Boala a cincea sau boala „obrajilor pălmuiţi”
Boala a cincea este una dintre variatele forme de manifestare clinică ale infecției cu virusul Parvovirus B19. Poartă acest nume datorită poziției pe care o ocupă într-un clasament al celor mai frecvente cauze de erupție cutanata la copil. Se mai numește și boala „obrajilor pălmuiţi” datorită eritemului (roșeață) caracteristic de la nivelul obrajilor copiilor. Boala mai poartă și numele de eritem infecțios.
Persoanele afectate de boala obrajilor pălmuiţi ar putea trece prin aproximativ o săptămână de stări de febră, greață și diaree, după care se manifestă erupția la nivelul feţei. Dintre pacienții care au această boală, aproximativ 20% sunt asimptomatici. În cazul persoanelor adulte care sunt infectate cu Parvovirus B19, există posibilitatea ca acestea să resimtă dureri la nivelul articulațiilor, dureri care se pot manifesta timp de aproximativ 1 – 3 săptămâni.
Eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiţi
Parvovirusul B19, cel care generează boala obrajilor pălmuiţi, este diferit de cel care generează parvoviroza la pisici și la câini. Este o boală foarte contagioasă, care la cei mai mulți dintre copii se manifestă într-o formă ușoară, în foarte puține cazuri fiind nevoie de tratament. În situaţia adulților, boala obrajilor pălmuiţi poate să se manifeste într-o manieră severă.
În cazul în care infecția intervine în perioada de sarcină, problemele de sănătate pot fi foarte grave în cazul fătului, ajungându-se chiar și la deces. Săptămâna de dinaintea apariției eritemului este considerată a fi perioada de contagiozitate. Odată cu apariția eritemului, pacientul nu mai este contagios și nu mai este necesară izolarea.
Cauzele eritemului infecțios
Boala obrajilor pălmuiţi este consecinţa invectarii cu Parvovirus B19. Este un virus care se transmite pe calea aerului și se răspândește prin intermediul secretiilor respiratorii și al salivei. Boala obrajilor pălmuiţi este o boală care se manifestă mai des în timpul iernii și al primăverii, poate chiar și spre perioada de început a verii. Cei mai expuși în fața acestei boli sunt copiii de grădiniță și cei de școală generală, însă este o afecțiune pe care o poate avea oricine, indiferent de anotimp.
Boala obrajilor pălmuiţi se transmite prin intermediul salivei, prin aer, așa că una dintre cauzele infectării poate fi contactul cu persoane care suferă deja din cauza acestei afecțiuni. Este recomandat, ca și în cazul altor boli, să evitați să stați în preajma persoanelor care strănută sau tușesc. De asemenea, riscul de infectare cu orice virus scade semnificativ în cazul în care ne spălăm pe mâini de mai multe ori într-o zi. Odată ce o persoană a avut boala obrajilor pălmuiţi, este imunizată pentru tot restul vieții. Chiar dacă va avea contact din nou cu parvovirusul B19, nu mai există riscul de a contacta din nou boala.
Boala obrajilor pălmuiţi – simptomatologie
Modul de transmitere a infecției cu Parvovirus B19 este pe cale aeriană, acesta pătrunzând în organism pe cale respiratorie. Gradul de infectiozitate este de aproximativ 50%. Simptomele apar, în general, în 4-21 zile din momentul contactului (perioada de incubație), iar manifestările infecției durează aproximativ o săptămână. Persoanele cu un sistem imun săntătos nu vor mai fi contagioase în momentul în care, la ei, apar primele simptome.
Boala a cincea debutează ca simptomatologie cu manifestări nespecifice, asemănătoare unei răceli: febră de intensitate mică, stare generală ușor modificată, obstrucție nazală, rinoree (nas care curge). După câteva zile, aceste simptome dispar și fac loc erupției specifice bolii. Erupția se manifestă timp de aproximativ patru zile la nivelul obrajilor, după care se extinde către membrele inferioare, pe piept și pe burtă. În timp, aspectul erupției se estompează.
Erupția din boala a cincea are următoarele caracteristici:
– Localizare tipică la nivelul obrajilor. Erupția este intens eritematoasă și dă aspectul caracteristic de obraji foarte roșii. Uneori, erupția de la nivelul fetei poate să cuprindă și pielea nasului și pe cea din jurul gurii;
– Erupția se extinde de cele mai multe ori și pe corp, cel mai des la nivelul brațelor, pieptului, pe burtă și picioare. A fost descrisă că având un aspect „dantelat”;
– Erupția poate fi ușor pruriginoasă, dar de cele mai multe ori copiii nu simt nevoia să se scarpine;
– Dispare după câteva zile, nelăsând urme.
Ce tratament se impune în boala obrajilor pălmuiţi?
Tratamentul bolii este unul simptomatic, cel mai frecvent fiind vorba de antipiretice, administrate în primele zile ale bolii, pentru febră. Dacă erupția este pruriginoasă, se vor evita băile fierbinți și se va masa pielea copilului cu o cremă specială pentru piele uscată sau sensibilă, pentru a menține o hidratare bună a pielii și pentru a preveni apariția leziunilor produse de scărpinat. Boala a cincea apare cel mai des la copiii cu vârste între 5 și 15 ani. Adolescenții mai pot asocia ca simptome dureri și tumefierea unor articulații. Boala apare și afectează cel mai frecvent copiii aflăți în colectivitate. Jumătate dintre copiii afectați vor deveni, ca adulți, imuni la infecția cu Parvovirus B19.
În cazul în care infecția nu este însoțită de complicații, este suficient să se administreze un tratament suportiv. Acest tratament presupune o hidratare corespunzătoare, repaus și combaterea febrei cu ajutorul ibuprofenului sau al paracetamolului atunci când depășește 39 de grade Celsius. Pentru copiii care nu au împlinit încă vârsta de doi ani, administrarea aspirinei nu este recomandată pentru că poate să ducă la apariția sindromului Reye.
În situația pacienților cu anemie severă se impune spitalizarea și efectuarea unor transfuzii de sânge. Pentru tratarea infecției, pacienții cu deficit al sistemului imunitar pot să primească anticorpi împotriva virusului. Durata de eliminare a virusului poate să fie de la una la trei săptămâni, timp în care persoana afectată are nevoie de suficientă odihnă încât sistemul imunitar să poată lupta cu infecția. În cazul copiilor afectați, este esențial să consume suficientă apă, ceaiuri și supe care să le asigure o hidratare intensivă.
Complicațiile eritemului infecțios
Boala obrajilor palmuiti (eritemul infecțios) se manifestă de cele mai multe ori ușor la copiii și adulții sănătoși. Cu toate acestea, sunt și situații în care boala poate să genereze complicații severe, ca de exemplu anemia cronică – pentru care este nevoie de tratament.
Pacienții care suferă din cauza unor boli precum leucemia sau cancerul prezintă un risc mai mare de complicații la boala obrajilor pălmuiţi, din cauza faptului că sunt imunocompromise. Este și situația pacienților care au trecut printr-un transplant de organ și a celor infectați cu HIV.
Persoanele care se află sub tratament medicamentos puternic sunt mult mai sensibile dacă sunt afectate de boală obrajilor palmuiti. Pentru a preveni orice posibilă complicație este necesar că evoluția bolii să fie urmărită cu atenție. Persoanele de sex feminin sunt mai des afectate de această boală, însă trebuie avut în vedere faptul că are un caracter temporar. Poate să dureze de la câteva zile la câteva săptămâni, chiar și câteva luni în unele cazuri.