Zona Zoster in sarcina
Zona Zoster sau herpes Zoster reprezinta o boala virala cauzata de infectia cu virusul varicelo-zosterian. Infectia acuta cu virusul varicelo-zosterian provoaca boala cunoscuta sub numele de varicela si consta intr-o eruptie generalizata, pruriginoasa, afectand in special copiii.
Cum se manifesta infectia?
Odata vindecata infectia acuta, virusul ramane latent in organism, el putandu-se reactiva la un moment dat in timpul vietii, frecvent la distanta de episodul acut initial, provocand Zona Zoster. Virusul varicelo-zosterian ramane cantonat in celulele nervoase ale radacinilor nervoase spinale fara a cauza simptome suparatoare. Cand se reactiveaza, virusul poate migra de-a lungul nervilor, dand eruptii cutanate localizate si limitate la nivelul diverselor dermatomere (suprafata de piele inervata de un anumit nerv spinal), eruptii care sunt intens dureroase. Aceste eruptii trec de obicei in 2-4 saptamani, desi unii pacienti pot ramane cu dureri reziduale si luni de zile.
Simptomatologie
Localizarea cea mai frecventa este cea toracica. Debutul poate fi insotit de simptome nespecifice: subfebrilitate, stare de rau, dureri de cap. Aceste simptome sunt urmate de senzatie de mancarime suparatoare, senzatie de intepatura, hiperstezii sau parestezii pe traiectul nervos vizat. La cateva zile, eruptia cutanata isi face aparitia sub forma de vezicule limitate de traiectul nervos respectiv. In urmatoarele 7-10 zile, acestea vor forma cruste si se vor vindeca. Pana in momentul caderii crustelor, riscul de transmitere la pacienti care nu au facut niciodata varicela este ridicat. Desi cel mai frecvent eruptia apare la nivelul toracelui, orice zona a corpului poate fi interesata. De temut sunt traiectele nervului trigemen, cu interesarea in special a zonei oftalmice. Acestea sunt extrem de dureroase, putand fi insotite de keratite, conjunctivite si uveite, mergand pana la pierderea vederii. De asemenea, implicarea nervului facial poate da tulburari de echilibru si vertij.
Din fericire, cazurile de Zona Zoster in sarcina sunt rare. De asemenea, studiile extensive facute in acest sens indica faptul ca riscul de afectare a fatului este minim sau chiar absent. Insa, pentru a nu exista niciun risc pentru viitorul bebelus, este indicat ca boala sa fie vindecata inaintea nasterii.
Riscuri pentru fat
Primoinfectia cu virusul varicelo-zosterian in sarcina poate fi problematica, riscul de defecte congenitale fetale fiind crescut. Daca primoinfectia apare in primul trimestru sau inceputul celui de-al doilea trimestru, fatul poate dezvolta defecte congenitale care implica greutate mica la nastere, afectare cutanata si afectarea membrelor, ochilor si a creierului fetal. Daca primoinfectia apare intre 28 si 36 de saptamani, virusul se cantoneaza in corpul fetal fara a da simtome, insa se poate reactiva in primii ani de viata provocand Zona Zoster. De asemenea, bebelusii nascuti din mame care dezvolta varicela perinatal au risc crescut de a dezvolta si ei infectia la scurt timp dupa nastere, incidenta mortalitatii fiind crescuta (pana la 30%).
Diagnostic si tratament
Avand in vedere ca varicela este o boala extrem de contagioasa, toate pacientele care planuiesc o viitoare sarcina trebuie sa fie testate in vederea determinarii statusului imunologic. Daca nu au facut varicela in antecedente si nu au anticorpi protectori, acestea ar trebui vaccinate pentru virusul varicelo-zosterian. Tratamentul prescris in sarcina pentru Zona Zoster poate diminua simptomatologia dureroasa si severitatea eruptiei. De asemenea, pot ajuta compresele reci sau baile reci pentru a diminua durerea. Imbracamintea trebuie sa fie lejera, fara a freca zonele afectate.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie