Azoospermia, cauza majora de infertilitate masculina
Azoospermia reprezinta lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal. Pot exista mai multe cauze care determina acest fenomen, cum ar fi: obstructia tubilor seminiferi, absenta congenitala sau dobandita a celulelor Sertoli din cauza infectiilor, medicamentelor sau radiatiilor. Un rol important in determinarea spermatozoizilor din analiza lichidului spermatic o reprezinta transportul, atat intarzierea, cat si conditiile neadecvate putand duce la alterarea rezultatului acestui test.
Azoospermia este principala cauza a infertilitatii la barbati
Teoretic, este nevoie doar de un spermatozoid ca sa fertilizeze un ovul; in realitate insa, conceptia necesita un milion de spermatozoizi pe mililitru de sperma pentru a se realiza cu adevarat. Numarul de spermatozoizi poate fi afectat prin: iradiere testiculara, fumat, dieta, consum de alcool si, nu in ultimul rand, de agentii antineoplazici. Lipsa de spermatozoizi trebuie sa fie documentata la cel putin doua examinari separate. Conduita terapeutica difera in functie de etiologia azoospermiei. Atunci cand vorbim de cazuri genetice, incercarea de a concepe este imateriala.
Azoospermia poate fi clasificata in:
Azoospermie obstructiva (productia de sperma este normala, problema este transportul spermatozoizilor) – poate sa existe un blocaj la nivelul sistemului ductal, mai precis de la nivelul ductului eferent la cele ejaculatorii, ca urmare a unor infectii bacteriene.
Azoospermia neobstructiva (scaderea sau spermatogeneza absenta) – este datorata bolilor testiculare intrinseci (insuficienta testiculara primara-hipogonadism hipergonadotrop), endocrinopatii, insuficienta testiculara secundara. In acest caz, nu exista un blocaj, ci productia de sperma nu este normala. Cand vorbim de azoospermia neobstructiva, testiculele produc sperma, dar insuficienta ca sa fie ejaculata. In cazul insuficientei testiculare totale, productia de sperma este inexistenta, se pot realiza in aceste situatii microbiopsii testiculare pentru a face distinctia intre o insuficienta testiculara partiala sau totala.
Cauzele insuficientei testiculare
Cauzele insuficientei testiculare cuprind atat anomaliile congenitale: sindromul Klinefelter, cazuri de criptorhidism, sindromul cu celule Sertoli unice, cat si afectiunile dobandite ca: orhita, traumatismele sau cancerul.
Tratamentul azoospermiei
Azoospermia neobstructiva este mult mai greu de tratat, iar in cazul infertilitatii masculine, o solutie o reprezinta colectarea spermei in mod chirurgical, adica la nivelul testiculelor. In cazul azoospermiei obstructive, problema se rezolva prin chirurgia endoscopica. Nu exista niciun tratament care sa-si dovedeasca eficacitatea in imbunatatirea calitatii spermei, dar sunt observatii in domeniu care atesta faptul ca o dieta echilibrata, o greutate normala, lipsa fumatului si a consumului de alcool conduc la intrunirea conditiilor pentru a procrea.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie