Ce reprezinta ciclul menstrual normal?
Ciclul menstrual normal rezulta dintr-un feedback complex care include hipotalamusul, hipofiza, ovarele si uterul. Dezvoltarea caracterelor sexuale secundare variaza in functie de rasa, dar media de varsta a instalarii menarhei (prima menstruatie) se situeaza in jurul varstei de 12 ani. Ciclul menstrual are o medie de 28 zile, cu o variabilitate cuprinsa intre 24 si 35 zile, si dureaza intre 4 si 6 zile. Pierderea de sange medie este de 30 ml, cu o limita superioara de 80 ml. Dupa instalarea menarhei, in primii 5-7 ani, ciclul menstrual este variabil si de multe ori anovulator.
Ce reprezinta o sangerare menstruala anormala?
O sangerare menstruala anormala reprezinta o sangerare in afara parametrilor de mai jos:
– durata mai mare de 8 zile;
– o cantitate de sange pierduta mai mare de 80 ml (mai mult de 6 absorbante/zi);
– apare fie la mai putin de 24 zile, fie la mai mult de 38 zile;
– sangerari intermenstruale sau postcoitale;
– absenta menstruatiei.
Terminologie
Diversi termeni au evoluat pentru a descrie modelele de sangerari uterine anormale:
● amenoreea (lipsa menstruatiei);
● sangerari neregulate (fosta „metroragie”), care pot fi reduse, normale sau abundente (anterior „menoragie”) si pot aparea la intervale mai mici de 24 de zile (menstruatii frecvente, anterior „polimenoreea”) sau mai mari de 38 zile (oligomenoree sau menstruatii rare);
● sangerari menstruale abundente (flux excesiv);
● sangerare acuta din cauza unor defecte anatomice sau medicamente (poate proveni de la nivelul colului uterin, vaginului sau perineului).
Termenul de sangerare uterina disfunctionala a fost folosit pentru a descrie o sangerare endometriala excesiva nonciclica fara legatura cu leziuni anatomice ale uterului sau ca urmare a unei boli sistemice. Astfel, ar putea fi mai util sa ne gandim la sangerarea uterina disfunctionala ca la o sangerare anovulatorie, deoarece aceasta este principala cauza. Sangerarea uterina anovulatorie ramane totusi un diagnostic de excludere.
In ce consta examenul clinic?
Examenul clinic consta intr-o examinare generala cu masurarea inaltimii si a greutatii, evaluarea distributiei grasimii corporale, palparea glandei tiroide, evaluarea pentru semne ale excesului de androgeni (hirsutism, acnee), examinarea fundului de ochi si testarea campului vizual pentru a evalua posibilitatea unei tumori pituitare, evaluarea dezvoltarii sanilor cu ajutorul stadializarii Tanner si evaluarea pentru galactoree, examinarea pielii de nigricans acanthosis sau semne de sangerare anormala (de exemplu, pete si/sau vanatai), palparea abdomenului pentru formatiuni uterine sau ovariene. Examinarea pelvina este necesara pentru a evalua vaginul, colul uterin, uterul si ovarele. Ecografia pelvina poate oferi, de asemenea, informatii clinice.
Analize de laborator – Evaluarea include, in general, test de sarcina, o hemoglobina sau hematocrit, numar de trombocite si masurarea hormonilor tiroidieni si a prolactinei. In cazul in care testul de sarcina este pozitiv, etiologia hemoragiei trebuie identificata folosind beta-HCG si/sau ecografie. Sangerarile vaginale in prezenta unei sarcini pot fi rezultat al unui avort incomplet, amenintari de avort, precum si al unei sarcini extrauterine sau molare.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie