu al infectiei genitale gonococice;
– bartolinita – simptomele, atunci cand sunt prezente, includ durere perilabiala cu edem al labiilor;
– complicatii ale sarcinii – chorioamnionita, ruptura prematura de membrane, nastere prematura, avorturi spontane la femeile gravide.
Manifestarile clinice la barbati:
– uretrita cu scurgere purulenta si arsuri la mictiune;
– orhiepididimita uni sau bilaterala;
– prostatita acuta.
Exista si manifestari ce se intalnesc la ambele sexe printre care anorectita, faringita.
Infectia cu Chlamydia
Manifestarile clinice la femei:
Majoritatea femeilor infectate sunt asimptomatice.
1. Cervicita – La femei, cervixul este sediul anatomic cel mai frecvent infectat, majoritatea (cel puțin 85%) fiind asimptomatice. Cand apar simptome, acestea sunt extrem de nespecifice, de tipul sangerarilor vaginale intermenstruale sau sangerarilor postcoitale.
Perioada de incubatie a bolii simptomatice variaza in general intre 7 si 14 zile.
2. Uretrita cu disurie si piurie – Infectia cu Chlamydia a uretrei feminine apare, de obicei, intr-o proportie relativ mica (aproximativ 25%). Combinația de piurie cu bacteriurie la o femeie tanara, activa sexual, ar trebui sa ridice aceasta suspiciune.
3. Boala inflamatorie pelvina – Semnele de BIP includ durere la mobilizarea colului uterin sau sensibilitate la palparea zonelor anexiale. Fata de boala inflamatorie pelvina, cauzata de gonoree care prezinta o simptomatologie acuta, mai agresiva, BIP dat de Chlamydia este asociat cu o rata mai mare de infertilitate tubara, sarcina ectopica si dureri pelvine cronice.
4. Perihepatita (sindromul Fitzhugh-Curtis) – Ocazional, pacientii cu infectie cu Chlamydia dezvolta perihepatita, o inflamatie a capsulei hepatice si a suprafetei peritoneale adiacente.
5. Complicatiile de sarcina – Infectia genitala cu Chlamydia in timpul sarcinii poate creste riscul de rupere prematura a membranelor si nastere prematura.
Manifestarile clinice la barbati:
- uretrita, manifestata prin scurgere apoasa si disurie;
- epididimita, manifestata de regula prin durere testiculara unilaterala si sensibilitate;
- prostatita ;
- proctita;
- artrita reactiva / sindromul Reiter (artrita, uveita si uretrita).
Perioada de incubatie este variabila, de obicei 5 pana la 10 zile de la expunere.
Sindroame clinice comune femeilor si barbatilor sunt reprezentate de conjunctivita, prin inoculare directa cu secretiile genitale infectate, faringita si limfogranulomatoza venerica, o boala considerata endemica in randul heterosexualilor din Africa de Est si Vest, India si diferite parti din Asia de Sud-Est.
Text: Dr.Simona Olteanu, medic rezident obstetrica-ginecologie