Viata de cuplu dupa aparitia copilului
Nu mai este un secret pentru nimeni ca venirea pe lume a unui copil schimba total prioritatile cuplului. Insa putini din cei care nu sunt parinti stiu ca pana si viata intima a cuplului are de suferit. Si aceasta pentru ca timpul petrecut impreuna al celor doi scade semnificativ, iar centrul universului celor doi devine copilul. Si nu vorbesc doar despre cele 6-8 saptamani de dupa nastere cand se recomanda abstinenta. Este drept ca un predictor important pentru felul in care va arata relatia dupa aparitia copilului este felul in care era relatia inainte de aparitia copilului. Multe cupluri cred ca un copil le va salva relatia, insa, in realitate, lucrurile stau exact invers. Daca relatia scartaia inainte de aparitia copilului, dupa va fi si mai rau. Tocmai de aceea, s-a observat o crestere a ratei divorturilor in primii trei ani de dupa aparitia primului copil, cu precadere in primele luni de dupa nastere. Apoi rata divortului scade semnificativ odata cu trecerea anilor.
Studiile au mai aratat ca satisfactia maritala scade in primii ani dupa nasterea primului copil, si aceasta pentru ca scade fericirea, mai ales in randul barbatilor.
De ce satisfactia maritala scade in primii ani dupa nasterea primului copil?
Pentru ca, dupa nasterea copilului, dorinta sexuala a barbatilor este mult mai mare decat a femeilor, in majoritatea cuplurilor. Acest lucru devine principala sursa de conflict intre parteneri, alaturi de tensiunile care pornesc de la responsabilitatile ce tin de copil si casa.
Un alt motiv pentru care dorinta sexuala a femeii este scazuta este privarea acesteia de somn. Acest lucru altereaza comportamentul femeii care devine mult mai distanta, mai irascibila si mai putin sensibila la nevoile partenerului.
Furia este un alt aspect care mentine distanta dintre cei doi. Desi foarte putine femei o recunosc, majoritatea sunt furioase pe partenerii lor. De ce? Pentru ca viata lor continua fara prea mari schimbari, pentru ca dorm toata noaptea, pentru ca isi vad mai departe de profesie, pentru ca ies din casa in fiecare zi si se bucura de o libertate de care ele nu mai au parte. Si aceasta pentru ca, in primele lun, cel putin, bebelusul este dependent de mama. Si pentru ca multi barbati considera ca proaspetele mamici nu fac mare lucru toata ziua, in afara de a sta cu un bebelus, ceea ce este un lucru minunat si relaxant.
Un alt motiv este ca proaspata mamica este mult mai interesata de rolul de mama decat sa mentina o relatie sexuala satisfacatoare cu partenerul ei. Acest lucru si pentru ca, dupa o zi istovitoare in care mama face slalom intre schimbat de scutece, alaptat, plimbatul bebelusului in brate, menaj, gatit, mancat pe apucate, seara abia daca mai are energie pentru un dus. Sexul devine ultimul lucru la care se mai poate gandi. Mai mult de atat, desi a pierdut mare parte din kilogramele acumulate, inca nu arata ca inainte de a ramane insarcinata, fapt ce o face sa se simta neatragatoare si neinteresata de sex.
Ce se poate face?
In primul rand, nu trebuie sa avem asteptari nerealiste de la aceasta perioada, apoi sa acceptam ca viata de cuplu a suferit modificari si ca este necesar sa ne adaptam acestor modificari.
Apoi trebuie sa comunicam deschis despre orice, mai ales ca, stand doar cu copilul, nu prea avem cu cine vorbi toata ziua. Apoi este vital sa cerem ajutorul si sa ii implicam cat mai mult pe tatici. Si ei pot schimba scutece, pot hrani copilul cu biberonul, se pot juca cu bebelusul, il pot plimba, il pot supraveghea. In felul acesta, nu se acumuleaza nici furie, nici resentimente. Confortul emotional este deosebit de important pentru femeie, dar si pentru o viata sexuala satisfacatoare.
Apropierea trebuie sa se faca treptat si este important ca, inainte de apropierea sexuala, sa existe o apropiere emotionala. Exact ca la inceput, cand ne curtam unul pe altul. Este important sa iesim impreuna, sa facem lucruri impreuna, sa ne reconectam. Abia apoi este posibila reluarea satisfacatoare a vietii sexuale.
Text: Psiholog Loredana Andrei