Managementul durerii in travaliu
Managementul durerii in travaliu este un obiectiv major de ingrijire intrapartum. Abordarile farmacologice sunt indreptate catre eliminarea senzatiei de durere fizica, in timp ce abordarile non-farmacologice se indreapta catre prevenirea suferintei ce apare din sentimentul de neputinta si de pierdere a controlului. Femeile au nevoie de informatii prenatale cu privire la riscurile si beneficiile ambelor metode de gestionare a durerii.
In spitalele in care cele mai multe femei primesc analgezie epidurala, personalul medical poate sa nu fie familiarizat cu toate metodele non-farmacologice de reducere a durerii. Un alt mod de a masura eficacitatea metodelor non-farmacologice este de a inregistra cand anume pe perioada travaliului gravida solicita medicatie pentru durere, metodele non-farmacologice putand intarzia utilizarea de analgezie farmacologica si implicit evitarea unora dintre efectele secundare ale acestei medicatii.
Relaxarea si respiratia
Metodele de respiratie ritmica au rolul de a completa relaxarea, de a distrage atentia de la durere si de a spori sentimentul de control. Respiratia ritmica in timpul contractiilor, fara hiperventilatie, permite femeii sa-si adapteze respiratia la intensitatea contractiilor.
Mediul ideal de nastere necesar pentru o abordare non-farmacologica este unul confortabil, privat si care sa ofere locuri de mers pe jos, baie si de odihna. Mobilizarea mamei, in special in prima parte a travaliului, este de multe ori linistitoare. Ea poate fi insa limitata atunci cand femeia este conectata la echipamentul necesar pentru monitorizarea fetala.
Scufundarea in apa
Femeile apreciaza sentimentele asociate cu o baie calda si exista din ce in ce mai multe studii care arata eficacitatea acestei practici in prima parte a travaliului. Scufundarea in apa calda suficient de adanc pentru a acoperi abdomenul femeii este gandita cu scopul de a spori relaxarea. Apa trebuie sa fie la sau putin peste temperatura corpului pentru a nu creste temperatura bazala a femeii, iar temperatura ei trebuie atent monitorizata.
Injectii cu apa sterila. Masaj. Acupunctura
Injectiile subcutanate cu apa sterila (numite blocuri de apa) sunt utilizate in principal pentru a reduce durerea intrapartum in partea inferioara a spatelui. Masajul realizat de profesionisti este apreciat de majoritatea femeilor in travaliu si nu prezinta contraindicatii. Acupunctura pare ca scade anxietatea in travaliu si reduce tensiunea. O alternativa simpla la acupunctura este presopunctura.
Hipnoza
Starea de hipnoza este caracterizata printr-o receptivitate crescuta la comunicatiile verbale si non-verbale care sunt de obicei percepute ca sugestii. Hipnoza folosita la nastere este aproape intotdeauna autohipnoza: hipnoterapeutul invata femeia sa-si induca singura starea hipnotica in timpul travaliului. Tehnicile comune de reducere a durerii sunt: „glove anesthesia” in care femeia isi imagineaza ca mana ei este amortita si ca poate raspandi aceasta senzatie in alte zone, prin plasarea mainii pe zonele dureroase; „time distortion” care permite femeii sa perceapa timpul intre contractiile dureroase ca fiind mai lung decat realitatea, iar perioada de durere mai scurta; „imaginative transformation” in care durerea este interpretata ca benigna si contractiile sunt vazute ca valuri de energie care cauzeaza doar o senzatie de usoara presiune.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie