Sanii dupa alaptare
In perioada alaptarii, se creeaza o legatura minunata intre mama si copil. Expertii incurajeaza aceasta practica, fiind de parere ca laptele matern este ideal pentru sugar avand o multitudine de avantaje. Dezvoltarea glandei mamare si instalarea lactatiei sunt reglate de sistemul nervos central, care controleaza functia gonadotropa a hipofizei anterioare.
De-a lungul vietii femeii, dar mai ales in timpul alaptarii, dimensiunea si forma sanilor se pot schimba. Marimea sanului se datoreaza tesutului gras, iar lactatia determina aparitia tesutului dens. Dupa alaptare, atat tesutul gras, cat si cel conjunctiv de la nivelul sanilor isi pot modifica consistenta. Tesutul mamar este expus constant la niveluri diferite de estrogen si progesteron. In sarcina, sub actiunea progesteronului, prolactinei si hPL si in prezenta HER ca factor local, are loc diferentierea epiteliului alveolar; cresterea parenchimului mamar se asociaza intensificarii vascularizatiei si a debitului sangvin, modificarile evidente ale glandei mamare in sarcina constand, alaturi de hipertrofie, in pigmentarea si edemul areolar, aparitia retelei venoase Haller si a tuberculilor Montgomery. La unele femei, sanii pot reveni la dimensiunea si forma de dinainte de alaptare, iar la altele, sanii raman mai mari, diformi, asimetrici, turtiti sau lasati, un rol important in acest caz jucandu-l genetica.
De multe ori, femeile se tem sa alapteze, intrucat, dupa alaptare, apar modificari de ordin estetic la nivelul sanilor; sunt insa si alti factori care duc la instalarea acestor schimbari:
• IMC (indicele de masa corporala);
• numarul sarcinilor avute;
• varsta;
• sanii mari inainte de sarcina;
• antecedentele personale: fumatul.
Aparitia lactatiei
Lactogeneza reprezinta initierea secretiei lactate, incepand cu modificari ale epiteliului mamar. Declansarea secretiei lactate la 2-4 zile dupa nastere este precedata, pe parcursul sarcinii, de cresterea fiecarui san cu 400 g, secretia lactata fiind de 600 ml/24 ore. Fiecare san este independent, iar ce se intampla in timpul alaptarii la un san nu presupune schimbari si la nivelul sanului adiacent.
Angorjarea sanilor in timpul alaptarii se datoreaza vaselor de sange de la nivelul acestora, dar nu este obligatoriu sa implice si celalalt san. Dupa tratarea acestei afectiuni, sanul care a fost angorjat isi poate schimba forma si volumul in raport cu celalalt.
Toate femeile au sanii inegali, diferenta fiind insa mai pronuntata la unele dintre acestea. Din punct de vedere medical, asimetria sanilor dobandita dupa alaptare nu reprezinta o problema medicala. Mama poate apela la un chirurg estetician care sa rezolve aceasta problema. Majoritatea femeilor invata sa isi iubeasca corpul asa cum este, considerand ca si alaptarea face parte din cursul fiziologic al vietii.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie