Singura de Valentine’s Day…
De Ziua Indragostitilor, multi oameni singuri sunt incercati de sentimente de izolare si singuratate mai mult ca in restul zilelor obisnuite. Se cunoaste faptul ca acest sentiment de singuratate devine mai accentuat in preajma sarbatorilor. In cursul lunii februarie, peste tot exista si este afisata imaginea cuplului romantic, cadourile, florile, romanele de dragoste, filmele romantice, reclamele, anunturile si organizarea de evenimente fiind promovate cu interes. Toate aceste lucruri ne fac sa devenim tristi, morocanosi sau chiar depresivi in aceasta perioada in care ne simtim vulnerabilitatile singuratatii chiar daca a fost o alegere sau chiar daca aceasta singuratate este o circumstanta de viata. Iubirea este una dintre nevoile noastre, care la unii oameni se simte si se resimte cu grade diferite de intensitate fata de ceilalti.
Credintele care ar putea sa ne faca singuratatea mai usoara sunt circumscrise de valori si atitudini fata de lume si viata formate prin propria experienta de viata si nivelul de dezvoltare personala, cat si de sentimentele de incredere in sine, de construirea de perspective de viata si lucrul cu sinele propriu pentru automultumire.
Ganduri in ipostaza singuratatii…
Nu simti ca este ceva in neregula cu tine daca nu esti intr-o relatie, daca ai credinta ca valoarea lucrurilor vine de la ceea ce esti tu cu adevarat, si nu de la faptul ca esti cu cineva.
Uitandu-ne in urma la vechile relatii ca oportunitati ratate si minimizand sansele si posibilitatile viitorului, nu suntem pe calea cea buna de depasire a acestor sentimente de singuratate; regretele, esecurile romantice pot fi depasite printr-o alta perspectiva, prin lucrul cu noi insine de a ne construi o alta viziune de viata sau de a schimba ceva in mentalul nostru.
Ne trebuie timp sa reevaluam ceea ce vrem cu adevarat intr-o relatie. Unele relatii de dragoste nu dureaza in timp si spatiu in ciuda promisiunilor si a declaratiilor verbale, chiar a sentimentelor profunde si intense, pentru ca partenerii nu sunt capabili sa mentina o relatie matura in dragoste. Dragostea adevarata nu implica doar sentimente, ci si respect fata de dorintele, asteptarile, nevoile celuilalt, asa cum sunt ele.
Pe de alta parte, trebuie sa fim dispusi sa ne acordam o sansa. Dupa cum se spune, numai cine joaca poate castiga.
Singuratatea poate sa ofere perspective asupra vietii, asa cum si viata in doi o poate face. Unii oameni care locuiesc singuri nu par sa se concentreze pe singuratate si au o viata multumitoare. Exista o anumita legatura intre tipul de personalitate si suma experientelor de viata care explica cumva aceast rezultat.
Sa fim propriii nostri prieteni si canalizarea eforturilor pentru a atinge acel grad de independenta pentru a putea sa ne descurcam pe propriile picioare este o credinta ce influenteaza atitudinea de om adult.
Pesimismul, negativismul pot fi inlaturate prin strategii cognitive chiar daca temperamentul este o constanta ce ne defineste. Oamenii isi pot schimba modul in care gandesc si prin urmare modul in care se simt, insa este nevoie de exercitiu si constientizare a nevoii de depasire a unor sentimente de pesimism, negativism sau depresie.
Ce inseamna toate acestea pentru acele suflete singuratice de Ziua Indragostitilor?
Ar putea sa insemne ca, daca suntem singuri, nu trebuie sa suferim si sa ne simtim singuri. Putem sa contribuim la schimbarea gandurilor care stau la baza perceptiei noastre asupra singuratatii si sa incercam sa le inlocuim cu credinte pozitive despre viata. Putem combate acele premise care au determinat situatia actuala si putem crea sau gasi cai alternative de a privi viata in viitor. Putem genera un plan de actiune diferit de cel pe care gandirea noastra din trecut l-a vazut ca potrivit si de a aduce ceva nou in viata noastra care sa ne indeparteze de tristete sau suferinta. Ar putea sa insemne determinarea de a gasi resursele personale pentru capatarea increderii in sine, pentru constientizarea faptului ca sentimentul negativ generat de singuratate este legat si de faptul ca simtim ca nu suntem importanti sau ne simtim fara valoare. Increderea in noi ne ajuta sa depasim aceste sentimente si sa ne gasim valoarea si importanta noastra ca oameni chiar intr-un mod independent. Independenta personala, gasirea fortei interioare de a descoperi cai, mijloace, resurse, cat si aprecierea libertatii si a obiceiurilor pe care le avem sunt punctele noastre forte, care pot fi valorificate in a gasi spatiul potrivit si pentru dragoste sau relatii.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala