Stadiile dezvoltarii copilului
Perioada de gestatie este perioada de timp intre conceptie si nastere, atunci cand un copil creste si se dezvolta in interiorul pantecului mamei. Etapele de dezvoltare ale sarcinii sunt numite trimestre sau perioade de trei luni, din cauza schimbarilor distincte care au loc in fiecare etapa.
Luna 1
Ovulul fecundat se dezvolta in jurul sacului amniotic care se umple treptat cu lichid. Placenta, de asemenea, incepe sa se dezvolte. O fata primitiva va lua forma, iar gura, mandibula si gatul sunt in curs de dezvoltare. Celulele sangvine se contureaza, iar circulatia va incepe. Pana la sfarsitul primei luni, bebelusul este mai mic decat un bob de orez.
Luna 2
Trasaturile faciale ale bebelusului continua sa se dezvolte. Muguri mici, din care cresc bratele si picioarele, se formeaza. Tubul neural este bine format.Tractul digestiv si organele senzoriale incep sa se dezvolte. Oasele incep sa inlocuiasca cartilajul. Capul este mare in raport cu restul corpului copilului. Pana la sfarsitul lunii a doua, copilul are marimea unui bob de fasole.
Luna 3
Membrele bebelusului sunt pe deplin formate. Copilul poate deschide si inchide pumnii si gura. Unghiile incep sa se dezvolte si urechile externe sunt formate. Pana la sfarsitul celei de-a treia luni, copilul este pe deplin format. Toate organele sunt prezente si vor continua sa se maturizeze pentru a deveni functionale. La sfarsitul celei de-a treia luni, copilul ajunge la dimensiunile unei pastai.
Luna 4
Bataile inimii copilului tau pot fi usor ascultate. Degetele la maini si picioare sunt bine definite. Pleoapele, sprancenele, genele, unghiile si parul se formeaza. Dintii si oasele devin mai dense. Sistemul nervos incepe sa functioneze. Organele de reproducere sunt acum complet dezvoltate, iar medicul poate vedea sexul copilului. Pana la sfarsitul lunii a patra, copilul cantareste aproximativ 114 g.
Luna 5
Incep sa fie percepute miscarile copilului. Umerii si spatele sunt acoperite de un par moale fin, numit lanugo, iar pielea este acoperita cu un strat albicios, numit vernix. Pana la sfarsitul lunii a cincea, copilul cantareste pana la 450 g.
Luna 6
Pielea bebelusului tau este rosiatica, iar venele sunt vizibile prin pielea translucida a copilului. Pleoapele incep sa se desparta si ochii sa se deschida. Pot raspunde la sunete prin cresterea pulsului. Pana la sfarsitul lunii a sasea, copilul este de aproximativ 30 cm lungime si cantareste aproximativ 900 g.
Luna 7
Bebelusul tau va continua sa se maturizeze si sa dezvolte rezerve de grasime. El sau ea isi schimba pozitia frecvent si raspunde la stimuli, inclusiv sunet, durere si lumina. Lichidul amniotic incepe sa se reduca cantitativ. La sfarsitul lunii a saptea, copilul cantareste pana la 1800 g.
Luna 8
Creierul bebelusului se dezvolta rapid in acest moment, iar copilul poate vedea si auzi. Cele mai multe sisteme interne sunt bine dezvoltate, dar plamanii pot fi inca imaturi. Copilul este de aproximativ 45 cm lungime si cantareste in jur de 2300 g.
Luna 9
Copilul continua sa creasca si maturarea pulmonara sa se definitiveze. Reflexele bebelusului sunt coordonate astfel incat el sau ea poate clipi, inchide ochii, intoarce capul, apuca ferm, raspunde la sunete, lumina si atingeri. Bebelusul se misca mai putin din cauza spatiului stramt. Pozitia copilului se schimba, pregatindu-se pentru travaliu si nastere. De obicei, capul copilului este in jos, spre canalul de nastere. Copilul este de aproximativ 50 cm lungime si cantareste aproximativ 3200 g.
Text: Dr.Simona Olteanu, medic rezident obstetrica-ginecologie